Παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας ο 19ος τόμος των Θασιακών Μελετών

Ο 19ος τόμος των Θασιακών Μελετών που ήταν αφιερωμένος στον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας. Η εκδήλωση είχε απόλυτη επιτυχία, όπως σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Θασιακής κ. Τσιλογιώργης Νίκος.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η Θασιακή Ένωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας παρουσίασε το 19ο Τόμο των Θασιακών. Ο 19ος Τόμος των Θασιακών περιέχει τα πρακτικά μιας ημερίδας που είχαμε πραγματοποιήσει πριν ένα χρόνο στο Καλογερικό του Λιμένα στη Θάσο για τα εμπράγματα δικαιώματα των Θασίων. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η εκδήλωση. Την παρουσίαση έκαναν ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ και ο επιμελητής των Θασιακών ο κ. Κωνσταντίνος Χιόνης, πρόεδρος της Θασιακής. Ο τόμος ήταν αφιερωμένος στον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο, για το πολύπλευρο, πολυσήμαντο, έργο του ως ποιμενάρχης και για την πολύτιμη συμβολή του στην προαγωγή της ιστορικής έρευνας της περιοχής μας. Θέλω να θυμίσω έτσι ότι το 2011 η Θασιακή Ένωση Καβάλας γιορτάζοντας τα 80 χρόνια παρουσίας στην πολιτισμική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, σε μια πανηγυρική επετειακή εκδήλωση είχε ανακηρύξει τον Μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο επίτιμο μέλος της. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.

Αλλά γενικότερα, όμως, με τον Μακαριστό η Θασιακή Ένωση Καβάλας είχε μια πολύ καλή συνεργασία. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος παραβρέθηκε σε πολλές εκδηλώσεις της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, ευλόγησε πολλές φορές κι έκοψε τη βασιλόπιτά μας, παραβρέθηκε σε βραβεύσεις των αριστούχων Θασίων- θασιακής καταγωγής μαθητών που πραγματοποιεί ο σύλλογός μας κάθε χρόνο από το 1974. Συμμετείχε ως μέλος της τιμητικής Επιτροπής και ως εισηγητής το 2007 στο 5ο Συμπόσιο θασιακών μελετών με θέμα «Η Θάσος ως μητρόπολη» και το 2011 στο 6ο Συμπόσιο θασιακών μελετών με θέμα «Η απαλλοτρίωση των Μετοχίων του Αγίου Όρους». Κατά συνέπεια έπρεπε ως ελάχιστο φόρο τιμής να τιμήσουμε έστω και μετά θάνατον τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας ο οποίος, επαναλαμβάνω, όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο ως Ποιμενάρχης για το ποίμνιό του αλλά ιδιαίτερα για τη Θάσο που την αγαπούσε. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία του πνοή την άφησε στη Θάσο πριν περίπου από ένα χρόνο.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη γιατί μας διέθεσε και την αίθουσα, την πνευματική εστία, το χώρο της Μητροπόλεως. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, είχαμε πολύ κόσμο θα έλεγα, μεταξύ των οποίων βέβαια υπήρχαν και πολλοί δικηγόροι γιατί, όπως είπα νωρίτερα, η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας. Είχε ενδιαφέρον για τους νομικούς κύκλους γιατί οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στο 19ο Τόμο των Θασιακών είναι εισηγήσεις έγκριτών νομικών, Αρεοπαγιτών κλπ, κατά συνέπεια έχει ιδιαίτεροι ενδιαφέρον για το νομικό κόσμο όχι μόνο της περιοχής μας αλλά γενικότερα της Ελλάδας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση. Την έκδοση του Τόμου την επιμελήθηκαν –ήταν μια επιμελημένη, πραγματικά, έκδοση- οι Εκδόσεις Ξυράφι του Γιώργου Γανίτη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γραμμένος».

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 8ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Για τις μετέπειτα δραστηριότητες της Θασιακής Ένωσης Καβάλας είπε ότι «οι εκδηλώσεις της Θασιακής Ένωσης τρέχουν. Έχουμε ήδη ένα πλήρες οργανόγραμμα μέχρι το τέλος του 2018. Το χορευτικό μας συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις, γιατί καλείται από παντού να πάρει μέρος. Θα συμμετάσχουμε σε μία εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Λουκά, θα πάρουμε μέρος στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», στην εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στους Φιλίππους. Το καλοκαίρι είναι η μεγάλη εκδρομή μας που θα κάνουμε στην Αυστρία, την Ελβετία και τη βόρεια Ιταλία, από τις 21 έως τις 29 Αυγούστου, και πάει λέγοντας. Μετά, το φθινόπωρο, ανοίγει ο κύκλος με τη βράβευση των αριστούχων μαθητών στη Θάσο, που γίνεται από το 1974. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Παναγία. Και συνεχίζουμε, συμμετέχοντας στη γιορτή μελιού του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού. Αλλά το μεγάλο γεγονός για του χρόνου που ήδη προετοιμαζόμαστε από τώρα είναι το 8ο Συμπόσιο θασιακών μελετών. Όπως γνωρίζετε, η Θασιακή Ένωση Καβάλας σε συνεργασία με την Εταιρία Θασιακών Μελετών διοργανώνει κάθε 4 χρόνια στη Θάσο, ξεκινώντας από το Καλογερικό στο Λιμένα και μετά κατεβαίνοντας στο νότιο τμήμα του νησιού, στην περιοχή των Λιμεναρίων και του Ποτού, διοργανώνουμε συμπόσια. Το επόμενο θα είναι το Σεπτέμβριο του 2019. Η συμμετοχή άρχισε δειλά- δειλά, από πλευράς συνέδρων άρχισαν να δηλώνουν συμμετοχές και θα είμαστε έτοιμοι.

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΑΣΟΥ»

Εδώ θα πρέπει να κάνω μια ειδική μνεία στο δήμο Θάσου και ιδιαίτερα στον δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ ο οποίος, πραγματικά, τα τελευταία χρόνια –βεβαίως η συνεργασία μας γινόταν πάντα, ήταν πάντα αρμονική και με τους προηγούμενους δημάρχους της Θάσου- αλλά με τον κ. Χατζηεμμανουήλ έχουμε μια αρμονικότατη συνεργασία γιατί είναι το μοναδικό οικονομικό στήριγμα. Δηλαδή, ό,τι κάνουμε –γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, οι εκδόσεις και ιδιαίτερα οι πολυσέλιδες εκδόσεις όπως είναι οι Τόμοι των Θασιακών στοιχίζουν ακριβά. Κατά συνέπεια σχεδόν ο μοναδικός οικονομικός αρωγός για τη Θασιακή Ένωση, για την έκδοση αυτών των Τόμων, είναι ο δήμος Θάσου και είμαι υποχρεωμένος, εκφράζοντας όλη τη Θασιακή Ένωση, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στο δήμαρχο Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.