«Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης» δηλώνει ο πρόεδρος των Εργαζομένων στους ΟΤΑ Γιάννης  Χατζηκωνσταντίνου

Παράνομες έκρινε τις παρατάσεις των συμβάσεων των συμβασιούχων στους δήμους η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου «αδειάζει» για δεύτερη φορά την κυβέρνηση, καθώς έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβασιούχων στους ΟΤΑ με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Eιδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου όπως όλα δείχνουν θα κλείσει οριστικά την πόρτα σε περίπου 15.000 συμβασιούχους. Πάντως οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν ολοκληρώσει την διάσκεψη επί του εν λόγω θέματος, η οποία θα συνεχιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ολομέλεια ουσιαστικά αποκλείει τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ – υπολογίζονται σε περίπου 15.000 – που είχαν προβλεφθεί από πρόσφατους νόμους ( επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου).

Δηλαδή η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι δεν μπορούν καν να πληρωθούν, όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση των συμβάσεών τους κατά παράβαση του Συντάγματος.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων στους ΟΤΑ κ. Γιάννης  Χατζηκωνσταντίνου δήλωσε ότι τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν την απόφαση και το σκεπτικό της.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Από δημοσιεύματα και εμείς μάθαμε ότι διέρρευσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στις παρατάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων, με τη δικαιολογία ότι το σκεπτικό και η βάση του νόμου με τον οποίο οι συμβάσεις παρατάθηκαν είναι απλά αντισυνταγματικός.

Είναι παράνομες στην ουσία αυτές οι συμβάσεις. Βέβαια αυτό είπαν αλλά περιμένουμε και εμείς να δούμε τι λέει αυτή η απόφαση. Δηλαδή είναι αυτή η απόφαση που αφορά σε παράνομες προσλήψεις που αφορούν για εργασία πέρα των 24 μηνών; Είναι  παράνομες για άλλο χρονικό διάστημα; Είναι πέρα και αλλού; Αυτό αναμένουμε να το δούμε.

Είμαστε σε αναμονή της απόφασης. Αυτό όμως σημαίνει ότι όσο είναι σε ισχύ ο νόμος των παρατάσεων, οι Δήμοι δεν μπορούν να ανακαλέσουν τις συμβάσεις. Θα πρέπει να ανακληθεί το άρθρο 25 του νόμου που αφορούσε τις παρατάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι Δήμοι που έκαναν τις συμβάσεις να τις αλλάξουν και να απολύσουν τους εργαζόμενους.

Από την άλλη περιμένουμε να δούμε και τι θα κάνει η κυβέρνηση. Μπορεί να προσφύγει η ίδια η κυβέρνηση σε ανώτερο όργανο ήτοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων μέσω του ΑΣΕΠ. Ας δούμε το σκεπτικό της απόφασης τι λέει και ας δούμε και τις βουλές της κυβέρνησης.

Και όλα αυτά για όσα έχουν διαρρεύσει. Εμείς βέβαια όλο αυτό το περιμέναμε. Αλλά εμείς λέγαμε ότι από την στιγμή που υπήρχε ένας νόμος – και για αυτό άλλωστε υπέγραψαν και κάποιοι επίτροποι – υπάρχει και αφού είναι σε ισχύ οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται. Αν καταργηθεί ο νόμος, ανακαλούνται οι συμβάσεις και οι εργαζόμενοι απολύονται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση