ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ονοματοδοσία των οδών στην Κεραμωτή θα γίνει από πλευράς  του Δήμου Νέστου

Ονοματοδοσία των οδών στην Κεραμωτή θα γίνει από πλευράς  του Δήμου Νέστου όπως δήλωσε και ο πρώην δήμαρχος Κεραμωτής  κ. Μέναδρος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Με παλαιότερες αποφάσεις και δημοτικών συμβουλίων ακόμη είχε δοθεί ονομασία στην κεντρική παραλιακή οδό που είχε μάλιστα κατοχυρωθεί. Δηλαδή και στο αρμόδιο υπουργείο είχε κατοχυρωθεί το όνομα.

Μετά βέβαια με κάποιες άλλες αποφάσεις είχαν δοθεί ονόματα και σε άλλες παραλιακές οδούς, όχι βέβαια ωσάν την παραλιακή αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει τέτοια μεγάλη ανάπτυξη οικιστική στην Κεραμωτή και δη με αλλοδαπούς, μια και πάρα πολλά σπίτια ανήκουν πλέον σε Βουλγάρους, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν ακόμη πιο πολύ και δη έχουν μεγάλο θέμα με την αλληλογραφία. Οι παλαιότεροι ξέρουν τους τόπους…. Η παραλιακή μας οδός για παράδειγμα ονομάζεται Εξαστέρου, το χωριό της Ανατολικής Θράκης από το οποίο ήρθαν οι πρώτες 60 οικογένειες στην Κεραμωτή και δημιούργησαν έναν ζωντανό οικισμό.

Αυτό το όνομα θα μείνει και θα σεβαστούμε την μνήμη των παλαιών. Όλος ο παραλιακός δρόμος, ο ιστορικότερος δρόμος θα παραμείνει ως έχει».

ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Σε ότι αφορά τα ους νέους δρόμους δήλωσε ότι «Τώρα, οι νέοι δρόμοι θα ονομαστούν με ονόματα από την πατρίδα τους. Το 1880 κάποιοι από τους ηπειρώτες της Χρυσούπολης έφτασαν στην Κεραμωτή, προκειμένου από την Χρυσούπολη να μεταφέρονται αγαθά στα νησιά μέσω της Κεραμωτής. Άρα και σε εκείνους θα αφιερώσουμε ονόματα δρόμων.

Παράλληλα κάποιοι εσωτερικοί δρόμοι είχαν ονομασθεί αλλά δεν είχαν θεσμικά θωρακιστεί γιατί οι ονομασίες αυτές ποτέ δεν πέρασαν στο υπουργείο για να κατοχυρωθούν.  Οπότε έμειναν στον αέρα κατά κάποιο τρόπο αλλά έτσι και αλλιώς μιλάμε για λίγους δρόμους που πήραν όνομα πριν το 1974».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει σκέψη για να δοθούν ονόματα σε σχέση με την ιστορία. «Θα κάνουμε νέα συνάντηση με τα μέλη της  Δημοτικής Επιτροπής και θα δούμε πως θα πορευθούμε. Εξάλλου μιλάμε για την κ. Μαρία Λαγοπούλου γέννημα της Κεραμωτής, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, η  κ. Βάσω Μπουλουκτσή, επίσης χρόνια γυμνασιάρχης της Κεραμωτής από τον πρώτο της διορισμό μέχρι την συνταξιοδότησης της. Και η κ. Ανδρεάδου, συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος με χρόνια δράση στην Κεραμωτή. Αλλά και ο κ. Πάρις Ψυχουδάκης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του χωριού.

Εμείς σε ένα μήνα θα έχουμε έτοιμη πρόταση θα την καταθέσουμε στο τοπικό συμβούλιο και από εκεί θα πάει στο δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εξελίξεις, με νέες πινακίδες που θα έχουν και το όνομα του χωριού επ αυτού όπως και μια μικρή ιστορία της ονομασίας της οδού.

Καλό είναι να ξέρει κανείς τι είναι αυτό που διαβάζει. Οι οδοί είναι πάνω από 150 που πλέον θα έχουν όνομα.

Από την άλλη έγιναν πολλές συζητήσεις για την μην διέλευση βαρέων οχημάτων από την Κεραμωτή. Απλά είναι απαραίτητο να υπάρχει μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη. Θα κάνουμε νέα παρέμβαση στο Λιμεναρχείο και στο υπουργείο Ναυτιλίας για να πετύχουμε το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Αναφορικά με τα λιγότερα δρομολόγια στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ο ίδιος σχολιάζει ότι  «Σαφώς πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η Σχολή Πιλότων  Εγνατία Αβιάτιον που έχει έδρα στο αεροδρόμιο και θέλησε να πάει στον Αμυγδαλεώνα για να μην συγκρούεται με την διοίκηση του Αεροδρομίου, έχει επίσης θέμα.

Από την άλλη πολύς κόσμος που διέμενε στην Κεραμωτή, λόγω της εταιρείας, αν φύγουν πηγαίνοντας στην Καβάλα ή στον Αμυγδαλεώνα θα είναι αρνητικό για την περιοχή μας.. Αντί για ανάπτυξη εμείς αυτή την στιγμή βλέπουμε υποβάθμιση.

Όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση στην Ευρώπη υπήρξε ανάπτυξη. Είδατε τι έγινε με την Κόσκο που αγόρασε το Λιμάνι Πειραιά. Όσοι ήταν αντίθετοι τότε τώρα μιλούν για ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά. Αλλά πρέπει να υπάρχουν νόμοι, ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που να υποχρεώνουν τους ιδιώτες να ρυθμίζουν τις κινήσεις κατά τους νόμους.

Ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει μπείτε σκύλοι και αλέστε. Υπάρχουν συμβάσεις και δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *