Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας δεν συμμετέχει στην Black Friday την Παρασκευή καθώς αφορά κυρίως αλυσίδες πολυκαταστημάτων σύμφωνα με τον πρόεδρό του Β. Λεμονίδη

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας δεν συμμετέχει στην Black Friday αυτή την Παρασκευή, κάτι που είναι αναμενόμενο. Άλλωστε όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Λεμονίδης Βασίλης, η Black Friday αφορά τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων που έχουν τη δυνατότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προβάλλουν αυτή την εκπτωτική ημέρα.

Αναλυτικά ο κ. Λεμονίδης υποστήριξε πως «η Black Friday είναι κάτι το οποίο εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται θεσμός, αλλά κυρίως από τις αλυσίδες και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Διότι έχουν τη δύναμη και τη δυναμική σε πανελλήνιο επίπεδο να μπορούν να διαφημίσουν κάτι το οποίο βέβαια σε μια δυο μέρες και μπορούν να δώσουν το μήνυμα στους καταναλωτές σε όλη την Επικράτεια πολύ γρήγορα και εύκολα. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι σε τοπικό επίπεδο να μπορούμε να διαφημίσουμε κάποιες δράσεις, αυτό που κάνουμε δηλαδή ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Από κει και μετά δεν είναι κάτι εύκολο και απλό να συμμετέχει ένας Εμπορικός Σύλλογος σε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι συνομιλώντας με πάρα πολλούς προέδρους Εμπορικών Συλλόγων πόλεων όπως είναι και η Καβάλα, κανένας Εμπορικός Σύλλογος δεν συμμετέχει».

ΟΔΗΓΙΑ

Συμπλήρωσε δε πως «εξάλλου σχετική οδηγία έβγαλε και η ΕΣΕΕ η οποία τονίζει ότι μπορεί η Black Friday να είναι κάτι πρωτόγνωρο και όντως έχει κάποια κίνηση κάτω στην αγορά, αλλά από κει και μετά θα πρέπει να γίνει στοχευμένα ούτως ώστε να μπορέσει να κερδίσει ο εκάστοτε Εμπορικός Σύλλογος. Όσον αφορά το ωράριο θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μέχρι τις 9 η ώρα το εθνικό ωράριο. Από κει και μετά για να πάει μετά τις 9 οποιοδήποτε κατάστημα θελήσει να είναι ανοιχτό θα πρέπει να υπάρχει ειδική άδεια η οποία περνάει από Περιφερειακό Συμβούλιο, από ειδικές επιτροπές περιφερειακές. Αυτό το τονίζω γιατί στη Λευκή Νύχτα που γίνεται παράταση του ωραρίου γίνεται γιατί ένας φορέας όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας το ζητάει και το πετυχαίνει, αλλά 60 μέρες πριν και αφού έχει περάσει από διάφορες επιτροπές και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι παράνομο να είναι κάποιο μαγαζί ανοιχτό μετά τις 9 η ώρα που είναι το εθνικό ωράριο γιατί είναι παραβίαση νόμου και ο εκάστοτε υπεύθυνος μπορεί να πάει και αυτόφωρο μετά από σχετική καταγγελία».

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

Κι όπως τόνισε δε «το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το πλαίσιο αγοράς. Οι προσφορές δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια έχουν απελευθερωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές αυτήν τη στιγμή μπορεί το οποιοδήποτε κατάστημα να προβεί σε ειδικές προσφορές οι οποίες όμως δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του εμπορεύματός του. Και αν δηλαδή μπει σε μια διαδικασία να κάνει ένα συγκεκριμένο είδος θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα συγκεκριμένο ούτως ώστε να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Οπότε για μία μέρα που είναι μια Παρασκευή η τελευταία του Νοεμβρίου που μπορεί ένα κατάστημα να κάνει προσφορές, ναι μπορεί να κάνει είναι νόμιμο. Σίγουρα όχι όλα του τα προϊόντα, έναν αριθμό όμως προϊόντων που μπορεί και είναι νόμιμο μπορεί να το κάνει εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα μέσα στο πλαίσιο του εθνικού ωραρίου. Άκουσα από διάφορα καταστήματα που είναι κυρίως αλυσίδες ότι μπορεί να είναι ανοιχτά και μετά τις 9 το βράδυ. Δεν δύναται κανένα κατάστημα να είναι ανοιχτό πέραν της 9 η ώρα. Μπορεί να γίνει ξαναλέω μετά από σχετική άδεια της Περιφέρειας και αφού έχει γίνει επιστολή από θεσμοθετημένο φορέα της αγοράς που έχει έννομο συμφέρον, πχ τον Εμπορικό Σύλλογο, να περάσει από ειδικές επιτροπές, να περάσει από Περιφερειακό Συμβούλιο και τότε μόνο θα είναι νόμιμο. Και αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον 60 ημέρες πριν να γίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.