ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ο Δήμος Καβάλας θα αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» για παιδικές χαρές και δημοτικά σχολεία

Μία σειρά έργων βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Δήμο Καβάλας  αλλά και διάφορες μελέτες έργων. Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Ευαγγελία Δρακονάκη έκανε σχετικές δηλώσεις, αναφερόμενη αρχικά στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1.

Όπως τόνισε αρχικά «Εμείς θα εκμεταλλευτούμε και το τεχνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 ώστε με όλα τα χρήματα να βγάζουμε διαγωνισμούς με υψηλότερο προϋπολογισμό προκειμένου να καλύπτουμε περισσότερες καταστάσεις για αποκατάσταση.

Το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 αφορά σε δράσεις σε σχολεία, οπότε εκμεταλλευόμαστε την ΣΑΤΑ του 2018 αλλά και του 2019 και βγάζουμε ένα έργο της τάξεως των 900 χιλιάδων ευρώ που αφορά συντηρήσεις σχολείων και αύλειων χώρων με προτεραιότητα να αποκοπεί το ενδεχόμενο οιοδήποτε κινδύνου και παράλληλα να δοθεί προτεραιότητα σε διάφορες επεμβάσεις σε σχολικά κτήρια.

Το  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ χρηματοδοτεί την προμήθεια παιδικών οργάνων, ιστών φωτισμού και άλλων οργάνων, οπότε θα βγάλουμε ένα προϋπολογισμό για προμήθεια των οργάνων αυτών οπότε μετά με την ΣΑΤΑ θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε στη βελτίωση των υποδομών ώστε να κουμπώσουν τα χρηματοδοτούμενα από τα προγράμματα όργανα».

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ

Πρόσθεσε δε πως «Παράλληλα θέλουμε μηχανήματα έργου  από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, οπότε θέλουμε να αγοράσουμε έναν κλαδοθρυματιστή, φορτωτή πλάγιας ολίσθησης που θα πάρει και 70 εξαρτήματα όταν αργότερα τα αγοράσουμε. Πάμε και στη μεγάλη δημοπρασία και κάθε χρηματοδότηση την εκμεταλλευόμαστε για να πάρουμε εργαλεία για το δύσκολο ανάγλυφο της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 360 χιλιάδες ευρώ δίδει το πρόγραμμα  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στα σχολεία μας και εμείς πάμε να κατεβάσουμε προϋπολογισμούς μεγαλύτερους της έκπτωσης για να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο την χρηματοδότηση.

Εμείς θέλουμε να πάρουμε το 100% της χρηματοδότησης, 280 χιλιάδες ευρώ για τις παιδικές χαρές, 360 χιλιάδες για τα σχολεία και 240 χιλιάδες για μηχανήματα. Το υπουργείο με πίνακες ονοματίζει κάθε Δήμο τι δικαιούται.

Εμείς μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα στείλουμε τα τεχνικά δελτία στο υπουργείο, αναφερόμενα στις μελέτες και στις τεχνικές εκθέσεις που έχουμε κάνει και περιμένουμε την έγκριση της ένταξης των μελετών μας στο πρόγραμμα ώστε από εκεί και μετά να προχωρήσουμε».

 

Αναφορικά με το έργο στο 12ο Δημοτικό Σχολείο η ίδια σημείωσε ότι έχει υποβληθεί στο τεχνικό πρόγραμμα εκ νέου. «Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα από την πλευρά της Περιφέρειας και περιμένουμε μέσα στον Ιούνιο την ένταξη του υποέργου 1 που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Αναμένουμε τον εργολάβο μια και η διαδικασία του διαγωνισμού έχει τελεσφορήσει.

Με την υπογραφή προχωράμε πια στο έργο» σημείωσε χαρακτηριστικά. .

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Για το έργο της Μεγάλης Λέσχης ανέφερε ότι «Σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Λέσχη, τελούμε εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης των χρωμάτων, ενώ έχει βγει από τη Μ. Εβδομάδα η μελέτη και περιμένουμε την έγκριση. Ο εργολάβος βέβαια έχει λάβει εντολή να προχωρήσει εργασίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τα χρώματα χωρίς βέβαια αυτές να είναι πολλές. Το έργο δεν τελειώνει τον Ιούνιο, ζητάμε παράταση μέχρι 20 Ιουλίου. Όταν εμπλέκονται οι υπηρεσίες και δη υπηρεσίες που λειτουργούν με αρχαιολογικό νόμο πάνω από το κεφάλι τους, οι χρόνοι είναι διαφορετικοί και ο χρόνος εκεί έχει άλλη διάσταση. Έτσι θα γίνει η μελέτη των χρωμάτων. Προσωπικά πιέζω όσο μπορώ και ειδικά οι υπηρεσίες που κινούνται βάσει του αρχαιολογικού νόμου έχουν άλλες κινήσεις και άλλα μέτρα και σταθμά. Γενικότερα ο χρόνος έχει άλλη διάσταση και αυτό το βλέπουμε και στο οικόπεδο Κρέη αλλά  και αλλού».

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Τέλος για το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας ανέφερε ότι «Η διαβούλευση τώρα για την Κεντρική Πλατεία προχωράει με δικούς της ρυθμούς όμως. Κάναμε ένα σχέδιο για μια μικρότερη επέμβαση και η μελέτη θα πρέπει να γίνει τεύχη δημοπράτησης για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση εκ των έσω.

Το ποσό των 25-30 χιλιάδων ευρώ δεν θα επαρκέσει όπως αρχικά είχε υπολογισθεί για αυτό και θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση των ποσών. Σε ό,τι αφορά στην πλατεία Καπνεργάτη, έχουμε προσωρινό ανάδοχο, η πρώτη ένσταση απαντήθηκε αλλά έχουμε και κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου. Πολεοδομικά καθαρά τα θέματα εμπρός μας και μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα της μελέτης που κάνουμε θα ανακοινωθούν όλα και θα προχωρήσουμε. Το σχέδιο πρέπει να κουμπώσει στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής για να δούμε πως θα προχωρήσει το χρηματοδοτούμενο έργο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *