Ο τρόπος λειτουργίας των κοινωφελών επιχειρήσεων και των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της δραστηριότητας και την καθημερινότητά τους

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας κ.  Δήμητρας Τσανάκα για το θέμα της προγραμματικής σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕ με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κα Κορίνα Χιώτη Πρασσά σημείωσε ότι θα στείλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε καθώς η σύμβαση αυτή έπρεπε να είχε υπογραφεί από τον Νοέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «είναι μία προγραμματική σύμβαση η οποία γίνεται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας, του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ. Όπως είναι φανερό, ο τρόπος λειτουργίας των κοινωφελών επιχειρήσεων και των ΔΗΠΕΘΕ είναι κάποια τροχοπέδη στην ανάπτυξη της δραστηριότητας και την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει αλλάξει ο Νόμος. Είναι συμβαλλόμενος και ο Δήμος Καβάλας ο οποίος υπόκειται, όπως και τα ΔΗΠΕΘΕ, σε έλεγχο όταν γίνει η σύμβαση ώστε να περάσει. Εμείς λάβαμε αργά βέβαια -αυτό το θέμα έπρεπε να τελειώσει στις αρχές της χρονιάς- ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διαπιστώσαμε –βέβαια και με την υπόδειξη του νομικού συμβούλου του Δήμου Καβάλας- ότι κάποια πράγματα δεν είναι σωστά. Αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις εφόσον υπόκεινται σε προγραμματικό έλεγχο νομιμότητας από ελεγκτικό συνέδριο, πρέπει να περιέχουν το αντικείμενο της σύμβασης, τον σκοπό, το περιεχόμενο των μελετών, τον προϋπολογισμό, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των συμβαλλόμενων, τις ρήτρες που τυχόν θα υπάρχουν αν κάποιος παραβιάσει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. Ονομάζονται προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης. Διαπιστώσαμε ότι τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις του Νόμου ώστε αυτό το σχέδιο που μας έστειλαν να χαρακτηριστεί ως προγραμματική σύμφαση πολιτιστικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι το περιεχόμενο της σύμβασης υστερεί στους όρους που βάζει. Δεν ταυτίζεται με το Νόμο που ισχύει και συγκεκριμένα τον 3463 του 2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Επομένως, είχαμε μία συνάντηση με την κα δήμαρχο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γκόνη, τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Καβάλας κ. Αγελαράκη και εμού, και προτείνουμε ότι εφόσον δεν έχουν εναρμονιστεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο των Δήμων και των ΔΗΠΕΘΕ που είναι κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Βέβαια, δεν επισημάναμε μόνο εμείς ως ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Δήμος Καβάλας αυτές τις ελλείψεις και αυτά τα προβλήματα. Στην ίδια θέση βρίσκονται όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας γιατί αυτήν την εποχή όλοι πρέπει να κάνουμε σύμβαση. Από ‘κει και πέρα, προσωπική άποψη και συζητώντας και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση γιατί είναι σαν να βάζεις ένα γλάρο σ’ ένα πηγάδι και να προσπαθείς να βγάλεις νερό. Πρέπει να λυθεί το θέμα της προγραμματικής. Το καταλαβαίνουμε ότι τα ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι ακριβώς Δημόσιες Υπηρεσίες. Με μια ματιά θα έλεγε κανείς ότι η υπόστασή τους είναι καλλιτεχνική αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει η υφιστάμενη νομοθεσία. Ή θα πρέπει να αλλάξουν την νομοθεσία ή θα πρέπει αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού με την υφιστάμενη ώστε να μπορούν τα ΔΗΠΕΘΕ να κάνουν εκταμίευση των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί από τους Δήμους τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Από την Παρασκευή η κα Πρασσά βρίσκεται στα Γιάννενα διότι «υπάρχει εκεί μια πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης. Θα είναι πάρα πολλοί φορείς και στελέχη που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Θα επιτρέψουμε το βράδυ της Κυριακής, οπότε από Δευτέρα θα έχουμε τα νεότερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.