ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, απαντά ότι ο τηλε-έλεγχος του δικτύου ύδρευσης του νησιού θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Με ανακοίνωσή της η επιτροπή ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS ζητά απαντήσεις από το δήμαρχο Θάσου κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ μετά την επιλογή τη διοίκησης του δήμου να εντάξει στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» το έργο επέκτασης τηλεελέγχου του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου. Όπως αναφέρει υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση του νησιού, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν οριστικά με χρηματοδότηση του προγράμματος. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε ότι το πρόγραμμα άνοιξε χθες και ήδη έχουν καταθέσει την σχετική πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «θα μπορούσαν να έρθουν και στο γραφείο μου και να μου εκθέσουν και τις απόψεις και τις ανησυχίες τους και να πάρουν και τις απαντήσεις. Κάτι που δεν έχει γίνει. Μέσα από Facebook, μέσα από αναρτήσεις ή μέσα από κάποια δημοσιεύματα, εν πάση περιπτώσει όμως έχουν δικαίωμα να το κάνουν, αλλά τουλάχιστον να συνεχίσουν να το κάνουν με σωστό τρόπο και να αποσκοπούν στη σωστή ενημέρωση. Πάνω στο θέμα αυτό, έχουμε και τις αποδείξει και τα τεκμήρια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν την ανησυχία του πληθυσμού, παρά μόνο να τον ευαισθητοποιούν. Αν θέλουν, δηλαδή, να συνδράμουν στο έργο της Δημοτικής Αρχής, είναι να ευαισθητοποιούν τον κόσμο σε καλή συμπεριφορά απέναντι στους πόρους, όχι μόνο στο νερό, παρά να προκαλούν ανησυχίες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Πρόσθεσε δε πως «Ο δήμος Θάσου, από το 2011 τουλάχιστον που βρίσκεται στα χέρια μου, έχει κατασκευάσει δίκτυα ύδρευσης που ίσως ξεπερνούν τα 250 χιλιόμετρα, δεξαμενές μεγάλες για το νερό, σε περιοχές οι οποίες έχουν ραγδαία τουριστική ανάπτυξη όπως είναι η Χρυσή Αμμουδιά, ο Λιμένας, το Ραχώνι, ο Ποτός και αλλού. Αυτό το οποίο ήρθε στο φως, το δημοσίευμα για το οποίο μιλάμε, είναι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο μέσα έχει μία σειρά από προτάσεις, όπου μπορείς όμως να συμμετέχεις σε μία. Όχι σε περισσότερες. Εμείς έχουμε το προνόμιο, επειδή είχαμε προνοήσει, να έχουμε ήδη αξιολογηθεί σε μία πρόταση στο παρελθόν και τώρα, ως δήμος Θάσου, υποβάλλουμε και δεύτερη. Έχουμε έτοιμες, ώριμες, μελέτες για όλα τα καινούργια δίκτυα ύδρευσης του νησιού, για όλα, είμαστε σε αναμονή να ανοίξει η Περιφέρεια το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΠΕΚ, το αντίστοιχο της Περιφέρειας όπως υπάρχει του υπουργείου, ούτως ώστε εκεί να υποβάλλουμε αυτά για τα οποία μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε υποβάλλει. Αυτό το οποίο τώρα έχουμε βάλει ως μελέτη και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ο τηλε-έλεγχος, δηλαδή έλεγχος από μακριά όλων των διαρροών, όλων των δικτύων του νησιού. Δηλαδή, όπου υπάρχει διαρροή από την είσοδο, από την πηγή, από τη γεώτρηση στο δίκτυο, μέχρι τον τελευταίο καταναλωτή, σε μία αίθουσα όπου θα υπάρχουν τα σύγχρονα μηχανήματα θα μπορούμε να το ανιχνεύουμε και να ξέρουμε πού είναι. Και με άλλα μέσα να το εντοπίζουμε και να το διορθώνουμε ούτως ώστε να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μην χαθεί -αυτό που λέμε μια σταγόνα χαμένου νερού είναι κατά της ανθρωπότητας, θα το κάνουμε στην πράξη. Να μην χάνεται, λοιπόν, ούτε μία σταγόνα νερό. Αυτό είναι το καινούργιο πρόγραμμα στο οποίο μέχρι και χθες, γιατί σήμερα (σ.σ. χθες) ανοίγει –τώρα αυτήν την ώρα- στο υπουργείο Εσωτερικών, παίρνουμε αριθμό πρωτοκόλλου γιατί είναι με άμεση αξιολόγηση, δηλαδή όποιος προφτάσει και πάρει. Χθες (σ.σ. προχθές), λοιπόν, την ώρα που γράφουν ή ανακοινώνουν αυτοί οι διάφοροι SOS, ο δήμαρχος Θάσου ήταν μέχρι τα μεσάνυχτα στο δημαρχείο για να μην γίνει κανένα λάθος και να πάει σωστά η πρότασή μας».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Αυτό το πρόγραμμα του τηλε-ελέγχου των διαρροών, θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα σχεδιάσουμε το μεγάλο διαχειριστικό σχέδιο του νερού. Από ‘κει θα προκύψουν τι έχουμε, τι απώλειες έχουμε, τι καταναλώσεις έχουμε, ποιος δεν καταμετρά σωστά, ποιος κλέβει το νερό, πού υπάρχουν ζημιές, ούτως ώστε να εκπονήσουμε το Master Plan, το σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού μας. Όχι στην τύχη. Φτιάξτε ένα φράγμα εδώ ή φτιάξε μια υδατοδεξαμενή εκεί. Όλα πρέπει να γίνουν με τρόπο επιστημονικό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετρήσουμε και να ξέρουμε τι έχουμε και τι κακώς χάνουμε. Άρα, λοιπόν, είναι η βάση του σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και όχι μόνο αυτό. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο με το οποίο θα προστατεύουμε τις άσκοπες απώλειες του νερού μας. Από ‘κει ξεκινάμε και βεβαίως να θυμίσω, για όλες αυτές τις δράσεις, τις ευαισθησίες μας και τα αποτελέσματα όμως των ενεργειών μας, διακριθήκαμε την άνοιξη με το ευρωπαϊκό βραβείο περιβάλλοντος. Να το θυμίσω και αυτό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *