Ουσιώδη προβλήματα δυσκολεύουν το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο να βρει τον βηματισμό του
Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος τονίζει η διοίκησή του για να συνεχίσει την λειτουργία του. Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Θανάση Μητρόπουλο χρειάζεται άμεσα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος μετά τον μετασχηματισμό του με την συνένωση των 3 ΤΕΙ.
Συγκεκριμένα είπε ότι «σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, όταν έγινε το νέο πανεπιστήμιο αυτό που συνέβη στους προϋπολογισμούς τουλάχιστον ήταν να αυξηθούν και των τριών ΤΕΙ, της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Ως αποτέλεσμα είναι διαφορετικό διότι η άθροιση αυτών των προϋπολογισμών δεν επάγεται αυτόματα ότι οι απαιτήσεις των νέων προγραμμάτων σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο θα είναι ακριβώς ίδιες μ’ αυτές που ήταν. Εμείς καταργήσαμε τη σχολή τεχνικών εφαρμογών, αλλά φτιάξαμε μια σχολή θετικών επιστημών που είναι πιο ακριβή. Το τμήμα χημείας έχει πολλά έξοδα, δεν είναι τμήμα λογιστικής π.χ. Χρειάζεται πολλά για να λειτουργήσει. Αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Κάτι ανάλογο έγινε και στις άλλες πανεπιστημιουπόλεις και είναι υποχρέωση αφενός της διοικούσας επιτροπής και του υπουργείου, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί. Δεν μπορεί το ΤΕΙ της Καβάλας να συμβάλλει με 900 χιλιάδες ευρώ, των Σερρών με άλλα τόσα και να κάνουμε έτσι πανεπιστήμιο. Είναι διαφορετικό από το ΤΕΙ Χαλκίδας που συγχωνεύθηκε με το πανεπιστήμιο Αθηνών, που ήταν ήδη ένα βεβαιωμένο οργανωμένο πανεπιστήμιο και μέσα σ’ αυτό εντάχθηκε μια τεχνολογική σχολή. Εδώ έχουμε μετασχηματισμό τριών μεγάλων ΤΕΙ με μεγάλες σχολές σε ένα πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει να το δει η πολιτεία έτσι ώστε να ενισχύσει το ΔΙΠΑΕ με περισσότερα χρήματα.
Στο υπουργείο παιδείας βλέπουν το άθροισμα των προϋπολογισμών που είχαν τα ιδρύματά όταν ήταν ΤΕΙ, χωρίς να βλέπουν τα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ο μετασχηματισμός που συζητήσαμε και πέτυχε στην Καβάλα, με τη σχολή θετικών επιστημών, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να δοθούν και χρήματα. Έχουμε κάνει ουσιώδεις και γιγαντιαίες τροποποιήσεις. Το επιστημονικό προσωπικό έχει βάλει πλάτη, αλλά υπάρχουν έξοδα. Ευτυχώς έχουμε την Περιφέρεια που βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αλλά πρέπει να συμβάλει και το υπουργείο στα λειτουργικά έξοδα».
ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Για το ίδρυμα γενικότερα είπε ότι «δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό του. Πρέπει να δώσουμε όμως κι ένα περιθώριο ανοχής. Η διοικούσα άλλαξε το Φεβρουάριο του 2020 αλλά και η προηγούμενη διοίκηση ένα εξάμηνο έκανε. Αν αλλάζουμε τόσο συχνά διοικήσεις δεν θα βρούμε ποτέ το βηματισμό. Υπάρχουν ζητήματα.
Το κυριότερο πρόβλημα του ΔΙΠΑΕ είναι ότι προσπαθεί να γίνει ένα ομογενές Πανεπιστήμιο, δηλαδή να έχει μια κεντρική διοίκηση και υπηρεσίες κ.α. Αυτό είναι κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά το ΔΙΠΑΕ δεν γεννήθηκε ομογενές αλλά ως άθροισμα τριών ΤΕΙ. Μέχρι να καταστεί ομογενές θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί η διοίκηση του ιδρύματος και δεν είναι δυνατόν από τη μία μέρα στην άλλη να γίνουμε ομογενές πανεπιστήμιο.
Οι εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη δεν είναι επαρκείς για να κρατήσουν ένα τέτοιο γιγαντιαίο πανεπιστήμιο. Είναι 4-5 αίθουσες ενώ χρειάζονται 100. Η διοίκηση θα πρέπει να βρει άλλο χώρο μέσα στη Θεσσαλονίκη, αφού είναι αδύνατον να δημιουργηθούν αλλιώς κεντρικές υπηρεσίες.
Τρίτον και δυσκολότερο είναι να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες. Υπάλληλοι από την Καβάλα δεν θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, υπάλληλοι από τη Θεσσαλονίκη ενδεχομένως να θέλουν να πάνε στη Θέρμη και άλλοι στη Σίνδο, από τις Σέρρες το ίδιο. Αυτά τα προβλήματα θέλουν διαφορετικό τρόπο συγκρότησης και αντιμετώπισης. Για μένα προτεραιότητα είναι το κτηριακό. Οι συνενώσεις ιδρυμάτων ακούγονται πολύ εύκολες όταν τα λες στα λόγια. Στην πράξη όμως υπάρχει το φυσικό τοπίο. Κάποια τετραγωνικά θα πρέπει να φιλοξενήσουν το νέο πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει έργα, λεφτά, μπετά, κ.α. Αυτά που είναι; Όταν μιλούν για συγχωνεύσεις, θα πρέπει να μας λένε και πού είναι ο φυσικός χώρος. Εκτός αν στο μυαλό τους έχουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που είναι καλή αλλά για τον κορωνοϊό. Δεν είναι σοβαρή εκπαίδευση».