«Πήγαμε καλά την περίοδο των εορτών» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Καβάλας   Αντώνης Μιτζάλης

Η κίνηση των τουριστών  στην περίοδο των εορτών στα ξενοδοχεία της Καβάλας ήταν πολύ καλή και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Καβάλας  κ. Αντώνης Μιτζάλης σε δηλώσεις του τόνισε πως το ευχάριστο γεγονός που καταγράφηκε ήταν η επιστροφή των Ελλήνων τουριστών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη «Η κίνηση ήταν όπως πάντα υψηλή την περίοδο της πρωτοχρονιάς απλά αυτό που ήταν ενθαρρυντικό για εμάς ήταν ότι είχαμε κίνηση και την περίοδο των Χριστουγέννων στην Καβάλα. Τα Χριστούγεννα δεν ήταν το φόρτε μας. Είχαμε όμως φέτος μια ξεχωριστή κίνηση και μάλιστα από Έλληνες τουρίστες, γεγονός που μας ικανοποίησε τα μέγιστα.

Ήταν ένα καλό 4ημερο και οι Έλληνες  έκαναν μια καλή κίνηση. Ένα πρώτο σημάδι ήταν αυτό που είδαμε, τους Έλληνες να γιορτάζουν εντός. Από εκεί και πέρα είχαμε και αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, ενώ δεν είχαμε μόνο Βούλγαρους  οι οποίοι ίσως βρίσκουν τώρα εναλλακτικούς προορισμούς. Μέχρι τώρα η Ελλάδα κέρδιζε, τώρα οι Βούλγαροι έχουν άλλες εναλλακτικές αλλά εμείς έχουμε πλέον τους Τούρκους να αυξάνονται.

Όσο για την Ονειρούπολη της Δράμας μπορεί κάποιος να πει ότι κάτι έγινε και προς εμάς. Για τον Έλληνα είναι μια επιλογή για μια σύντομη εκδρομή. Έρχονται βέβαια οργανωμένα τουρ αλλά δεν είναι ότι δεν βρίσκουν δωμάτια στη Δράμα ώστε να έρθουν στην Καβάλα, κάτι που γίνεται με το καρναβάλι της Ξάνθης».

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Αναφορικά με την κίνηση τους επόμενους μήνες ο ίδιος δήλωσε ότι άμεσα δεν υπάρχει κάτι. «Και εμείς αναμένουμε το καλοκαίρι, αλλά ευτυχώς έχουμε οργανωμένα αθλητικά γεγονότα για μικρούς και μεγάλους και έτσι έρχεται κόσμος στην πόλη. Παράλληλα συνέδρια και κάποιες άλλες δράσεις μας φέρουν επιπλέον κόσμο. Έχουμε συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό για το διάστημα που μας έρχεται ενώ έχουμε και κόσμο λόγω εργασίας που έρχεται στην Καβάλα».

ΦΟΡΟΣ

Πρεμιέρα εξάλλου έκανε  την Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία με επιβαρύνσεις έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016. Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018

Σημειώνεται ότι ο φόρος, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι:

1-2 αστέρων 0,50 ευρώ

3 αστέρων 1,50 ευρώ

4 αστέρων 3,00 ευρώ

5 αστέρων 4,00 ευρώ

Για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα ο φόρος καθορίζεται ενιαία στα 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

 

ΑΠΛΑ ΦΟΡΟΣ

Ο κ. Μιτζάλης αναφορικά με τον φόρο αυτό σχολίασε ότι «Αυτό είναι απλά φόρος. Ξεκίνησε σαν τέλος και έγινε φόρος επειδή αν ήταν τέλος αλλιώς θα το αντιμετωπίζαμε με νομικά επιχειρήματα. Επί 2 χρόνια μαγειρευόταν και τελικά σερβιρίστηκε. Οι πελάτες όμως τον επιβαρύνονται ενώ εμείς λειτουργούμε ως εισπράκτορες.  Αυτό όμως είναι ένας άδικος φόρος, οριζόντιος που ισχύει και για την Καβάλα και για την Αθήνα. Τα επιχειρήματα μας ειπώθηκαν αλλά επειδή ο φόρος φέρνει χρήμα και χρειάζεται χρήμα η χώρα, ο φόρος μπήκε και θα μείνει. Απλά όταν χρειασθεί θα μπορούσε ίσως να φύγει αυτός ο φόρος; Κάποια στιγμή μια και ο τουρισμός κάνει κύκλους θα πρέπει να φύγει αυτός ο φόρος. Αλλιώς θα υπάρχουν επιπτώσεις και σε όλα και θα πληγεί το τουριστικό πακέτο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται συνθήκες δυσλειτουργίας στις τουριστικές δραστηριότητες στη χώρα μας, προκαλώντας δυσμενή σχόλια για τις υπηρεσίες. Επιβαρύνουμε την ανταγωνιστικότητα του πακέτου και ενώ πλέει ένας ούριος άνεμος στον τουρισμό εμείς λειτουργούμε ως εισπράκτορες και κάποια στιγμή το όλο σκηνικό θα αλλάξει».

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Οι εκτιμήσεις τουριστικά για την επόμενη σεζόν τέλος είναι θετικές σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη. «Έχουμε αύξηση των κρατήσεων και των αεροπορικών κρατήσεων, αναμένουμε και νέους τουρίστες. Η Καβάλα και η Θάσος έχουν μια καλή άνοδο, 8% κατά έτος περίπου. Ελπίζω αυτό να συνεχισθεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να κερδίσουμε τον τουρισμό κρατώντας πολύ υψηλά το παρεχόμενο επίπεδο τουριστών» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.