Παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου για το θέμα των διμηνητών

Εκτάκτως συνεδρίασε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου μετά το αδιέξοδο με τους διμηνήτες καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε να υπογράψει την σχετική τροπολογία που του πρότειναν και υπέγραψαν και οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ο οποίος έκανε και σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «πράγματι θα ήταν μια λυτρωτική τροπολογία να λυθεί η περιπέτεια και 50 και πλέον δημοτικών συμβούλων, δημάρχων, που ταλαιπωρούνται όχι μόνο με την ποινική διάσταση της υπόθεσης αλλά κυρίως –και αυτό, νομίζω, είναι το σημαντικότερο- με το θέμα του καταλογισμού των οικονομικών βαρών στις πλάτες των δημοτικών συμβούλων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν ενεργά ΑΦΜ. Σ’ αυτήν τη λογική, κάναμε προσπάθειες και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παναγιωτόπουλος να πείσουμε τον υπουργό να προχωρήσει στη αποδοχή αυτής της τροπολογίας την οποία είχαμε συντάξει. Τα πράγματα δεν έχουν μία μόνο όψη. Όντως, θα ήταν ανακουφιστικό για τους ανθρώπους, την ίδια ώρα όμως υπήρχε μία παραβατικότητα όσον αφορά την τήρηση του συγκεκριμένου Νόμου που όρισε με σαφήνεια τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται η χρήση των διμήνων. Εμείς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης και το πολιτικό. Τελικά δεν ευόδωσε αυτή η προσπάθεια. Προσωπικά εκτιμώ ότι οι συγκυρίες είναι πολλές φορές αυτές που καθορίζουν πολιτικές αποφάσεις, υπό την έννοια ότι εάν η τροπολογία γινόταν σε πρώιμη φάση, όταν υπήρχε μία θετική στάση του κ. Σκουρλέτη, εκεί η Νέα Δημοκρατία –και το αντιλαμβάνομαι αυτό, δεν είναι αιχμή- είχε τις επιφυλάξεις τις ίδιες που τελικά είχε και ο ίδιος ο υπουργός όσον αφορά την κανονικότητα στην αποδοχή αυτής της τροπολογίας. Δεν έγινε κατορθωτό. Ζούμε μια δύσκολη στιγμή, πολύ δε περισσότερο ζούνε δύσκολη στιγμή αυτοί που τους βαραίνει η κατηγορία και τα επακόλουθα αυτής της κατηγορίας. Λέω με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη ότι η μάχη χάθηκε, δεν έχει χαθεί ο πόλεμος. Θα υπάρξει στη συνέχεια και σε άμεσο χρόνο προσπάθεια να πειστεί, επιτέλους, ο υπουργός ότι πολλές φορές χρειάζεται ακροβατώντας πάνω στη νομιμότητα να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με δόλο ή με σκοπιμότητες. Χρονικά περιθώρια υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει, δεν θα έλεγα μεταστροφή, αλλά προσέγγιση από άλλη οπτική αυτού του θέματος από την πλευρά του υπουργού».

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για το αν υπάρχει εναλλακτική από πλευράς δημοτικής Αρχής είπε ότι «εκείνο που αποφασίστηκε είναι να κατατεθεί ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο έχει συνταχθεί και αναγνώστηκε και που ως εναλλακτική αυτό θα διανεμηθεί σε όλους τους αρμόδιους, το οποίο λέει ότι «δεν είμαστε ο μόνος δήμος που κάναμε χρήση των διμήνων κατ’ αυτόν τον τρόπο. Υπάρχει μια πλειάδα δήμων». Οπότε, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποκτά άλλες διαστάσεις γιατί ενδεχομένως σε μία τέτοια περίπτωση φεύγει η σκιά που πιθανόν να υπήρχε ως γραφική τροπολογία. Αυτό θα το κρίνει ο υπουργός. Εμείς εκείνο που έχουμε να κάνουμε σε πρώτο χρόνο είναι αν μπορέσουμε να μεταστρέψουμε αυτήν την άποψη του υπουργού, η οποία σημειωτέον, είναι στοιχημένη στην κανονικότητα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ένα πρόβλημα που καλώς ή κακώς έχει ενσκήψει και το πρόβλημα αυτό πρωτίστως αφορά την κανονικότητα στην τήρηση μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.