Παρουσιάστηκε χθες η μουσικολογική μελέτη για το Μουσείο Καπνού Καβάλας

Χθες  το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας , έγινε η επίσημη παρουσίαση της ολοκληρωμένης μουσειολογικής μελέτης για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού, που θα μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Όπως είπε η Δήμαρχος κ Δήμητρα Τσανάκα , «στόχος της διοίκησης είναι η ένταξη και η υλοποίηση της μελέτης στο ΠΕΠ της Περιφέρειας μας και σ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τους συνεργάτες μας, ενώ η κ Ιωσηφίδου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Σύνδεσμο  Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού , τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου και το γραφείο αρχιτέκτονα κ Κίζη και το Ινστιτούτο Κινημάτων και Ιστορίας  Καπνού» .

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Αλαμανή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καπνοβιομηχάνων ο οποίος είπε πως «αυτή ήταν μια μεγάλη μέρα, γιατί  αυτό το θέμα του Μουσείου Καπνού  και της μετεγκατάστασης του στην Δημοτική  Καπναποθήκη, μας απασχόλησε χρόνια και για πολύ καιρό δεν καταλαβαίναμε γιατί δεν ήταν εύκολο να γίνει. Όταν ξεκαθαρίστηκε το πράγμα και η ενθουσιώδης για το θέμα κ Δήμαρχος μας είπε τις λεπτομέρειες, είπαμε πως θα γίνει ότι χρειαστεί για να γίνει η μετεγκατάσταση του Μουσείου Καπνού .Αυτό που χρειαζόταν ήταν να γίνει η μελέτη να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικό φορέα για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το ζήτημα ξεπερνώντας κάποιες άλλες δυσκολίες. Τώρα που παρουσιάζεται αυτή η μελέτη είναι σημαντική μέρα γιατί το  όνειρο που είχαμε ως καπνική οικονομία να δούμε αυτό το έργο να γίνεται, το βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά και θα είναι ότι πιο σημαντικό έχει γίνει στην Ελλάδα για την ιστορία του καπνού».

ΕΤΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο πρόεδρος του Κινήματος Καπνού  κ. Γιάννης Βύζικας ευχαρίστησε τους καπνεμπόρους και είπε πως έχουν περάσει 13 χρόνια όταν τους είχε επισκεφθεί στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί ελήφθη η μεγάλη απόφαση να παραχωρηθεί το μοναδικό αρχείο των καπνεργατικών οίκων  Αθηνών- Πειραιώς και Θεσσαλονίκης 2006  και να γίνει ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου  Κοινωνικών Κινημάτων Ιστορίας Καπνού  ο κ Αλαμανής, όπως έφτιαξε και το καταστατικό, όπως και τα μέλη που συνετέλεσαν ώστε αυτό  το Μουσείο να είναι το μοναδικό , θεματικό  Μουσείο στην Ευρώπη και τον κόσμο. Πρόσθεσε δε πως «Με την ολοκλήρωση της μελέτης από τον κ Κίζη φτάνουμε στους  στόχους μας που είναι όνειρο και όλων των καβαλιωτών».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ο κ.  Κίζης κατά την παρουσία  που έκανε μαζί με την κ.  Ελένη Βρετζάκη , αρχιτέκτονας – μουσειολόγος είπε πως η ομάδα τους συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα  για να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν από την «Παπαστράτος» βιβλιογραφικές έρευνες, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, τους καβαλιώτες και τον κ Βύζικα , για όλες τις πληροφορίες που δόθηκαν ενώ ευχαρίστησε την Δήμαρχο που περιέβαλε την ομάδα με θέρμη και εμπιστοσύνη .

Το Μουσείο Καπνού στην Καβάλα είπε ο κ Κίζης «θα είναι ένα Μουσείο που θα έχει διεθνή εμβέλεια και ποιότητα πολύ πιο πάνω απ ότι  έχουμε συνηθίσει στην Περιφέρεια και την Αθήνα . Με αυτό το όραμα έχουμε δουλέψει και στόχος της σημερινής παρουσίασης είναι κυρίως στο να εξοικειώσουμε τους αποδέκτες αυτής της μελέτης η οποία είναι ογκώδης, με  την δομή της , το τι καλύπτει για να περιμένουμε απ τους ανθρώπους που θα την μελετήσουν και θα εκφράσουν τα σχόλια τους έτσι ώστε να ενσωματωθούν πιθανές παραλήψεις, λάθη η νέες ιδέες στην τελική μορφή που θα πάρει και θα συνοδεύεται από την έγκριση του εργοδότη μας. Μέχρι τότε θα φροντίσουμε να πάρουμε τη έγκριση του Υπουργείου  Πολιτισμού για τις επεμβάσεις στο κτιριακό μέρος και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων για ότι αφορά το μουσειολογικό μέρος. Έτσι έχοντας αυτές τις δύο εγκρίσεις θα ζητήσουμε από τη Πολεοδομία την άδεια οικοδομής και να είναι όλα έτοιμα για την δημοπράτηση και κατασκευή του έργου.
Υπάρχουν τρία δύσκολα βήματα για να φτιάξεις ένα σύγχρονο Μουσείο. Μέχρι τώρα τελειώσαμε το ένα εξ αυτών που είναι η μελέτη. Το άλλο βήμα είναι το κατασκευαστικό μέρος και το τρίτο το μεγαλύτερο και δύσκολο βήμα που είναι να κρατηθεί το Μουσείο στην ζωή, να έχει συνεχείς δράσεις που να προκαλεί την επανειλημμένη επίσκεψη του κόσμου σ αυτό, δράσεις που ανανεώνονται , περιοδικές εκθέσεις και άλλες. Έχουμε τη τύχη το Μουσείο Καπνού να στεγάζεται σε μια από τις τέσσερις πτέρυγες της Δημοτικής Καπναποθήκης, άρα σε ένα σύνολο πολιτισμικών δράσεων που θα βοηθήσει και θα βοηθηθεί για να πάλλεται συνεχώς από ενέργεια και να μπορέσει να γίνει ένας μηχανισμός και προσέλκυσης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό , αλλά κυρίως από την  νεολαία . Την νεολαία που καλούμε να μπεί σ αυτό το Μουσείο , να μάθει και να συνεργαστεί μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και να εξοικειωθεί με έναν εμπορικό πολιτισμό ενός αιώνα που δημιούργησε αυτή την πόλη και τα σημερινά καβαλιωτάκια να καταλάβουν γιατί υπάρχει αυτή η πόλη που είναι γύρω τους, γιατί και τι οφείλει στον καπνό και τι οφείλει στην παρακμή του καπνού , άρα και στη μετάλλαξη του περιβάλλοντος το οποίο ευχόμαστε να προχωρήσει σε μια μελλοντική βελτίωση.  Η μελέτη χωρίζεται σε τρία μέρη το αρχιτεκτονικό, το μουσειολογικό και το κατασκευαστικό» .

Από την πλευρά της η κ. Βρετζάκη μίλησε για τον κύριο κεντρικό άξονα που χρειάζεται για να ξετυλιχθεί όπως είπε το μουσειολογικό σενάριο για το Μουσείο Καπνού. Σύμφωνα με την ίδια «Η ιδέα ήταν να προβληθεί ο αναπτυξιακός ρόλος ενός τοπικού προϊόντος όπως είναι ο καπνός. Οι επι μέρους άξονες είναι δύο. Ο πρώτος είναι αυτός που  καθιστά το Μουσείο καπνού υπέρ- τοπικού χαρακτήρα και ο δεύτερος να επισημανθούν τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Μέσα στα χαρακτηριστικά είναι η ύπαρξη του 4ου θαυμάσιου ορόφου  όπου εκεί θα εγκατασταθεί η κατεργασία του καπνού, στον πρώτο όροφο θα γίνεται αναφορά στον καπνό κ αι την ιστορία του και τον πολιτισμό του και στο ισόγειο ο επίλογος της έκθεσης . Αυτός είναι ο μουσειολογικός σχεδιασμός για το Μουσείο Καπνού της Καβάλας.

Οι ενότητες που θα υπάρχουν στον 4ο και 3ο όροφο θα αφορούν την  κατεργασία του καπνού, την προβιομηχανική κατεργασία του καπνόφυλλου στην Ελλάδα και τον κόσμο, τη θεματική ενότητα «από την Καπναποθήκη στο Λιμάνι της Καβάλας, την αρχιτεκτονική του καπνού, την βιομηχανική κληρονομιά, και την αναφορά σε σημαντικά ονόματα  καπνοβιομηχάνων στην  Καβάλα. Θα περιλαμβάνουν επίσης οι ενότητες, το καπνεμπόριο και τις κοινωνικές κατατάξεις, την καπνεργατική τάξη , το καπνεργατικό κίνημα, συλλόγους και πρόσωπα. Τα καπνικά κέντρα, τις ξένες καπνοβιομηχανίες, φωτογραφίσεις μεγάλων αντικειμένων  καθώς και πρωτότυπα και σπάνια  σχέδια από καπνεμπόρους της Ξάνθης, που χαρίστηκαν στον αρχιτέκτονα κ Κίζη και  που θα μπούν σε προθήκες  για να κοσμήσουν το Μουσείο Καπνού ,αφού με την σειρά του εκείνος τα χαρίζει στον νέο χώρο που θα δημιουργηθεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.