«Ο Ερντογάν θέλει να συσπειρώσει την εκλογική του βάση, πυροδοτώντας τη μισαλλοδοξία και να τελειώνει με τον Κεμαλισμό τον οποίο απεχθάνεται» δηλώνει ο Καβαλιώτης βουλευτής και διεθνολόγος, Δημήτρης Κερίδης
Για κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνει λόγο ο διεθνολόγος βουλευτής κ. Δημήτρης Κερίδης σε ό,τι αφορά την μετατροπή την Αγία Σοφία σε τζαμί. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η Τουρκία κλιμακώνει, ο Ερντογάν θέλει να συσπειρώσει στο εσωτερικό την εκλογική του βάση, πυροδοτώντας τη μισαλλοδοξία και τον εθνικό-θρησκευτικό φανατισμό. Θέλει να τελειώνει με τον Κεμάλ και τον Κεμαλισμό τον οποίο απεχθάνεται και θεωρεί μια θλιβερή παρένθεση στην ιστορία των Τούρκων. Θέλει και να προβάλλεται διεθνώς ως ο ηγέτης των μουσουλμάνων. Γι’ αυτό και η ανακοίνωσή του στα αραβικά ήταν τελείως διαφορετική από την συναινετική κατευναστική ανακοίνωση του καθεστώτος στα αγγλικά. Επιπλέον, έχει τη συνολικότερη πολιτική της έντασης και της διαρκούς παρέμβασης στον αραβικό κόσμο. Ο Ερντογάν ωφελείται από την κρίση στον αραβικό κόσμο και την παρακμή του με τους εμφυλίους πολέμους κι από την αποχώρηση των Αμερικάνων από την περιοχή. Αφήνουν ένα γεωστρατηγικό κενό οι παλινωδίες του Τραμπ και όσο η Ευρώπη δεν κάνει το βήμα μπροστά τόσο ο Ερντογάν βρίσκει χώρο για να κάνει αυτά που κάνει. Γι’ αυτό και εμείς κινούμαστε στην κατεύθυνση της αφύπνισης των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων και της οικοδόμησης όσο και πιο ισχυρών αντι-συμμαχιών απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».
Για τη συνέχεια προβλέπει ότι «φοβάμαι για το μεσοδιάστημα μέχρι την αλλαγή προεδρίας στις ΗΠΑ και τη μετάβαση στην εποχή Μπάιντεν που κατά τη γνώμη μου φαντάζει, πλέον, ολοένα και περισσότερο βέβαιη καθώς ο Τραμπ έχει αποτύχει στην οικονομία και την αντιμετώπιση της πανδημίας μα και σε πολλά ακόμη. Γι’ αυτό στείλαμε ένα μήνυμα ισχυρό, πέρα από την καταδίκη για την Αγιά Σοφιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάζεται κι ένας κατάλογος πρώτων κυρώσεων. Προσπάθησαν οι Τούρκοι να το αποφύγουν με την επαφή που έγινε τη Δευτέρα στη Γερμανία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν τα κατάφεραν. Αν κρίνουμε και από τα λόγια του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν, η Ένωση θα κινηθεί ολοένα και πιο αποφασιστικά απέναντι στον ταραξία».
ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Πρόσθεσε ότι «η Τρίτη ήταν μια πολύ σημαντική μέρα και για την Καβάλα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι επειδή κι εγώ συνεισέφερα όσο μπορούσα σ’ αυτήν την προσπάθεια, κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία για την απόδοση των καθυστερημένων επιδοτήσεων μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ωφελούνται κατ’ εξοχήν οι επιχειρήσεις της Θράκης αλλά και της Καβάλας και της Δράμας, στις οποίες το ελληνικό δημόσιο χρωστάει από το 2010. Η εθνική άμυνα και η θωράκιση της χώρας δεν αφορά μόνο τα F16 αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα. Χωρίς ζωντανή οικονομία δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, κατ’ επέκταση κάτοικοι και χωρίς Θρακιώτες και Μακεδόνες δεν υπάρχει Θράκη και Μακεδονία. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά ότι στη γενέθλια πόλη μου με μακρές προσπάθειες και συντονισμένη δράση με τον βουλευτή Ροδόπης, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, και όλους τους τοπικούς φορείς και βουλευτές καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε αυτές τις επιδοτήσεις παράνομα και αντισυνταγματικά το 2016. Είναι κι αυτό μέρος των παλινωδιών μιας πρακτικής που πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν. Τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν πρέπει να τις θυμόμαστε μόνο σε περιόδους εθνικής κρίσης διότι σ’ αυτές τις περιοχές ο κόσμος φυλάει Θερμοπύλες. Πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διακομματική επιτροπή για τη Θράκη που αφορά και την Ανατολική Μακεδονία, ως ενιαία περιφέρεια και θα γίνει ό,τι πρέπει για να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, των θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων».