Περίπου 400 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο 36ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, που  θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα

Χθες στις 11 το πρωί  ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος από κοινού με τον πρόεδρο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας -Θράκης, καθηγητή κ. Νικόλαο Λαλιώτη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, σχετικά με τη διοργάνωση του 36ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, από τις 20 έως και τις 22 Απριλίου του 2017.

Στις δηλώσεις του αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο της Καβάλας δια μέσου των μέσων μαζικής επικοινωνίας για τη διοργάνωση ενός εξαιρετικά σημαντικού συνεδρίου στην πόλη μας. Πρόκειται για το 36ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο θα διοργανωθεί από τις 20 ως τις 22 Απριλίου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας. Είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει μια σημαντική συμμετοχή από Έλληνες διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά θα συμμετάσχει και μια πλειάδα ξένων επιστημόνων που θα έρθουν και να ακούσουν και να συνδράμουν με τα δικά τους ερευνητικά δεδομένα και με τη δική τους πρόοδο στην εξέλιξη της επιστήμης. Εγώ εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι είναι ένα συνέδριο το οποίο είναι κορυφαίο από την επιστημονική πλευρά, θα πω ότι είναι ένα συνέδριο που είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας, πέρα από την τουριστική συνεισφορά και στην καλή εικόνα της πόλης την οποία θα παράσχει. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει τη δική του βαρύτητα και για τις δικές μας νοσοκομειακές υποδομές, αλλά οπωσδήποτε και για τους δικούς μας τοπικούς επιστήμονες γιατρούς οι οποίοι καλύπτουν το χώρο της ορθοπεδικής και τραυματολογικής επιστήμης. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω προσωπικά τον καθηγητή τον κ. Λαλιώτη για την προσπάθειά του. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε σε αυτό το επίπεδο και είναι σημαντικό ότι ο ίδιος λειτούργησε καθοριστικά ώστε να έχουμε πριν ένα χρόνο στην πόλη μας το Ελληνοτουρκικό Ορθοπεδικό Χειρουργικό Συνέδριο, αλλά και τώρα να έχουμε σε λίγες μέρες το 36ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Λαλιώτης έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την πόλη της Καβάλας και χαίρομαι να πω δημόσια ότι με τιμά με τη φιλία του όπως και εγώ και θέλω εκ μέρους της Καβάλας να τον ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του και να ευχηθώ αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον, προκειμένου η Καβάλα να είναι ένα σημείο αναφοράς για τις επιστημονικές ιατρικές εκδηλώσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΛΙΩΤΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, καθηγητής κ. Νικόλαος Λαλιώτης αφού ευχαρίστησε τον κ. Μαρκόπουλο για την πρόσκληση, σημείωσε πως «είμαστε ένα επιστημονικό συμβούλιο, είμαστε μια επιστημονική εταιρία, κάθε έτος κάνουμε το ετήσιο μεγάλο συνέδριό μας. Είναι 650 οι ορθοπεδικοί που έχουμε καταγράψει στη Βόρεια Ελλάδα, 450 από αυτούς είναι μέλη του Συλλόγου μας. Η εκδήλωση αυτή πάντα αποτελεί την κορωνίδα, την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση. Η ορθοπεδική είναι μια ιατρική ειδικότητα που έχει μια τεράστια έξαρση τα τελευταία 20 χρόνια. Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα έχει ανεβεί πάρα πολύ ψηλά, έχει φτάσει τα 82,5 χρόνια. Και τι αντιμετωπίζουμε, τη φθορά των αρθρώσεων και τα κατάγματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Σήμερα μπορούμε και αντικαθιστούμε όλες τις αρθρώσεις του ισχίου, του γονάτου, που είναι ρουτίνα πια, των άκρων, του ώμου, του αγκώνα, της ποδοκνημικής με τεχνητές αρθρώσεις. Μπορούμε και οστεοσυνθέτουμε τα οστά που υφίστανται κατάγματα με πολύ πρωτοποριακές μεθόδους. Όλες αυτές οι τεχνικές θα αναλυθούν με ιδιαίτερα στοιχεία, με ότι νεότερο υπάρχει».

ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «το κύριο όμως θέμα του συνεδρίου μας είναι το μέλλον των νέων ορθοπεδικών. Για αυτό το σύγχρονο επιστημονικό παιδομάζωμα, όπου όλοι οι νέοι ειδικευμένοι πια γιατροί προσπαθούν να βρουν διεξόδους στο εξωτερικό, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους επιστημονικής ανέλιξης. Και θέλουμε να βρούμε τρόπους που εμείς θα τους βοηθήσουμε οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην Ελλάδα. Στο συνέδριο αυτό μετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας, μετέχουν όλες οι ορθοπεδικές κλινικές των κρατικών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας κι έχουμε την τιμή να έχουμε 12 διακεκριμένους ομιλητές από το εξωτερικό. Η Ορθοπαιδική Εταιρία Μακεδονίας Θράκης με τη μακρά παράδοση είχε πάντοτε μια συνήθεια, αυτή είναι η σφραγίδα της, τα συνέδρια να γίνονται στη Θεσσαλονίκη ή στον πέριξ χώρο στη Χαλκιδική. Και πριν 18 χρόνια έγινε το αντίστοιχο αυτό συνέδριο στην Καβάλα. Ήταν πολύ μικρότερα τα νούμερα τότε. Σήμερα με βάση την εξαιρετική πολιτιστική ιστορία, την κληρονομιά αυτής της πόλης, έχει πάρα πολλά να δείξει. Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά κυρίως η ιδιαίτερη συνεργασία που είχαμε με την Αντιπεριφέρεια και πέρσι που το Ελληνοτουρκικό Συνέδριο, ακόμα οι Τούρκοι συζητούν το πόσο εντυπωσιαστήκανε από την ιστορία και τις δομές της πόλης, ήταν πολύ ουσιαστική αιτία για να αποφασίσουμε ένα τόσο μεγάλο συνέδριο να έρθει στην πόλη αυτή. Και θα βλέπουμε ότι όσο ο καιρός περνάει η μία επιστημονική εκδήλωση θα φέρνει την άλλη, σε μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει και στο κομμάτι το ιστορικό και το κοινωνικό της. Με τα επιστημονικά συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου νομίζω ότι έχουμε ιδιαίτερα να βοηθήσουμε από ουσιαστικής πλευράς τους γιατρούς που θα το παρακολουθήσουν για να βελτιώσουν την ήδη υψηλή παροχή υπηρεσιών που υπάρχει στον ορθοπεδικό κόσμο στην Ελλάδα».

400 ΣΥΝΕΔΡΟΙ

Όσον αφορά τους σύνεδρους που θα πάρουν μέρος, ο κ. Λαλιώτης σημείωσε πως «ευελπιστούμε ότι ο αριθμός των ήδη εγγεγραμμένων συνέδρων ξεπερνά τους 400. Είναι ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός. Επαναλαμβάνω ότι αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της ορθοπεδικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό είναι και ο ιδιαίτερος προβληματισμός, τα μεγάλα συνέδρια απαιτούν και ιδιαίτερες υποδομές, γίνεται προσπάθεια στην Καβάλα να τις υπερκαλύψουμε και αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο, η βοήθεια και της Περιφέρειας και της Δημαρχίας στο κοινωνικό κομμάτι έχει σημαντικά συνεισφέρει στο να προσελκύονται τέτοια μεγάλα συνέδρια σε αυτήν την πόλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση