Κύριο άρθροΠαιδεία

Πανεπιστημιακές σχολές σε Καβάλα και Δράμα χάρη στη συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και  το ΤΕΙ Σερρών

Συνάντηση είχε η Πρυτανεία του ΤΕΙ για το θέμα της συνένωσής του Ιδρύματος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Θανάσης Μητρόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι διαδικασίες είναι σε φάση ολοκλήρωσης ώστε το ΤΕΙ πλέον να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστήμιο.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «η συνάντηση έγινε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Νομίζω για την Καβάλα κλειδώνουν δύο σχολές. Η μία είναι η Σχολή θετικών επιστημών με τρία τμήματα, χημείας, φυσικής και πληροφορικής και η άλλη η Σχολή Επιστημών Διοίκησης με δύο τμήματα, της διοικητικής τεχνολογίας και της λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Μία ακόμη Σχολή φαίνεται να είναι έτοιμη να κλειδώσει κι αυτή, είναι στη Δράμα που αφορά τις Δασικές επιστήμες και τη Βιοτεχνολογία, με δύο τμήματα. Δασικών επιστημών και Βιοτεχνολογίας. Από ‘κει και μετά έγινε μία ειδικότερη συζήτηση. Νομίζω ότι καταλήξαμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και ένα ερευνητικό κέντρο με πόλους σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις οι οποίες συμβάλουν σ’ αυτό το εγχείρημα και επίσης θέλω να σημειώσω ότι θα δημιουργηθεί και ένα τμήμα Διεθνών σπουδών με γνωστικό αντικείμενο τη μηχανική πετρελαίου. Εδώ στην Καβάλα κι αυτό. Άρα νομίζω ότι πάμε πολύ καλά. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την επόμενη Παρασκευή (11/5) στις Σέρρες. Νομίζω θα υπάρξει ακόμη μία συνάντηση στην Καβάλα, αλλά η επόμενη θα γίνει στις Σέρρες όπου θα διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών, τα διετή κλπ».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Για το αν υπάρξει περίπτωση να καταργηθούν κάποια τμήματα του ΤΕΙ στην Καβάλα είπε ότι «ναι, τα τμήματα τα οποία θα μπουν σε μετάβαση θα είναι τα τέσσερα τμήματα της ΣΤΕΦ, τα οποία είναι εδώ το τμήμα μηχανολόγων- μηχανικών, το τμήμα μηχανικών πετρελαίου, το τμήμα ηλεκτρολόγων- μηχανικών και το τμήμα μηχανικών πληροφορικής. Οι φοιτητές θα τους δοθεί η δυνατότητα είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα τμήματα τα οποία έχουν περάσει ή με κάποιες διαδικασίες, να ενταχθούν αν θέλουν στα νέα τμήματα. Αλλά αυτό θα έχει μία διαδικασία. Ειδικότερα για το πετρέλαιο θα υπάρξει ένα τμήμα Διεθνών σπουδών το οποίο, φαντάζομαι, θα το αναλάβουν διεθνούς κύρους επιστήμονες. Δηλαδή θα αναβαθμιστεί κάθετα το τμήμα μηχανικών πετρελαίου. Πιστεύουμε ότι θα αναλάβουν τη διοίκησή του άνθρωποι οι οποίοι είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, από το Μπέρκλεϊ, από τις ΗΠΑ, θα πάει πολύ ψηλά δηλαδή. Επίσης θα δημιουργηθεί Σχολή θετικών επιστημών με τα τρία τμήματα. Τα υπόλοιπα 3-4 τμήματα τα οποία έχουμε εδώ θα μπουν σε μία μετάβαση, αλλά οι φοιτητές θα πάρουν τα πτυχία τους κανονικά. Ήταν δική μου πρόθεση αυτή, να καταργηθεί η διάκριση. Οι απόφοιτοι όλων των ιδρυμάτων μας, των ΤΕΙ, να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους με τα στοιχεία του νέου Πανεπιστημίου, πια, και από ‘κει και μετά να προχωρήσουν όσοι ενδιαφέρονται. Να δούμε αν θα πρέπει να το βρούμε αυτό στις Σέρρες, να δούμε αν θα μπορέσουν να πάρουν και περαιτέρω, να ενταχθούν κι αυτοί περαιτέρω αν θέλουν μέσα στις διαδικασίες της πανεπιστημιοποίησης. Αλλά είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ένα χρόνιο αίτημα της Καβάλας πλησιάζει σιγά- σιγά στην ολοκλήρωσή του. Το είχαμε εξαγγείλει και πολύ πιο μπροστά, όταν έγιναν και οι εκλογές στο ΤΕΙ. Ότι υπήρχε και μια συζήτηση τότε, γινόταν με το Πανεπιστήμιο Θράκης το οποίο βέβαια υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες. Αλλά νομίζω ότι προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *