ΕργασίαΚύριο άρθρο

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος  χθες στην Καβάλα σε σύσκεψη με τους απολυμένους της ΒΦΛ

Μετά την αναβολή της επίσκεψης του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε. κου Παναγόπουλου  Γιάννη στις 29 Σεπτεμβρίου στην Καβάλα  η επίσκεψή του θα πραγματοποιήθηκε χθες  στις  12:30 το μεσημέρι   στην  αίθουσα  Γενικών  Συνελεύσεων  του  Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό παραχώρησε     συνέντευξη  τύπου   με  θέμα  τα  εργασιακά  και τις  τελευταίες  εξελίξεις  που   αφορούν  στους  εργαζόμενους  στη  Βιομηχανία  Φωσφορικών  Λιπασμάτων.

Τον κ. Παναγόπουλο πλαισίωνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Ευθύμης Μακρογιάννης που αρχικά σημείωσε ότι ο κόσμος της εργασίας ζει μία τραγική κατάσταση ενώ η επίσκεψη και η χθεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο είχε αν κάνει κυρίως με το πρόβλημα τρων εργαζομένων στην ΒΦΛ. «Στην Καβάλα ζούμε πρωτόγνωρα εργασιακά πράγματα αν και όπως με ενημέρωσαν αυτά πλέον συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, όταν οι απολυμένοι της ΒΦΛ κάνουν έναν δίκαιο αγώνα που έχει και συμβολική σημασία καθώς αν χάσουν θα ανοίξει η όρεξη των εργοδοτών για περισσότερες παραχωρήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΦΙΑΣ

Με την σειρά του ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα  προέκυψε με την ΒΦΛ, από την στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση στους εργαζόμενους με μεθόδους μαφίας, που είναι έξω από το εργατικό δίκαιο..

Πρόσθεσε πως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες και η ΓΣΕΕ είναι στο πλευρό τν εργαζομένων και στον δίκαιο και εμβληματικό αγώνα τους. «Α κερδίσουν οι πρακτικές μαφίας θα ανοίξουν οι ορέξεις των εργοδοτών σε όλη τη χώρα που θα βρίσκουν διάφορα παράθυρα για αν  φορτώνουν στους εργαζόμενους ανύπαρκτα αδικήματα και να απολύουν χωρίς αποζημιώσεις ενώ θα ανακυκλώνουν τους εργαζομένους για λίγους μήνες»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χθες ο κ. Παναγόπουλος στην συνάντηση όλων των Σωματείων της δύναμης του ΕΥΚ τους ζήτησε να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΦΛ.

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην χθεσινή συζήτηση που ξεκίνησε χθες στην Βουλή για την διαφθορά και την διαπλοκή τονίζοντας ότι στην περίπτωση του μεγαλομετόχου της ΒΦΛ κ. Λαυρεντιάδη πρέπει να βρεθεί το πόρισμα του τέως υπουργού για την διαφθορά και το  ξέπλυμα χρήματος την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σιωπά.

ΕΚΚΛΗΣΗ

Ακολούθως έκανε έκκληση στην κυβέρνηση και στο Υπ. Εργασίας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τους εργαζόμενους της ΒΦΛ και να τους δώσουν μία ανάσα με το βοήθημα που δικαιούνται και να καλυφθούν ασφαλιστικά από τον ΟΑΕΔ, αλλά και αν αλλάξουν την νομοθεσία ενάντια στα τεχνάσματα Λαυρεντιάδη με το σπάσιμο της εταιρείας στα 4 . .

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που στις 17 Οκτωβρίου θα έλθει αντιμέτωπη με την Τρόικα και το ΔΝΤ, τόνισε ότι αυτά που λέει  περί ηρωικών διαπραγματεύσεων και κόκκινων γραμμών, δεν τα μασάνε στην ΓΣΕΕ και το μόνον που ζητούν είναι να έχει η κυβέρνηση  παραγωγικές διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί αν περάσουν αυτά. Που θέλουν δανειστές και ΔΝΤ τότε θα έχουμε Lock out και αντιαπεργίας και κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ θέλει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με την επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης  δεν δέχονται τις ομαδικές απολύσεις  και ζητούν κατώτατο μισθό 751 ευρώ. «Ελπίζω και ζητώ από την κυβέρνηση να φέρει ένα καλό τελικό αποτέλεσμα με τους δανειστές για τους εργαζόμενους για να έχουμε μία ανάσα στα δικαιώματα των εργαζομένων και να αντιμετωπιστεί η ανεργία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΓΩΝΑ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΦΛ κ. Βογιατζίδης ερωτηθείς για το συμβάν που έγινε στα εγκαίνια της Έκθεσης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Τσατσούλη, απάντησε ότι «εμείς δίνουμε σαν εργαζόμενοι έναν  αγώνα αξιοπρέπειας και η συμπεριφορά του κ. Τσατσούλη απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται εδώ και 5 μήνες κρίνεται από την κοινωνία και τους ανθρώπους της Καβάλας, αυτές τις συμπεριφορές δεν τις επιδοκιμάζει κανένας πολίτης».

Επανερχόμενος ο κ. Παναγόπουλος, στην ερώτηση αν του ζητηθεί να έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο απάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση πλην όμως τους ζήτησε να συναντηθούν πρώτα με το Σωματείο και να είναι αλληλέγγυοι προς τους απολυμένους. Διότι όπως σχολίασε δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτοί οι μισθοί σήμερα στο εργοστάσιο και αυτές οι αστείες συμβάσεις εργασίας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *