“Παλεύουμε να κρατήσουμε ανοικτή την Αγία Μαρίνα” δηλώνει η Αναστασία Ιωσηφίδου

Το πρόβλημα με το Ίδρυμα «Αγία  Μαρίνα» παραμένει και  το Ίδρυμα παραμένει σε καθεστώς  αναστολής λειτουργίας. Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» και  δικηγόρος  κ. Αναστασία Ιωσηφίδου έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς πρέπει να διευθετήσουμε ορισμένα θέματα. ‘Άλλο είναι το πρόβλημα της Αγίας Μαρίνας και άλλο είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΔΑΠ που θέλει να δημιουργήσει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο Δήμος Καβάλας.

Ούτε ο Δήμος Καβάλας, ούτε άλλος δημόσιος φορέας μπορεί να αναλάβει την οφειλή που υπάρχει στο σωματείο με την ονομασία ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. Τα χρέη του Ιδρύματος δηλαδή είναι πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ όπως μας είπαν και για όλα αυτά σαφώς δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος Καβάλας, ούτε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ούτε κανείς τρίτος.

Μιλάμε για το ποσό που αφορά στο σύνολο που μας ανακοίνωσαν και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για το καθαρό ποσό ή για ποσό με προσαυξήσεις, Μιλάμε επομένως για οφειλές που αφορούν στο ΙΚΑ και ασφαλιστικούς φορείς.

Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πολύ μεγάλο χρέος και το χρέος διογκώνεται όχι μόνο γιατί μπαίνουν οι προσαυξήσεις αλλά και γιατί υπάρχει οφειλή προς τους εργαζόμενους. Και για αυτό προσωρινά ανέστειλε την λειτουργία το Ίδρυμα  σε μια προσπάθεια να μειώσει τουλάχιστον τις οφειλές ή έστω να μην διογκώνεται».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΔΑΠ

Πρόσθεσε δε πως «Αυτό που είπαμε με τη Δήμαρχο κ. Τσανάκα στις διάφορες συναντήσεις που κάναμε ήταν να δούμε τη δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)  που θα είναι όμως εντελώς ανεξάρτητο από το ίδρυμα. Διότι το χρέος θα ερχόταν στο Δήμο Καβάλας ή στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Άρα πάμε σε νέο ΚΔΑΠ μια και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έχει την εμπειρία λειτουργίας ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ όπως αυτό στον Άγιο Λουκά.

Ο νόμος λοιπόν ως πρώτη προϋπόθεση για να μπορείς να κάνει μια νέα δομή βάζει την αδειοδότηση κτηρίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Άδεια που βγαίνει από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Περιφέρειας.

Και από την άλλη ο νόμος βάζει ορισμένες προδιαγραφές. Γιατί δεν μπορείς να πας σε ένα κτήριο και να πεις εδώ εγώ θα κάνω ένα ΚΔΑΠ. Χρειάζονται ορισμένοι χώροι, μέτρα συγκεκριμένα. Και τότε είπαμε μήπως ότι επειδή το κτήριο του Σωματείου μάλλον πληροί τις προδιαγραφές αφού λειτουργεί ήδη ως δομή και επειδή θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο, μήπως μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος και να μεταβιβασθεί είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση το κτήριο και μόνο αυτό προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να μπορεί να κινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.

Όταν κάναμε αυτή την κουβέντα εγώ, η νομικήσύμβουλος του Ιδρύματος κ. Φιλιππίδου και ο βουλευτής κ. Παπαφιλίππου ως νομικοί, αντιδράσαμε στο θέμα της μεταβίβασης. Γιατί; Γιατί υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση από όποιον έχει οφειλές. Είτε ιδιώτης είτε δημόσιος. Διότι όλοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν  κατηγορούμενοι για καταδολίευση. Άρα αυτό το θέμα το αποκλείσαμε όσο και αν υπάρχει θέληση.

 

Από εκεί και πέρα συζητάμε αν μπορεί να παραχωρηθεί κατά χρήση το κτήριο του Ιδρύματος. Και αυτό είναι που είπαμε να δούμε εμείς οι νομικοί. Αλλά αυτό σημαίνει δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου  κατά χρήση μια και ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να αυξήσει τα δικά του έξοδα. Και η δεύτερη λύση είναι αν μπορεί να γίνει μεταβίβαση με όρους μίσθωσης. Και οι δύο τρόποι δεν είναι εύκολοι. Αγκάθι είναι τα χρέη. Όποιος έχει λαμβάνειν από το σωματείο, είτε ΙΚΑ που έχει κάνει ήδη προσημείωση το ΙΚΑ, είτε άλλος ιδιώτης τότε θα προσφύγει στο Δήμο Καβάλας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει σε κατάσχεση η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ως κτήριο».

ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Μάλιστα και εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου  που συνεδρίασε την Τετάρτη ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι κανένα νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία που ίσως να κρύβει κίνδυνο για τον Δήμο Καβάλας  και για όλους.

 

«Θα δούμε το θέμα  με τον νομικό του Δήμου Καβάλας κ. Αγγελαράκη, θα το δούμε και με τη Δήμαρχο για να καταλήξουμε αν μπορεί το κτήριο να παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο Καβάλας  ή στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

 

Όμως το κτήριο πρέπει να είναι πολεοδομικά εντάξει, να είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του νόμου ο σχεδιασμός του μια και θα πρέπει αν θέλουμε να πάμε σε μια νέα αδειοδότηση. Από την άλλη υπάρχει και όρος μέσα στο καταστατικό του σωματείου όπου αν διαλυθεί το σωματείο το κτήριο πηγαίνει στο ίδρυμα απροσαρμόστων της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας και αν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη δομή, τότε πηγαίνει σε ευαγές ίδρυμα της Μητρόπολης.

Για να έχουμε όμως διάλυση νομικά πρέπει να γίνει ρύθμιση των οφειλών. Δεν ξέρω αν γίνει κάτι άλλο από τους φορείς που προανέφερα γιατί κανείς δεν θέλει το ίδρυμα φοβούμενος το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Στην ερώτηση ποια θα ήταν μια καλή εξέλιξη για το σωματείο η ίδια απαντά  «Θα ήταν μια κάποια λύση αν ψηφισθεί νόμος όπως ο  νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ που να αφορά ιδρύματα μια και περιμένουμε νομοσχέδιο ανάλογο, ώστε το σωματείο να κάνει ρύθμιση με πολλές δόσεις ή κούρεμα του χρέους. Τότε θα μπορέσει να είναι βιώσιμο το κτήριο και το ίδρυμα. Περιμέναμε και αυτή την απάντηση από την πλευρά του υπουργείου γιατί θέλαμε να δούμε αν μπορεί το ίδρυμα να σταθεί στα πόδια του από μόνο του. Ειδάλλως θα δούμε τις άλλες κινήσεις μας, της λειτουργίας δηλαδή μιας νέας δομής.

Όσο για τη δήλωση του προέδρου της Παιδόπολης  κ. Σωτηριάδη ότι δεν υπάρχει κτήριο στην ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ εμείς είπαμε για να πάμε γρήγορα να δούμε εκεί ένα κτήριο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε άμεσα να το αξιοποιήσουμε».

 

Όσο για τουριστικά πράγματα η ίδια εκτιμά ότι θα υπάρχει καλή συνέχεια από εδώ και στο εξής. «Περιμένουμε και Σέρβους δημοσιογράφους για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θα έρθουν λοιπόν για να προβάλλουν οι ίδιοι στην συνέχεια την περιοχή μας» σημείωσε καταληκτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση