ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Ο Θεός μπορεί να  μας βοηθήσει αλλά ας βάλουμε όλοι το χέρι μας και δη οι πολιτικοί μας» δηλώνει ο πρόεδρος  του Σωματείου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας Νίκος Δημόπουλος 

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου με τα βοσκοτόπια μετά τις φωτιές του περσινού Σεπτεμβρίου καθώς απαγορεύεται η βόσκηση.  Το όλο γεγονός είναι πάρα πολύ σοβαρό όπως δηλώνει ο πρόεδρος  του Σωματείου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του «Μετά τις φωτιές του Σεπτεμβρίου στο νησί της Θάσου έχουν προκύψει προβλήματα αναφορικά με τις πραγματικές εκτάσεις βόσκησης. Θέμα που απασχολεί δηλαδή τους κτηνοτρόφους του νησιού.

Ταυτόχρονα έχουμε ένα μεγάλο θέμα με τις επιλέξιμες εκτάσεις που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, όπου το ίδιο το κράτος βάζει εκτάσεις στον καθένα μας και αυτές από την στιγμή που έχουν καεί θα πρέπει να πάνε σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού για να αναπληρωθούν οι καμένες εκτάσεις. Το νησί δηλαδή μπορεί να πάει μόνο στο νησί και πουθενά αλλού.

Από εκεί και πέρα σε ένα νησί που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη βόσκηση αφού λίγα στρέμματα αντιστοιχούν σε κάθε ζώο, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα. Δεν ξέρω αν μπορούν καν να βρεθούν εκτάσεις.

Το άλλο βασικό είναι ότι είχαμε μια ενίσχυση 100 ημερών – το μόνο καλό που έγινε στο νησί – ήταν λοιπόν μια ενίσχυση 10 ευρώ το ζώο, η προβατίνα, η γίδα. Πλην όμως   οι 100 ημέρες της οικονομικής ενίσχυσης πέρασαν… Πέρασε και ο Μάρτιος, εμείς τελειώσαμε αρχές Δεκεμβρίου με την ενίσχυση και αυτοί οι άνθρωποι βάσει της απαγόρευσης βρίσκονται εμπρός σε ένα δίλημμα.

Γιατί η ενίσχυση τελείωσε, τώρα πρέπει να βγάλουν τα ζώα έξω να βοσκήσουν. Τι να κάνουν όμως;  Ή να μετοικήσουν σε μέρος που δεν έχει καεί, πράγμα που είναι αδύνατο γιατί δεν είναι δυνατό να αλλάξουν σπίτι και να πάρουν τα ζώα τους να πάνε πιο πέρα ή να ενισχυθούν με κάποιο τρόπο».

ΑΛΛΟΥ

Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος ήρθε σε επαφή με αρμοδίους στην Πελοπόννησο που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα..  Όπως ανέφερε «ήρθα σε επαφή με πελοποννήσιους κτηνοτρόφους για να δω τι έκαναν εκείνοι το 2007. Γιατί ο ίδιος νόμος ισχύει παντού. Και εκεί μου είπαν ότι υπήρχε ανοχή. Όμως η ανοχή δεν είναι λύση. Διότι εάν επαφίεσαι στην καλή πρόθεση του δασοφύλακα, αυτό εξαρτάται από ανθρώπινες σχέσεις μόνο.

Άρα αυτό που χρειάζεται είναι μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί τέρμα στην ταλαιπωρία όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Θα πρέπει στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, να δοθεί μια διέξοδος. Άλλωστε όλες οι περιοχές που κάηκαν δεν ήταν δάσος. Υπάρχουν και χορτολιβαδικές εκτάσεις, εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση και εκτάσεις που δεν πάνε τα ζώα να βοσκήσουν.

Για αυτό και ζητάμε να υπάρξει μια περίοδος χάριτος επί τριετίας τουλάχιστον μια και έχουμε τα ζώα που χάθηκαν και όλο αυτό να αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εφορία των κτηνοτρόφων. Είδα για παράδειγμα στην Μεσσηνία όπου δόθηκε μια περίοδος χάριτος 24 μηνών  για τους κτηνοτρόφους..

Άρα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα και για αυτούς τους κτηνοτρόφους από την στιγμή μάλιστα που έχουν αληθινά πρόβλημα. Και παράλληλα πρέπει να δοθεί μια μέριμνα και να δοθεί άμεση η αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τα ζώα που χάθηκαν.

Δεν θα πρέπει όμως να αφεθούν και στην τύχη τους όσοι δεν είχαν δηλωμένες σταβλικές εγκαταστάσεις και έχασαν τα ζώα τους. Και μέχρι να ισχύσουν τα σχέδια βελτίωσης να δοθεί τότε μεγαλύτερες επιδοτήσεις όπως γίνεται και στα νησιά λόγω των προσφυγικών ροών. Βέβαια στα νησιά τι σχέση έχουν οι προσφυγικές ροές με τους κτηνοτρόφους δεν το ξέρω, πρέπει όμως να δοθεί και εδώ όπως εκεί 90% σχέδιο βελτίωσης και ενίσχυσης. Δηλαδή από τα 100 ευρώ που στοιχίζει κάτι, για τους κτηνοτρόφους των νησιών τα 90 ευρώ καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Γιατί λοιπόν να μην ισχύσει κάτι τέτοιο και σε εμάς; Έτσι θα τα καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσει να υπάρχει».

ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Ο κ. Δημόπουλος καταληκτικά ανέφερε ότι «Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μοναδικοί άνθρωποι που ζουν και κυκλοφορούν αυτό το διάστημα στο νησί της Θάσου δεν είναι οι τουρίστες, ούτε οι άνθρωποι που πηγαινόερχονται όλο το καλοκαίρι. Είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτά τα είδη των ανθρώπων  υπάρχουν τον χειμώνα στην Θάσο..  Οπότε τώρα που ανοίγει το καλοκαίρι έρχεται και ο τουρισμός, αλλά το νησί δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με τον τουρισμό αν δεν έχει και πρωτογενή τομέα. Και όσοι εργάζονται επομένως στον πρωτογενή τομέα αν δεν έχουν δουλειά ίσως και να φύγουν από το νησί. Ο Θεός μπορεί να  μας βοηθήσει αλλά ας βάλουμε όλοι το χέρι μας και δη οι πολιτικοί μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *