ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Περισυλλογή σκυλιού μετά την καταγγελία ενός πολίτη τον οποίο επιτέθηκε

Συνεργείο του Δήμου Καβάλας περισυνέλλεξε αδέσποτα σκυλιά από την περιοχή του Προφήτη Ηλία. Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Χρήστος Τσιτσιλικάκης  σε δηλώσεις του για το θέμα σημείωσε πως η επιχείρηση έγινε το βράδυ με όχημα της υπηρεσίας και μετά από καταγγελία πολίτη του οποίου το δεσποζόμενο σκυλί του δέχθηκε επίθεση. «Λόγω του ότι ο πολίτης ήταν μαζί με το παιδί του όταν το σκυλάκι τους δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο σκυλί, το παιδί του φοβάται πλέον να βγει στην γειτονία, λόγος για τον οποίο θεώρησε καλό να κάνει μια καταγγελία ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό σε άλλα σκυλιά. Εμείς ως υπηρεσία επισκεφθήκαμε 2 φορές την περιοχή, χωρίς όμως να βρούμε τα σκυλιά κι επειδή δεν είχαμε τι να κάνουμε στις 12:30  τα μεσάνυχτα πραγματοποιήσαμε μια βόλτα ώστε να δούμε αν θα φανούμε τυχεροί και θα βρούμε τα σκυλιά! Πράγματι ήμασταν τυχεροί αφού τα σκυλιά ήταν εκεί και συγκεκριμένα αυτό που έκανε την επίθεση αφού αναγνωρίστηκε από τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο καταγγέλλων»  όπως δήλωσε.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσιτσιλικάκης τόνισε πως «ο μοναδικός υπεύθυνος για την περισυλλογή όλων των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ο Δήμος  Καβάλας και δεν θα δώσει αναφορά σε κανέναν πότε θα πάει, που και γιατί. Το συνεργείο το οποίο ήρθε από τις Κρηνίδες κι εγώ ως επιβλέπων πήγαμε στο σημείο που μας ενημέρωσαν πως υπάρχει το επιθετικό σκυλί, το οποίο και περισυλλέξαμε. Δεν συνέβη τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ο Δήμος Καβάλας δεν έχει σκοπό περισυλλογής των ζώων που δεν δημιουργούν προβλήματα, κάτι το οποίο φαίνεται άλλωστε από τα σκυλιά που υπάρχουν στο κέντρο το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα και συνυπάρχουν με τους ανθρώπους. Ζώα όμως τα οποία δημιουργούν πρόβλημα θα πρέπει να περισυλλέγονται και άμεσα. Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη περιοχή έχουμε μεταφέρει τα ζώα στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου (Σανατόριο) ώστε να είναι εκτός του αστικού ιστού της πόλης καθώς δεν είναι μόνο το θέμα επίθεσης, είναι ότι γαυγίζουν σε ακατάλληλες ώρες και δεν μπορεί να κοιμηθεί ο κόσμος. Κάποιος κύριος λοιπόν μετέφερε τα σκυλιά στην περιοχή του Προφήτη Ηλία ταΐζοντας τα κονσέρβες, κάτι πολύ πιο νόστιμο από την κροκέτα που δίνουμε. Μετά από επικοινωνία μου μαζί του, μου ζήτησε συγνώμη και με επιβεβαίωσε πως θα μεταφερθεί στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου και το συμβάν έληξε εκεί. Κατόπιν είχαμε το περιστατικό της επίθεσης, το οποίο επίσης διευθετήσαμε και τίποτα άλλο, έτσι λοιπόν το τι λέγεται για το πότε πήγαμε και τι κάναμε, δεν αφορά κανέναν παρά μόνο τον Δήμο Καβάλας. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο στην νομοθεσία, το οποίο να μας επιτρέπει να κινούμαστε συγκεκριμένες ώρες. Δεν ξέρω τι να πω, ορισμένες καταστάσεις έχουν περάσει το όριο του παραλόγου».

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Κλείνοντας ο κ. Τσιτσιλικάκης τόνισε πως η περισυλλογή των ζώων αφορά μόνο τις επιθέσεις σε ανθρώπου ή άλλα ζώα και φυσικά τις εξετάσεις τους ώστε να δούνε αν είναι υγιή. «Από εκεί και πέρα όμως η νομοθεσία μας απαγορεύσει να τα ελευθερώσουμε σε συγκεκριμένα σημεία όπως είναι περιοχές με σχολεία ή εκκλησίες. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως σαν Δήμος Καβάλας προσπαθούμε να κάνουμε μια διαχείριση και απορώ πραγματικά γιατί υπάρχει αυτή η συμπεριφορά από κάποιο συγκεκριμένο φιλοζωικό σωματείο, μιας και με τα υπόλοιπα δεν έχουμε κανένα θέμα. Μάλιστα έχει βγει μια ανακοίνωση-ευχαριστήριο από μια γερμανική εταιρεία προς τον Δήμο Καβάλας για την συμπεριφορά του προς τα ζώα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επισκέπτες από μια γερμανική ομάδα, η οποία βοηθάει σημαντικά τον Δήμο Καβάλας αφού από την αρχή του έτους έχει πάρει πάνω από 40 ζώα προς υιοθεσία. Δεν γνωρίζω γιατί γίνεται αυτό, επαναλαμβάνω όμως πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τα ζώα είτε για οικονομικό όφελος είτε για προβολή, κάτι που είναι πολύ άσχημο. Ο στόχος τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και των Φιλοζωικών είναι ένας: να κάνουμε καλύτερη την ζωή των αδέσποτων. Εύχομαι να βρούμε μια κοινή γραμμή και να λύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα και μάλιστα σύντομα»  τόνισε καταληκτικά.