ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Μέτρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών της Καβάλας από τη συνολική της εικόνα ως τουριστικού προορισμού»

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Μέτρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών της Καβάλας από τη συνολική της εικόνα ως τουριστικού προορισμού» παρουσιάσθηκαν την Παρασκευή  το μεσημέρι από τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, την πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Αναστασία Ιωσηφίδου, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καβάλας, Ηλία Κουμουλίδη και τη Βασιλική Υψηλάντη στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της δημοτικής επιχείρησης.

Η κα Ιωσηφίδου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους των τριών φορέων που συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί η έρευνα, το προσωπικό αλλά και τους φοιτητές που εργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όπως σημείωσε η κα Υψηλάντη είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια έρευνα στην Καβάλα με τη συνεργασία φορέων του «Τριπλού Έλικα» της περιοχής. Είπε επίσης ότι η έρευνα καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του έτους και ότι το δείγμα είναι τέτοιου μεγέθους που κάνει τα αποτελέσματά της ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων η κα Ιωσηφίδου τόνισε, εκτός των άλλων, ότι το σύνολο των επισκεπτών της Καβάλας συνθέτεται από 43 διαφορετικές εθνότητες και ότι η πόλη μας κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστό επίσκεψης αλλοδαπών ανάμεσα σε όλης τις χερσαίες περιοχές της χώρας. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ακόμη, η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών φτάνει τα 75,28 ευρώ την ημέρα, κατά 12% υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι η έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών θα επεκταθεί και στον διερχόμενο τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Η κα Τσανάκα δήλωσε «είμαι υπερήφανη που επιτέλους έγινε μια τέτοια έρευνα για τον τουρισμό του δήμου Καβάλας. Δείχνει πόσα πράγματα γίνονται στον Δήμο Καβάλας χωρίς να ανακοινώνονται μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα». Η δήμαρχος τόνισε ότι το 2018 θα είναι έτος ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού όπως έδειξε και η έρευνα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, και δήλωσε και η ίδια ότι η έρευνα ικανοποίησης των τουριστών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η ΜΕΤΡΗΣΗ

Η Μέτρηση της ικανοποίησης των επισκεπτών της Καβάλας από τη συνολική της εικόνα ως τουριστικού προορισμού έγινε ως εξής:

 

Tαυτότητα έρευνας

 

 • Οι δύο φάσεις της έρευνας υλοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα από 15 Ιουνίου 2016 μέχρι 21 Μαίου 2017
 • Συμπληρώθηκαν συνολικά 1.694 ερωτηματολόγια
 • Συνεργάστηκαν η διεύθυνση Ανάπτυξης της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων ν. Καβάλας και το Τμήμα Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
 • Απασχολήθηκαν 14 φοιτητές του Τ.Ε.Ι., 2 στελέχη της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»
 • Τα ερωτηματολόγια είχαν 23 ερωτήσεις που περιλάμβαναν 58 μεταβλητές
 • Υπήρχαν ερωτηματολόγια σε 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά
 • Από αυτούς που απάντησαν το 52% ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες
 • Οι ερωτηθέντες είχαν ηλικίες από 20 μέχρι 61 ετών
 • Ως προς τις υπηκοότητες ήταν Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Γερμανοί, Πολωνοί, Ιταλοί, Σουηδοί, Σέρβοι
 • Το 42% όσων απάντησαν ήταν Έλληνες και το 58% αλλοδαποί
 • Από αυτούς οι 781 είχαν έρθει για πρώτη φορά στην Καβάλα ενώ οι 903 είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν την πόλη
 • Η συντριπτική πλειοψηφία του (61,6%) για διακοπές, το 13,7% για επίσκεψη σε συγγενείς, το 10% για εργασία, το 5,9% για ενδιάμεσο σταθμό, το 5,4% ήρθαν με οργανωμένη εκδρομή, το 2,7% για συμμετοχή σε συνέδριο
 • Οι περισσότεροι πληροφορήθηκαν για την Καβάλα από συγγενείς ή φίλους και από το διαδίκτυο
 • Οι ερωτηθέντες δήλωσαν γενικά ικανοποιημένοι από τις υποδομές φιλοξενίας της Καβάλας, καταλύματα και εστίαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *