Κύριο άρθροΥγεία

“Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αλλά σταθήκαμε όρθιοι στο Νοσοκομείο Καβάλας” δηλώνει ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής   Ξενοφών Κροκίδης

«Από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια ήταν το φετινό» όπως δήλωσε ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδης.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως “Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών, μη πω γενικά ότι ήταν το πιο δύσκολο καλοκαίρι της καριέρας μου, αλλά από τα πιο δύσκολα. Παρότι τα τελευταία χρόνια είχαμε σημαντικά προβλήματα και ήταν και η πανδημία που μας ταλαιπωρεί 4-5 χρόνια!

Πολλά προβλήματα που τυχαίνει να έχουν να κάνουν με τις λοιμώξεις. Ανέφερα ήδη τον κορονοιό ο οποίος δεν είναι κάποιο σημαντικό πρόβλημα αυτή την στιγμή, αλλά είναι και αυτό κάτι με το οποίο έρχονται σε επαφή οι γιατροί στα νοσοκομεία, στις δομές υγείας και έχουμε και τον ιό του δυτικού Νείλου.

Εκεί βέβαια έχουμε θανάτους ανά την Ελλάδα και καταγράφηκε στην περιοχή μας το πρώτο περιστατικό. Στο τελευταίο ανακοινωθέν ήταν και ένα περιστατικό από την Περιφερειακή Ενότητα Θάσου και ο ασθενής νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Έχουμε τη διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου, που επίσης ταλαιπώρησε και οδήγησε στον θάνατο κυρίως κάποια παιδιά. Είχαμε και στην σαλμονέλωση που οδήγησε κάποια παιδιά ακόμη και στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ και τέλος κάτι που δεν μιλάμε, αν και υπήρξε, είναι η ευλογιά που ήρθε καταμεσής του θέρους με μια επείγουσα ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και που μας καλούσαν τους υγειονομικούς ώστε να προσέξουμε καλά για αυτό που μπορεί να μας έρθει από χώρες της Αφρικής».

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Και βέβαια είχαμε και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλές μέρες, οι οποίες ταλαιπώρησαν όλους μας. Αν δεν προσαρμοστήκαμε κάποιοι από εμάς, οδηγηθήκαμε σε γιατρούς.  Κύρια βέβαια η ζέστη ταλαιπώρησε τους ηλικιωμένους και δυστυχώς και αυτό οφείλω να το καταγράψω, κάποιοι από τους υπερήλικες δεν τα κατάφεραν.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες, έφεραν απώλεια μέσω του ιδρώτα και η μη λήψη υγρών μαζί με την αδυναμία λήψης τροφής, όλα αυτά τελικά έκαναν κάποιους από τους ηλικιωμένους ανά την Ελλάδα να πάνε στα Νοσοκομεία και κάποιοι δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Όλο αυτό το βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι και οι παθολογικές κλινικές αλλά και η πνευμονολογική κλινική που είχε σε κάποια περίοδο αυξημένα κρούσματα πνευμονιών μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και η χειρουργική με τα τροχαία μια και έχουμε μεγάλο μήκος εθνικού δρόμου από το Νέστο μέχρι τον Στρυμόνα και όχι μόνο, καταλαβαίνετε ότι οδήγησαν σε αυξημένες νοσηλείες, ενώ κάποιες από τις κλινικές, οι παθολογικές, η πνευμονολογική και άλλες, ξεπέρασαν κάποιες μέρες του καλοκαιριού το 100% της πληρότητας. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα έχω 29 κρεβάτια και κάποιες μέρες φτάνει να έχω και 33 άτομα τα οποία αναγκασθήκαμε να τα νοσηλεύσουμε σε άλλες κλινικές».

ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο ίδιος σημειώνει για την συνέχεια ότι  “Ενώ το καλοκαίρι πάει να τελειώσει θα λέγαμε, οι καλές καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, κάνουν όλους τους υγειονομικούς να σκέφτονται ότι πέρασαν δύσκολες μέρες.

Κάποιοι πήραμε λίγη άδεια βέβαια αλλά στην επιστροφή μας πολύ σύντομα νοιώσαμε κουρασμένοι γιατί αυτή η υπερ εργασία οδηγεί σε αυτό το συναίσθημα που σας περιέγραψα. Άρα ένα δύσκολο καλοκαίρι πέρασε.

Ευχόμαστε βέβαια όλο αυτό να μην ακολουθηθεί από ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα.

Ακούσαμε και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αν και είχα  πει ότι δεν περιμένουμε πολλά. Είχαμε εξαγγελίες και από τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Υγείας για την κάλυψη των άγονων περιοχών και εμάς μας αφορά μια και είναι η Ξάνθη, η Δράμα, οι περιοχές που έχουν σημαντικά προβλήματα, αλλά εδώ θα πω μια και μόνη λέξη!

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα υγείας λύνονται μόνο με καλύτερες αμοιβές. Φυσικά πρέπει να δοθεί χρήμα, αρκετά χρήματα στους γιατρούς, ειδικούς, ειδικευόμενους, τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, όσους ξενυχτάμε στις δημόσιες δομές υγείας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το οικονομικό θέμα.

Είναι και οι άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν, που σε αυτούς όμως δεν γίνεται καμία παρέμβαση. Και δεν ξέρω οι συμβουλάτορες των υπουργών, δεν έχουν γνώση; Δεν έχουν εμπειρία; Πάντως εμείς που το ζούμε καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία και ασχολούμαστε και που προσωπικά ασχολούμαι με τα θέματα των γιατρών πολλά χρόνια, σας λέω ότι δεν είναι μόνο ένα θέμα οικονομικό. Δεν είναι μόνο σκοπός να γεμίσουν οι τσέπες όλων αυτών που ανέφερα, αλλά για να βελτιωθεί η κατάσταση σε κάποιες ακριτικές περιοχές αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, δεν αρκούν μόνο καλύτερες αμοιβές”.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Κάνοντας έναν απολογισμό του προβλήματος σχολίασε ότι  “Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, δυστυχώς η χώρα μας με τις διαφορετικές κάθε φορά κυβερνήσεις, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Πώς να δώσουμε λύση στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Και σήμερα το βιώνουμε εμείς εδώ στο Νοσοκομείο Καβάλας ενώ έχουν σημαντικά προβλήματα γειτονικά νοσοκομεία, κυρίως της Δράμας αλλά και της Ξάνθης και αυτό αφορά και εμάς. Όταν αναγκάζεται με την εντολή της 4ης ΥΠΕ ένας νεαρός συνάδελφος της κλινικής να πάει και να εφημερεύσει σε νοσοκομείο της Δράμας ή της Ξάνθης αυτό έχει άμεση επίδραση στην ζωή της κλινικής και αυτών που απομένουν πίσω. Μένουν λιγότεροι και πρέπει αυτοί να διαχειριστούν αυτή την αυξημένη προσέλευση των ασθενών που ανέφερα. Παρόλα ταύτα το νοσοκομείο Καβάλας κρατήθηκε όρθιο για μια ακόμη φορά και οι εργαζόμενοι, δώσαμε εξετάσεις και για μια ακόμη φορά θα έλεγα ότι περάσαμε τη βάση και όχι μόνο τη βάση”.