«Ο γαστρονομικός τουρισμός θα είναι ο ηγέτης του τουρισμού το 2018», δηλώνει η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» Αναστασία Ιωσηφίδου
Το 3ο κατά σειρά σεμινάριο παρασκευής τοπικών πιάτων πραγματοποίησε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας με την παρουσία καταξιωμένου σεφ της χώρας, κ. Φωτιάδη και επαγγελματιών του κλάδου εστίασης. Στόχος των συνολικά 4 σεμιναρίων είναι η προβολή της τοπικής κουζίνας στο πλαίσιο της γενικότερης τουριστικής προβολής της Καβάλας. Από την πλευρά τους οι εστιάτορες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα πιάτα που τους παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα. Ο Δήμος Καβάλας ευελπιστεί η Καβάλα να γίνει γνωστή και για τις ξεχωριστές γεύσεις της.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κ. Ιωσηφίδου τόνισε πως στόχος τους είναι η Καβάλα να γίνει γαστρονομικός προορισμός.
Ξεκίνησε λέγοντας ότι «την Τετάρτη υλοποιήθηκε το 3ο από τα 4 σεμινάρια εκπαίδευσης των εστιατόρων του Δήμου Καβάλας. Η Καβάλα πρωτοπορεί, η Καβάλα καινοτομεί σε μία ακόμη δράση. Έγινε μία πολύ καλή προεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σεμινάρια σε συνεργασία με τα Σωματεία των εστιατόρων και με τον πρόεδρό τους κ. Μάκη Κωνσταντινίδη καθώς υπήρχαν αρκετές συναντήσεις στα γραφεία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Σκοπός της Καβάλας είναι η προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού προκειμένου οι τουρίστες και οι επισκέπτες της περιοχής να γεύονται τοπικές γεύσεις και τοπικά πιάτα. Με μία μεγάλη έρευνα που έγινε σε χιλιάδες τουρίστες σε διεθνές επίπεδο από την Booking.com, αναφέρεται ότι το 2018 ο γαστρονομικός τουρισμός θα είναι ο ηγέτης του τουρισμού. Σε ερωτηματολόγιο που έγινε σε τουρίστες, ένα ποσοστό 56% ανέφερε ότι η επιλογή της περιοχής θα γίνεται και σε σχέση με τη γαστρονομία της. Καταλαβαίνετε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προώθησης γενικά του τουριστικού προορισμού μιας περιοχής και επομένως το βήμα που κάνουμε είναι πάρα πολύ μεγάλο. Βέβαια να πούμε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ειδικό εγχειρίδιο με τη βοήθεια του Νίκου Φωτιάδη στο οποίο αναφέρονται μέσα τοπικά πιάτα από υλικά τοπικών προϊόντων. Ήδη σε συνεργασία με τους εστιάτορες αναφέρουμε ότι μπορούν να προστεθούν μέσα κι άλλες συνταγές που θεωρούν εκείνοι ότι μπορούν να προωθήσουν τον γαστρονομικό τουρισμό. Το επόμενο βήμα είναι στις 19 Μαρτίου να προβληθεί η τοπική κουζίνα της Καβάλας σε εστιατόριο των Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στο Balcony στην περιοχή Κουκάκι. Εκείνη τη μέρα θα μαγειρευτούν κάποια από τα πιάτα αυτά σε συνεργασία με τον κ. Φωτιάδη και θα προσκληθούν δημοσιογράφοι της Αθήνας που έχουν σχέση με τη γαστρονομία προκριμένου να προβληθεί η Καβάλα ακόμη περισσότερο. Και όλη τη βδομάδα γενικά από τις 19 Μαρτίου, το συγκεκριμένο εστιατόριο θα μαγειρεύει τοπική καβαλιώτικη κουζίνα και μ’ αυτόν τον τρόπο θα προβάλλεται στους επισκέπτες της περιοχής των Αθηνών η τοπική γευσιγνωσία της Καβάλας».
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Για το θέμα του Πανεπιστημίου Παιδιών είπε ότι «όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ο σκοπός είναι η ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού κι ένα κομμάτι αυτού του θέματος αφορά και την εκπαίδευση των εστιατόρων και τη συνεργασία τους. Η εκπαίδευση είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα όσον αφορά τον τουρισμό. Πιστεύουμε κι έχουμε αποφασίσει ως Τουριστική Επιτροπή, ότι το θέμα εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία όσον αφορά τον τουρισμό. Γι’ αυτό μέσω της δράσης του Πανεπιστημίου Παιδιών ένα από τα θέματα ήταν και η εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού και ταυτόχρονα θέμα εκπαίδευσης των δασκάλων των Δημοτικών Σχολείων. Εφόσον θέλουμε και το καταφέρνουμε να είναι η Καβάλα τουριστικός προορισμός, ήδη αυτό θα πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά. Δεν μπορούμε, βέβαια, να μπούμε εμείς μέσα στα σχολεία οπότε μέσω της δράσης του Πανεπιστημίου Παιδιών το τριήμερο 2-4 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ήρθε εκπρόσωπος του Υπουργείου στην Καβάλα και για δύο μέρες εκπαίδευε τα παιδιά. Πραγματοποιήθηκε περιήγηση των παιδιών σε τουριστικά σημεία της Καβάλας, δώσαμε στα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει τουρισμός και φιλοξενία. Η μία δράση έγινε στο κέντρο της πόλης και η άλλη στη Δημοτική Καπναποθήκη. Την Κυριακή η ίδια η εκπρόσωπος του Υπουργείου, κ. Γκρίμπα, είχε ένα αντίστοιχο σεμινάριο εκπαίδευσης στους δασκάλους προκειμένου να ακούγεται ακόμη περισσότερο η Καβάλα γιατί όλα θεωρούν ότι ξεκινούν από τα παιδιά. Για παράδειγμα, σήμερα άκουγα σε μία εκπομπή για παιδιά Δημοτικού σχολείου που πήγαν εκδρομή και φεύγοντας από το χώρο που επισκέφθηκαν πέταξαν τα σκουπίδια και τα άφησαν χωρίς να τα μαζέψουν. Αυτό το κομμάτι είναι θέμα παιδείας που ξεκινάει από την οικογένεια αλλά και από το σχολείο. Το να μάθει το παιδί να μαζεύει το σκουπίδι και να το πετάει στον κάδο κι όχι σε κοινόχρηστο χώρο είναι θέμα εκπαίδευσης. Μπορεί να μας ακούγεται τώρα κάτι τόσο απλό αλλά κάποιος πρέπει να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν ότι με πολύ απλές κινήσεις βοηθάμε το περιβάλλουν και βοηθάμε, αντίστοιχα, με κάποιες άλλες δράσεις στον τουρισμό. Γι’ αυτό γίνεται το συγκεκριμένο σεμινάριο και είμαι ευχαριστημένη για τη μεγάλη αποδοχή εκ μέρους των παιδιών, κατ’ αρχάς με τη θέλησή τους να συμμετέχουν. Κι είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς τα σεμινάρια γίνονται μέρες αργίας, που σημαίνει ότι τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν και βέβαια ότι παρακολουθούν τη συγκεκριμένη δράση του Πανεπιστημίου Παιδιών. Γίνονται ερωτήσεις, υπήρχε μία πάρα πολύ καλή ενημέρωση και ταυτόχρονα συμμετοχή, πράγμα που σημαίνει το πόσο τα παιδιά διψούν για μάθηση. Όλες αυτές οι δράσεις του Πανεπιστημίου έχουν να κάνουν με θέματα που δεν διδάσκονται στο σχολείο, άλλωστε στην ουσία ο όρος «Πανεπιστήμιο Παιδιών» αυτό σημαίνει, δηλαδή να παρέχονται γνώσεις που δεν διδάσκονται στα σχολεία και έχουν να κάνουν σε σχέση με γνώσεις που τους παρέχονται στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους».