Κύριο άρθροΠολιτική

Ο Γιώργος Πατές νέος  πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, με πρόταση του Κ. Χατζηεμμανουήλ

Χθες ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου με αποκλειστικό θέμα την αντικατάσταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πιπίνη ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος προκάλεσε με τη συμπεριφορά του για ένα θέμα που αφορούσε ένα λατομείο.

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ έκανε δηλώσεις κάνοντας γνωστό ότι η πρόταση του ήταν η θέση του προέδρου του ΔΣ να καλυφθεί από τον κ. Γιώργο Πατέ. Σημείωσε συγκεκριμένα πως «η παράταξη όπως ορίζεται και από το νόμο αποφάσισε ομόφωνα να διαγράψει τον πρόεδρο από μέλος της. Αυτό έγινε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση όπου στο επίκεντρο του θέματος ήταν η απορριπτική απόφαση του Γενικού Γραμματέα που κατά την άποψή μας ορθώς έκρινε και έπραξε για ένα λατομείο το οποίο βρισκόταν σε μια ζώνη που είναι και αναδασωτέα και υπήρχε διοικητική αποβολή για τον αιτούντα. Κρίναμε λοιπόν ότι μία παράταξη η οποία διοικεί πρέπει πρώτα να τηρεί τη νομιμότητα και δεύτερον να προστατεύει το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν εν ολίγοις αυτοί ήταν οι λόγοι της διαγραφής από την παράταξη του κ. Πιπίνη. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν μπορεί δημοτικός σύμβουλος ο οποίος δεν ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη να είναι πρόεδρος σύμφωνα με το νόμο. Συγκαλείται λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. χθες) για να αποφασιστεί ο επόμενος πρόεδρος. Έχω προτείνει προσωπικά τον κ. Γεώργιο Πατέ, αυτόν προτείνει και η πλειοψηφούσα παράταξη, πρέπει όμως να μπει στη διαδικασία όπως ορίζει το άρθρο του νόμου».

Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Συμπλήρωσε πως «το ποιος προκαλεί τη νομιμότητα δεν έχει σημασία, αν την προκάλεσαν σύμβουλοι της παράταξης ή ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, το ζήτημα είναι ένα. Το λατομείο αυτό παρανόμως θα δινόταν, δεν είχε τις προϋποθέσεις, άρα πολύ καλώς απορρίφθηκε από το Γενικό Γραμματέα κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις αυτές και πρέπει κυρίως να προστατευτεί το περιβάλλον από τέτοιου είδους ενέργειες. Είδαμε το ιστορικό, παρόλα αυτά κρίναμε ότι ας αποφανθούν οι υπηρεσίες όπως και έπραξαν. Το Δασαρχείο έδωσε όλο το ιστορικό από το οποίο προέκυψε ότι πριν από 23 χρόνια ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε αποβληθεί με διοικητική αποβολή. Όλα αυτά προέκυψαν εκ των υστέρων παίρνοντας όλο το ιστορικό το Δασαρχείο υπόψη του Γενικού Γραμματέα και του Δημοτικού Συμβουλίου βεβαίως ότι εδώ υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Με μια απόφαση η οποία πήρε το δρόμο της όμως ο κύριος φορέας ο οποίος έφερε στο φως όλο το ιστορικό είναι το Δασαρχείο, όπως είναι βεβαίως και η αρμοδιότητά του. Κανένα περιστατικό δεν μπορεί να κριθεί μεμονωμένο. Είναι ένα περιστατικό το οποίο φέρνει στην επιφάνεια μία διάσταση αντιλήψεων, προσεγγίσεων, για θέματα ειδικής σημασίας. Όταν μιλάμε για το περιβάλλον νομίζω ότι είναι η πεμπτουσία, το βάζει και το Σύνταγμα στο επίμαχο άρθρο περί προστασίας. Από κει και πέρα αυτό το οποίο πρέπει να αντιληφθεί και αντιλαμβάνεται ο δημότης είναι ότι εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολλών, τα δίκαια συμφέροντα βεβαίως των πολλών, κι όχι μιας οικονομικής ολιγαρχίας».

** Τελικά  η συνεδρίαση έγινε κανονικά και εξελέγη νέος πρόεδρος ο κ.  Γιώργος Πατές που ψηφίστηκε ομόφωνα από την ομάδα του κ. Χατζηεμμανουήλ, ενώ λευκό ψήφισε η αντιπολίτευση. Ο κ. Πατές μάλιστα προήδρευσε και της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *