Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θεόδωρος Χατζηχρήστος συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα

Σε τηλεδιάσκεψη προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης με τους επιχειρηματικούς φορείς της Καβάλας για τα προβλήματα τους. Ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Θεόδωρος  Χατζηχρήστος την χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

 Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχρήστος «Πράγματι ο κ. Αντωνιάδης και πριν την κρίση ήταν κοντά στους επαγγελματίες.  Μας είχε καλέσει και τότε, και τώρα θεώρησε πολύ χρήσιμο να μας καλέσει και πάλι, όλους εμάς τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της αγοράς για να καταγράψει προτάσεις της ΠΕ Καβάλας και όλης της Περιφέρειας γενικά.

 Μετείχαμε και εμείς στην τηλεδιάσκεψη, καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Εμείς ξέρουμε ότι τα προβλήματα δεν σταματούν με την μείωση των κρουσμάτων μια και αυτό που χρειάζεται είναι να δουλέψουν τα μαγαζιά.

 Εμείς έχουμε προτάσεις και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τον τουρισμό αφού εμείς είμαστε μια τουριστική περιοχή.

 Ζητήσαμε λοιπόν την ενίσχυση των Δήμων από το ταμείο της Περιφέρειας ώστε ο Δήμος Καβάλας να μας απαλλάξει από την καταβολή τελών για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που ανακοινώθηκε.  Ζητήσαμε και προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από την πλευρά της Περιφέρειας

 Επίσης θέλουμε και ηλεκτρονική αδειοδότηση για τις άδειες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ενώ θέλουμε εντατικοποίηση των ελέγχων μια και το διάστημα που ήμασταν κλειστά είχαμε παράνομο εμπόριο. Αυτά υπήρχαν αλλά θέλουμε μέτρα επιπλέον».

 ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ενισχύσεις πρέπει να δοθούν στους Δήμους από την Περιφέρεια. «Εμείς στους Δήμους οφείλουμε.  Η Περιφέρεια ας βοηθήσει τους Δήμους για να βοηθηθούμε εμείς. Σίγουρα γίνονται συστάσεις από τη ΓΣΕΒΕΕ, έχουν παρθεί μέτρα αλλά νομίζω ότι και τοπικά πρέπει να δούμε κάποια πράγματα μια και η αβεβαιότητα μας έχει κλονίσει.

 Μήπως και τα Κέντρα Υγείας  της Περιφέρειας μας δεν πρέπει να ενισχυθούν αφού εν όψει τουριστικής περιόδου πρέπει να είμαστε καθόλα έτοιμοι. Επίσης η Περιφέρεια ΑΜΘ συνορεύει με δύο κράτη και στις εισόδους θα πρέπει να υπάρχουν διαγνωστικά τεστ ώστε να αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με τουρίστες που ίσως να είναι φορείς του ιού. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δει η Περιφέρεια».

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Ακολούθως ανέφερε πως «Επαγγελματίες άρχισαν να ετοιμάζονται, κάποιοι ανακαίνισαν καταστήματα. Ο Επιχειρηματίας πάντα έχει το ρίσκο, θα ετοιμαστεί για το άνοιγμα αλλά θα περιμένει. Ο φόβος ελπίζουμε να μας ησυχάσει λίγο και να έρθουμε σε κάποια κανονικότητα.

 Τα προληπτικά μέτρα ήδη εφαρμόζονται. Αυτά είναι ένα επιπλέον κόστος αλλά επιφέρει μια δυσκολία στη διαχείριση των καταναλωτών.  Γιατί υπάρχουν αυτοί που θέλουν γρήγορα να εξυπηρετηθούν, οι άλλοι που περιμένουν αλλά πιστεύω ότι σιγά σιγά και αυτό θα το συνηθίσουμε. Να θυμίσω τι έγινε με το τσιγάρο….

 Θα δούμε τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα μαγαζιά μια και ο φόβος ακόμη κυριαρχεί. Σιγά σιγά θα επανέρθουμε, είναι όλα πρωτόγνωρα αλλά θα τα καταφέρουμε σιγά σιγά».

 Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης τόνισε ότι  «Οι επαγγελματίες  έχουν απαλλαγές αλλά αυτό μετακυλύει το χρέος για μετά. Στήριξη φέρει η επιστροφή της προκαταβολής φόρου ενώ αναμένουμε και η επιστροφή στην κανονικότητα να μας στηρίξει εν μέρει. Η επιστρεπτέα προκαταβολή και οτιδήποτε έχει να κάνει με την ρευστότητα είναι το μόνο μέσο στήριξης,

 Πολλοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση αυτών των μέτρων. Τα μηνύματα είναι θετικά μια και κάτι που ζητούσαμε τις επόμενες ημέρες βλέπαμε να ανακοινώνεται Πιστεύω ότι και η κυβέρνηση θα κάνει κάτι για να μείνουμε δυνατοί. Ο φόβος,  η ψυχολογία είναι το παν.  Αν ο κόσμος αρχίσει να νοιώθει ασφάλεια τότε θα έχουμε καλή εξέλιξη.

 Γιατί για εμάς ήταν σημαντικό πολύ το γεγονός ότι η πρόταση  μας για τον τουρισμό, ήταν μια σωστή κίνηση.  Τι προτείναμε ; Μια πρόταση που κάναμε ήταν αυτή δηλαδή να στηριχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να στηρίξουμε τον εγχώριο τουρισμό.  Και μάλιστα είπαμε η στήριξη να έρθει μέσα από κονδύλια που θα αφορούσαν τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να γίνουν τώρα. Να επιδοτήσει με ένα τύπου voucher καταλύματα ώστε να υπάρξει μια ενδυνάμωση της ελληνικής τουριστικής κίνησης.  Αυτά πρέπει να κάνουμε και να δούμε εμείς τι μπορεί να προχωρήσει. Δεν θα αναμένουμε τις αφίξεις τουριστών των περασμένων ετών βέβαια αλλά κάτι πρέπει να γίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.