Πετυχημένη η διαβούλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για το νέο Leader σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή
Χθες στα πλαίσια της διαβούλευσης, πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη με την Αναπτυξιακή Καβάλας, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλου Θεόδωρου, με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής κ. Μιχάλη Σκορδά και τον Περιφερειακό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Καστανά. Αμέσως μετά έγιναν σχετικές δηλώσεις αρχής γενομένης από τον κ. Μαρκόπουλο τονίζοντας αρχικά ότι «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόταση που θα κατατεθεί με τη μορφή προϋπολογισμών από την Αναπτυξιακή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε τις σχετικές εγκρίσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι τόσο ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και ως Π.Ε. Καβάλας για τη δουλειά που έγινε από τα στελέχη της εταιρείας και ταυτόχρονα καταθέσαμε ορισμένες προτάσεις, που λειτουργούν ενισχυτικά στην πρόταση που θα κατατεθεί”.
ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ
Ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε πως «Πιστεύω ότι το ποσοστό του προϋπολογισμού που θα εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι το υψηλότερο δυνατό, διότι οι πραγματικές ανάγκες, που έρχεται να θεραπεύσει αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικές από άλλες εποχές. Σήμερα, υπάρχουν μικρές μονάδες κι επενδύσεις, οι οποίες κάπου πρέπει να ενταχθούν. Δεν είναι δυνατόν να περιληφθούν στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπ.Α.Αν., αλλά σε δράσεις όπως το Leader, δίνοντας διέξοδο σε ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ή να δημιουργήσουν καινούργιες», σημείωσε στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μαρκόπουλος και συμπλήρωσε καταληκτικά ότι οι δύο κυριότερες προτάσεις που κατατέθηκαν είναι η ανάγκη καθιέρωσης ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας των τοπικών προϊόντων, δηλαδή να είναι βέβαιο ότι δίνεται αναφορά για τον τόπο προέλευσης τους και δεύτερον, να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός σήματος πιστοποίησης της προέλευσης».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΟΡΔΑ
Στην συνέχεια ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας, κ. Μιχάλης Σκορδάς, αφού ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο, αλλά και συνολικά την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. για τη συνεργασία στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος, σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τίθεται ως διαχειριστική αρχή του νέου Leader μετά από τέσσερις προγραμματικές περιόδους.
Όπως σημείωσε «Πέραν του σχεδιασμού, αυτή η συνεργασία με την Π.Ε. Καβάλας θα είναι ουσιαστική, θα μας διευκολύνει και θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε πολλές αγκυλώσεις που είχαν να κάνουν με την Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπ.Α.Αν. μέσω της μετακίνησης της διαχείρισης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα».
Πρόσθεσε πως ολοκληρώθηκε μια μακρά περίοδος διαβούλευσης με πλήθος φορέων από όλους τους δήμους της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και τα επιμελητήρια, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση στη Λυδία για την ανάπτυξη ενός διατοπικού σχεδίου με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καβάλας και Σερρών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.
Συμπληρωματικά ανέφερε πως «Δεν διαμορφώσαμε εμείς το πρόγραμμα, αλλά έγινε από το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών. Εμείς υπερθεματίσαμε με την τοπική στρατηγική και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων». Τόνισε μάλιστα ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον πάει να γίνει ανύπαρκτο τα τελευταία χρόνια της κρίσης και εν αντιθέσει με τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Υπάρχουν δράσεις, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης ομάδων. Μέσα από αυτή τη στρατηγική επιδιώκουμε μια πιλοτική στρατηγική χρηματοδότησης και ανάπτυξης, να γίνουν τέτοιες επενδύσεις, που να συνδέονται διατομεακά μεταξύ διάφορων κλάδων της τοπικής οικονομίας, που θα επιδιώκουν τη βιωσιμότητα, δηλαδή το αποτέλεσμα μετά την υλοποίηση του προγράμματος».
ΗΤΤΑ
Ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που έφερε το Leader της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ο κ. Σκορδάς απάντησε με έμφαση ότι «Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η υλοποίηση ανήλθε στο 50%-55% συνολικά. Επεστράφησαν πόροι από όλα τα προγράμματα. Θα είναι πολύ μεγάλη ήττα για τη χώρα στην παρούσα προγραμματική περίοδο να φτάσουμε στο ίδιο σημείο. Ένας από τους λόγους που στα χρόνια της κρίσης ότι δεν υποστηρίχτηκε ο επενδυτικός παράγοντας ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα επανεκκίνησης της επενδυτικής διαδικασίας από το τραπεζικό σύστημα. Θεωρούμε ότι αυτή η δυστοκία θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, που συνέτειναν, ώστε να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο προηγούμενο πρόγραμμα και τελικά να χαθούν πολλές προτάσεις, οι οποίες είχαν ενταχθεί και να σωθούν ελάχιστες, περνώντας στην καινούργια προγραμματική περίοδο. Κάθε ευρώ που έρχεται να βοηθήσει τη χώρα, πρέπει να απορροφάται».
ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ
Από την πλευρά του ο κ. Καστανάς σημείωσε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας συνεργάζεται με την αναπτυξιακή και καταθέτει και σχετικές προτάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκορδάς συμπληρωματικά ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι «Βρισκόμαστε ακόμη σε διαγωνιστική διαδικασία και είναι μάλιστα η όλη δράση σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε στις περιοχές των τοπικών προγραμμάτων υποβλήθηκε για όλη την Ελλάδα στις 20 Ιουλίου και στη δικιά μας περίπτωση υπήρχε η καινοτομία ότι κατεβάσαμε δύο προγράμματα που απεικονίζουν δύο στρατηγικές ανάπτυξης. Πρωτοτυπήσαμε σε επίπεδο χώρας και στην αστική περιοχή της Καβάλας και κατεβάσαμε τελικά μια πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER Αλιείας που είχε όλους τους όρους επιλεξημότητας αλλά αποκλειόταν από το αγροτικό πρόγραμμα.
Αυτό δηλαδή που κάναμε ήταν να ετοιμασθούμε ενώ θα γίνει και νέα υποβολή προγράμματος στις 16 του μηνός, με συγκεκριμένες στρατηγικές, άξονες και μεθοδολογία και θέλουμε να δώσουμε πνοή και στις παράκτιες ζώνες και στον αστικό ιστό βέβαια.
Θέλουμε να δώσουμε αναπτυξιακή πνοή και στις παράκτιες περιοχές μέσα από συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις ενώ οι μεγαλύτερες μεταποιητικές και επιχειρηματικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ώθησης μια και μέχρι τώρα πολλές από αυτές έχουν κλείσει είτε έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές.
Θέλουμε παράλληλα να αξιοποιήσουμε και αυτόν τον μεγάλο πόλο της Ιχθυόσκαλας που είναι το τρίο αλιευτικό λιμάνι της χώρας και το πρώτο σε μικρά αλιεύματα γαύρου και σαρδέλας, όπως επίσης να μπορέσουμε να τονώσουμε και την αλιεία στην περιοχή της Κεραμωτής όπου και εκεί εντοπίζεται μια καθυστέρηση δράσης και ανάπτυξης,. Επομένως ετοιμάζουμε και στοχεύουμε με συγκεκριμένες δράσεις σε δύο πολυεπίπεδους τομείς για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Βέβαια όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να την αγκαλιάσουν και όλοι οι φορείς μια και μικρά δημόσια έργα θα μπορούν αν υλοποιήσουν οι μικροί περιφερειακοί Δήμοι μέσω του δικού μας προγράμματος και βέβαια κι ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη καταγραφεί μια και έχουμε πάνω από 100 επενδυτικά σχέδια. Την άλλη Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευόδωση των στόχων μας.
Τα προγράμματα σχηματικά έχουν μεγάλος ύψος επιβολής και για την περιοχή μας θα μπορούσαμε να είχαμε κατεβάσει ένα συνολικό πρόγραμμα δημόσιας δαπάνης 12 εκ. 8 εκ για το γεωργικό και 4 για τις παράκτιες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Καβάλας για το πρόγραμμα της παράκτιας αλιείας.
Για το σύνολο του νομού εκτός από την αστική ζώνη κατεβάζουμε 12 εκ συν 6,5 εκ για την ζώνη της Καβάλας. Ελπίζουμε βέβαια η αξιολόγηση να μην μας περιορίσει πολύ και να έχουμε ισχυρούς πόρους για να στηριχθεί η όλη προσπάθεια».