ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Παρούσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας στο Παγγαίο Όρος καθώς σύμφωνα με τον Διοικητή της Αντώνη Χρηστίδη η φωτιά δεν έχει σβήσει στο 100%

Σε ετοιμότητα βρίσκεται  η Πυροσβεστική Καβάλας στο Παγγαίο Όρος για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Καβάλας κ. Αντώνη Χρηστίδη η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμη. Όπως τόνισε ο κ. Χρηστίδης σε δηλώσεις του «οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στο Παγγαίο, έχουμε στο βόρειο κομμάτι του, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά πεζοπόρα τμήματα και αξιωματικούς οι οποίοι ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε πιθανό καπνό ή οποιαδήποτε κάφτρα μέχρι να σβηστεί. Όσον αφορά το νότιο κομμάτι στα χωριά Μεσορόπη και Πλατανότοπο, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο, είμαστε όμως παρόντες σε περίπτωση που εμφανιστεί ο παραμικρός καπνός ώστε να ελέγχουμε την περιοχή¨.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη ξεκίνησε από ένα δύσβατο σημείο, στην αλπική ζώνη του βουνού, περίπου στα 1900 μέτρα όπου υπάρχουν χορτολιβαδικές εκτάσεις. «Εκεί δώσαμε στην αρχή την μεγαλύτερη βαρύτητα κι εκεί είμαστε παρόντες κι ελέγχουμε την περιοχή αυτή την στιγμή. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και άμεση από την έναρξη της πυρκαγιάς με 30 περίπου εναέρια μέσα να δίνουν το παρόν και φυσικά υπήρξε ενίσχυση και από πυροσβεστικές υπηρεσίες άλλων περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρός, η Αθήνα κ.α. Ενδεικτικά να αναφέρω πως ο αριθμός των πυροσβεστών στην περιοχή έφτασε τους 350. Και πάλι όμως η πυρκαγιά δεν έχει τελειώσει για εμάς και μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση».

ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σε ότι αφορά την έκταση η οποία κάηκε, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε πως «προσωπική μου εκτίμηση είναι πως χάθηκαν περίπου 10.000 στρέμματα, η ακριβής καταμέτρηση όμως θα γίνει στο τέλος όταν φύγουν και οι τελευταίες δυνάμεις από το πεδίο. Το πιο ευχάριστο όλων είναι το ότι δεν απειλήθηκε κανένα χωριό και καμία υποδομή όπως μοναστήρια και κτηνοτροφικές μονάδες. Το πρώτο μέλημα μας ήταν να δημιουργήσουμε γραμμές άμυνας έτσι ώστε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Όσο για το δάσος, το Παγγαίο όπως όλα τα βουνά της Ελλάδος χωρίζονται σε κάποιες ζώνες, υπάρχει η ζώνη της οξιάς, κατόπιν η ζώνη των κωνοφόρων και μετά πάμε στα αλπικά λιβάδια, το δάσος του Παγγαίου ευτυχώς δεν επηρεάστηκε καθώς η πυρκαγιά έμεινε στα αλπικά λιβάδια».