Ο εργολάβος θα κληθεί να αποκαταστήσει τη ζημία που υπέστη ένας εκ των δύο φάρων που μετακινήθηκε από τους τεχνητούς υφάλους στην παραλία της Ραψάνης από τους ισχυρούς ανέμους
Ο εργολάβος θα κληθεί να αποκαταστήσει τη ζημία που υπέστη ένας εκ των δύο φάρων που μετακινήθηκε από τους τεχνητούς υφάλους στην παραλία της Ραψάνης από τους ισχυρούς ανέμους που έφτασαν τα 8.5 μποφόρ. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημοσθένης Τουλκίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ερευνούν σχολαστικά όλες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το όλο γεγονός. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για να μαζέψουμε όλα τα επίσημα στοιχεία, κάναμε αίτηση στην ΕΜΥ για να μας δώσει τα μποφόρ κι όλες τις συνθήκες που επικρατούσαν επί τριήμερο σχεδόν στην περιοχή. Ανοίξαμε μελέτες, τις παραλαβές κι όλα τα σχετικά που εμείς πρέπει να δούμε, δεν νομίζω ότι έχει να πούμε κάτι φοβερό για το συγκεκριμένο θέμα, πέραν του ότι με τη φύση εν τέλει δεν τα βάζεις ποτέ. Έγινε αυτό που έγινε, προσπαθούμε τώρα να βρούμε επίσημη απάντηση για να μην απαντάμε γενικώς, αλλά είναι σαφές ότι από τα στοιχεία που έχουμε πάρει από το Λιμενικό σε πρώτη φάση προφορικά, είναι σαφές ότι ξεπερνούσαν τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου φάρου οι καιρικές συνθήκες. Εκείνο που μπορούμε βέβαια να πούμε είναι ότι το έργο την έκανε τη δουλειά του, η παραλία παραμένει εκεί που είναι, δεν είχαμε πρόβλημα με το τοιχίο, άρα στην πραγματικότητα το έργο έχει πετύχει ως έργο. Τώρα τι συνθήκες επικρατούσαν, τι ρεύματα επικρατούσαν, όλες οι συνθήκες τέτοιου τύπου σε μια τέτοια κατάσταση, η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο να τις υπολογίζεις και να υπολογίσεις πότε ο καιρός θα σου δημιουργήσει τέτοιες δυσκολίες. Η ουσία της υπόθεσης είναι πρώτον ότι το έργο λειτουργεί, αυτό είναι το ενθαρρυντικό για να δούμε το καλό στο κακό, κι από κει και μετά με επίσημα στοιχεία η Τεχνική Υπηρεσία θα απαντήσει και σε συνεργασία φυσικά με τη Διαχειριστική θα δει πώς θα γίνει η αποκατάσταση του συγκεκριμένου έργου».
Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ
Ξεκαθάρισε δε πως «την αποκατάσταση πάντα την αναλαμβάνει ο εργολάβος, η ερώτηση είναι αν φταίει ο εργολάβος, αν φταίει η φύση, αν φταίει η κακιά η τύχη, η κακιά η μπόρα, αυτά πρέπει να μελετηθούν και θα μελετηθούν με επίσημα στοιχεία κι όχι με εικασίες. Επίσημα στοιχεία τέτοιου τύπου δίνει η ΕΜΥ. Αυτό όμως που έχουμε πάρει από το Λιμεναρχείο, που κι αυτό μελετάει πάντα τις συνθήκες και τα μποφόρ, είναι πραγματικά μία κατάσταση πέρα των 8, με 8,5 μποφόρ για τρεις μέρες. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορούμε να πούμε πέραν της ανωτέρας βίας στην προκειμένη περίπτωση με δεδομένο ξαναλέω ότι αυτό που πρέπει να κάνει το έργο να προστατεύσει την παραλία το έκανε. Με αυτό το φοβερό καιρό η παραλία παραμένει εκεί, η άμμος είναι εκεί, τα τοιχία δεν πειράχτηκαν, οπότε η ουσία της χρήσης του έργου και της αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων προς την ακτή πραγματοποιήθηκε με τον ύφαλο. Υπάρχουν διάφορες προδιαγραφές που αντιμετωπίζονται ανάλογα με την περίπτωση. Από όσο μπορώ να γνωρίζω για το συγκεκριμένο έργο τα 7 μποφόρ ήταν ένα όριο λογικό, διότι μελετάς και ορίζεις κάποιες κατασκευές ανάλογα με το πόσο μπορεί να φτάσει το μέγεθος των καταιγίδων που θα χτυπήσουν ένα σημείο ανάλογα με τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτεις. Δεν μπορείς ποτέ να έχεις ένα έργο το οποίο προετοιμάζεται στην Καβάλα για ανεμοστρόβιλο ας πούμε. Δεν θα έφτιαχνες ποτέ ένα έργο με κόστος να αντιμετωπίσει έναν ανεμοστρόβιλο γιατί δεν έχεις δει ποτέ ανεμοστρόβιλο στην Καβάλα. Άρα κατασκευάζεις πάντα με τα ιστορικά στοιχεία που έχεις και με τις προδιαγραφές που έχεις. Πολύ σωστά φτιάχτηκε για κάποιες ισχυρές καταιγίδες, αλλά εν πάση περιπτώσει αν όντως ισχύει και πάρουμε επίσημα στοιχεία από την ΕΜΥ ότι όντως μιλάμε για 9 μποφόρ για τρεις μέρες, τότε μπορούμε να πούμε ότι η φύση απλά μας έδειξε ότι μπορεί να μας κερδίσει ότι και να κάνουμε. Το θέμα είναι σοβαρό, υπάρχει ένα έργο το οποίο φτιάχτηκε πρόσφατα και έφυγε, αλλά δεν φταίνε για όλα οι εργολάβοι. Θέλει ψυχραιμία, η Τεχνική Υπηρεσία θα ήταν η πρώτη με τη συγκεκριμένη σχέση με το συγκεκριμένο εργολάβο που θα μπορούσε να πει ωπ έλα εδώ. Αλλά να μην είμαστε τέτοιοι. Εδώ υπάρχουν στοιχεία που θα αποδείξουν τι φταίει ακριβώς και τι υπάρχει. Αν υπάρχουν ευθύνες θα υπάρχουν ευθύνες».