Κύριο άρθροΠολιτική

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα της μόλυνσης και τις αιτιάσεις για ευθύνες της ΒΦΛ» δηλώνει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος

Η Συμπαράταξη Πολιτών και ο επικεφαλής της κ. Άρης Βέρρος παρακολουθούν στενά το θέμα της αέριας ρύπανσης στην Νέα Καρβάλη. Παράλληλα παρακολουθούν και το θέμα του φωσφογύψου.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Βέρρος «Είναι γνωστό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ότι υπάρχει  μια ανησυχία και ένας προβληματισμός σε όλους μας  για την αέρια ρύπανση διότι να θυμίσω ότι τέλος του 2016, αρχές του 2017 υπήρξαν οι έντονες αντιδράσεις και οι καταγγελίες του συνόλου των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος του Χαλκερού  για αέρια ρύπανση από πλευράς της ΒΦΛ και ως Συμπαράταξη Πολιτών θέσαμε  το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πάνω από τρεις φορές.

Μάλιστα και τότε ζήτησα επίμονα από την δήμαρχο  κ. Τσανάκα και από το Δ.Σ. φυσικά να πάρει στα χέρια της όλες τις μετρήσεις, τις καθημερινές μετρήσεις που οφείλει να κάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, γιατί αυτοί έχουν την υποχρέωση του ελέγχου περιβαλλοντολογικά…

Μετά από συνεχόμενη πίεση όμως,  και μια αδιαφορία θα έλεγα της Δημάρχου, αρχικά, κάποια στιγμή μας ενημέρωσαν ότι πήρε ο Δήμος Καβάλας τις μετρήσεις,   τις οποίες βέβαια δεν πήραμε ποτέ στα χέρια μας.

Δεν ξέραμε καν για πιο χρονικό διάστημα υπήρχαν αυτές οι μετρήσεις απλά μας ενημέρωσαν τότε ότι ήταν στα πλαίσια και μέσα στα όρια που προβλέπει ο νόμος.

Βέβαια ποτέ δεν σταματήσαμε να προβληματιζόμαστε και να ανησυχούμε, διότι ζούμε και εμείς μέσα σε αυτή την κατάσταση και η κατάσταση είναι αποπνικτική».

ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να αναλάβουν δράση και αυτοί που έχουν την ευθύνη βάσει νόμου, οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες εκείνες μετρήσεις, αξιόπιστες βέβαια, για να διασφαλισθεί ότι οι μετρήσεις θα γίνονται από το όργανο που πρέπει και που δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν.

«Βάσει αυτών των μετρήσεων όμως θα πρέπει να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Αν δεν υπάρξει από πλευράς του εργοστασίου των Λιπασμάτων η σωστή ανταπόκριση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις.

Όλα αυτά βέβαια υποθετικά, όλοι μας αισθανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει, όμως θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι μετρήσεις που θα επιβεβαιώνουν αν υπάρχει ρύπανση, αν οι μετρήσεις είναι στα όρια, για πόσο χρονικό διάστημα είναι στα όρια, διότι το ότι κάποιοι μπορούν να πουν ότι κάνουμε μετρήσεις και είναι κοντά στα όρια, έχει σημασία να δούμε για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει αυτό.

 

Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι στα όρια οι μετρήσεις, όλα είναι αβλαβή. Έχει σημασία να δούμε για πόσο χρόνο γίνεται αυτό. Και να μην ξεχνάμε και το θέμα της ΒΦΛ που έχει να κάνει με τον φωσφογύψο.

Ένα τεράστιο θέμα για το οποίο έχουμε κάνει λόγο χρόνια πριν και δεν είδαμε επίσης καμία απάντηση» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *