Ο χειρότερος Δεκέμβριος όλων των εποχών ο φετινός σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη
Η χρονιά που σήμερα φεύγει ήταν από τις χειρότερες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνον, φυσικά και για την Καβάλα. Μάλιστα ο Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από όλους ως ο χειρότερος μήνας όλων των εποχών όπως παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας κ. Γιάννης Παναγιωτίδης.
Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε πως «νομίζω πως είναι ο χειρότερος Δεκέμβριος όλων των εποχών. Ακόμα και αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δεκαετίες, τουλάχιστον από ότι λένε οι πιο μεγάλοι και οι συνταξιούχοι τώρα, αυτός ο Χειμώνας από άποψη κίνησης στην αγορά είναι ο χειρότερος. Είναι παρατεταμένη η κρίση, ο κόσμος έχει κουραστεί πλέον από τις συνεχείς βολές και ακούγοντας διάφορα. Δηλαδή και η ψυχολογία του είναι πάρα πολύ πεσμένη, αλλά κυρίως και η τσέπη του είναι άδεια, με τη λογική του ότι η εφαρμογή το 2015 των capital controls και του μνημονίου φέρνει τώρα τα αποτελέσματα στο 2016 μέσα και έτσι ωριμάσανε και ήρθανε τα αποτελέσματα στο 2016 που ο κόσμος έμεινε ταπί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό λέγαμε τότε, ότι το 2016 θα φανούν το πόσο σκληρά είναι τα μέτρα που πάρθηκαν τότε και τι αποτέλεσμα θα έχουν στην αγορά».
ΛΟΥΚΕΤΑ
Και όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Παναγιωτίδης «και βέβαια δεν γίνεται η αγορά και οι επιχειρήσεις να έχουν τέτοιους υπερβολικούς φόρους και είναι βέβαιο ότι μέσα στις αρχές του 2017 θα έχουμε πάρα πολλά λουκέτα. Πολλοί επαγγελματίες βλέποντας ότι δεν θα μπορούν να βγουν το 2017 και έχοντας εξασθενήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα και ταυτόχρονα με τη μείωση του τζίρου και της κατανάλωσης, σκέφτονται πολύ σοβαρά να βάλουν λουκέτο για να προλάβουν τα χειρότερα και μιλάμε για υγιείς επιχειρήσεις. Στην κρίση έβαλαν λουκέτο 350.000 επιχειρήσεις και πολύ φοβάμαι ότι θα ανέβει αυτό το νούμερο, γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα το τι θα γίνει φορολογικά, το τι θα γίνει ασφαλιστικά. Πολλοί κάνουν κινήσεις πανικού γιατί έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό από το Μάιο του 2016 και μέχρι τώρα η ανίκανη κυβέρνηση δεν έχει βγάλει μια εγκύκλιο για το πώς θα ασφαλιζόμαστε από 1/1/2017, κανείς δεν ασχολείται. Θα γινόταν ένας φορέας, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, πού είναι; Πώς θα πληρώνονται οι εισφορές; Εννοώ στην πράξη τι θα γίνει, στις 31 Ιανουαρίου θα πάμε να πληρώσουμε με τα εισοδήματα του 2015; Τι θα γίνει με τους μετόχους; Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια, τι θα γίνει με ένα σωρό πράγματα; Στην εφορία τρέχουν όλοι να κάνουν διακοπή γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει το 2017. Η εντύπωσή μου είναι ότι φέτος το ενδιαφέρον δεν είναι πλέον στις πινακίδες οχημάτων που καταθέτουν οι πολίτες, γιατί νομίζω έχει εξαντληθεί το όριο των αυτοκινήτων που ήταν να σταματήσουν να κυκλοφορούν και πλέον έχουμε διακοπές επιχειρήσεων για τον α ή το β λόγο. Εάν πάρουμε τον Ιανουάριο από το Επιμελητήριο ένα πληροφοριακό δελτίο για το πόσες επιχειρήσεις έκαναν διακοπή το Δεκέμβριο, νομίζω ότι θα είναι ενδεικτικό. Υπάρχει και μια τεράστια γραφειοκρατία αυτή τη στιγμή και στη ΔΟΥ, ερμηνεύονται λάθος εγκύκλιοι και νομίζω ότι ζούμε στην εποχή του παραλογισμού εδώ και πολύ καιρό».
ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Ο κ. Παναγιωτίδης συμπλήρωσε πως «για το Νομό Καβάλας ο τουρισμός είναι το βαρόμετρο ώστε να μπορούμε να μαζέψουμε το λίπος το καλοκαίρι για να μπορούμε να ζούμε το Χειμώνα. Αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Κι ότι δεν έχουμε περάσει ακόμα χειρότερα είναι γιατί δεν είχαμε κρίση στον τουρισμό. Νομίζω ότι ο καθένας το αποτυπώνει αυτό κάθε καλοκαίρι και το αποτέλεσμα αυτό, δηλαδή της αύξησης του μεγέθους του τουριστικού προϊόντος στο νομό μας, έχει ως συνέπεια το να μπορούμε να επιβιώνουμε το Χειμώνα».