«Πέρασε η γρίπη, αλλά ελπίζουμε σε αυξητικές τάσεις του εμβολιασμού την επόμενη χρονιά» δηλώνει ο Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος

Ανώδυνα πέρασε η εποχική γρίπη για την Καβάλα σύμφωνα με τον Νομίατρο κ. Χρήστο Παπαδόπουλο.  Ο τελευταίος έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι η γρίπη φέτος και σε εμάς αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεκίνησε νωρίς. Όταν μιλούσαμε πριν από τις γιορτές λέγαμε και τότε για κρούσματα εποχικής γρίπης και ακούγαμε τότε για Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία που είχαν πράγματι περισσότερα κρούσματα.

Εμείς και τότε και αργότερα δεν είχαμε αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Δεν θα έλεγα δηλαδή ότι είχαμε κάτι ακραίο  φέτος και θα έλεγα ότι φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές είμαστε καλύτερα.

Μάλιστα μπορώ να πω ότι αν βοηθήσει ο καιρός φέτος θα είμαστε καλύτερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Προς το παρόν όμως έχουμε περιστατικά και ο κόσμος πρέπει να προσέχει».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Στο ερώτημα αν όντως φέτος τα φαρμακεία δεν είχαν εμβόλια ο ίδιος απάντησε ότι  «Ναι, πράγματι φέτος τα φαρμακεία δεν είχαν και πολλά εμβόλια μια και οι παραγγελίες προγραμματίζονται από την προηγούμενη χρονιά. Και φέτος υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτό όμως, το να έχουμε δηλαδή αυξητική ζήτηση είναι πολύ καλό. Εκτιμώ μάλιστα ότι του χρόνου θα έχουμε περισσότερα ακόμη εμβόλια και αυτά βοηθούν και εμείς να μην αρρωσταίνουμε και γενικά να έχουμε επιδημίες μικρότερης έντασης. Αυτό όλο είναι πολύ καλό. Αν λοιπόν ξεκίνησε φέτος αυτό το κλίμα νομίζω  ότι του χρόνου θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση και ακόμη μεγαλύτερη χρήση του εμβολίου».

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Στο ερώτημα αν ο ιός της γρίπης έχει μεταλλαχτεί τόνισε  ότι   «Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο. Και δημιουργεί μάλιστα τέτοια στελέχη τα οποία το εμβόλιο προσπαθεί να τα καλύψει. Άλλοτε καλά και άλλοτε όχι. Απλά είναι γενικά συγγενικά οπότε ακόμη και αν μεταλλάσσεται ο ιός δεν αλλάζει και τόσο πολύ. Γιατί αν αλλάξει πολύ μιλάμε για πανδημία. Όπως είχαμε το ΗΙΝΙ μια νέα μορφή γρίπης που ήρθε με την μετάλλαξη των στελεχών.

Κάθε χρόνο μπορεί και να αρρωστήσουμε.  Αν όμως εμβολιασθούμε και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ιατρών είτε δεν θα περνάμε καθόλου τη γρίπη είτε θα την περνάμε ελαφριά.

Αν μιλάμε τέλος για το εμβόλιο της γρίπης, δεν έχει φέρει κάτι σοβαρό. Και αν μιλάμε για χρονιές όπως και φέτος που δεν είχαμε το έντονο πανδημικό κλίμα της γρίπης που είχαμε το 2012 για παράδειγμα με θανάτους μάλιστα, τότε μια και φέτος ίσως φτάσουμε 100 θανάτους, τότε μιλάμε για ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και έφυγαν από κοντά μας. Γιατί επομένως να περνά κανείς τόσο μεγάλο κίνδυνο και ίσως  και να καταλήγει αν δεν μπορεί να προλάβει εκ των προτέρων με ένα απλό εμβόλιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.