Κύριο άρθροΠαιδεία

Ολοκληρώνεται σήμερα η 26η Euroweek 2020 στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας

Σήμερα ολοκληρώνεται η 26η Euroweek 2020, στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας. Οι διαδικτυακές εργασίες του φοιτητικού αυτού συνεδρίου που διοργανώθηκε  από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Περισσότεροι από 150 φοιτητές και καθηγητές, από 15 Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ένα Πανεπιστήμιο από την Κολομβία και ένα από τη Νέα Υόρκη, συμμετέχουν στις εργασίες του. Οι φοιτητές σχημάτισαν 13 τριεθνείς ομάδες εργασίες και εργάστηκαν σε αντικείμενο με θέμα «Δημιουργία Βιώσιμης Αξίας για το Μέλλον». Κατατέθηκαν οι επιστημονικές εργασίες καθώς και οι παρουσιάσεις υπό μορφή βίντεο, ενώ σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστήμων κ. Θανάση Μητρόπουλο όλες οι διαδικασίες γίνονται διαδικτυακά.

Ο ίδιος είπε ότι «η Euroweek 2020 ήταν από τις 4 έως τις 8 Μαΐου. Επικεφαλής ήταν ο πρώην αντιπρύτανης κ. Δημήτρης Μαδυτινός, καθηγητής στο τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο μια ομάδα εξαιρετικών καθηγητών και συναδέλφων δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει αυτή η εβδομάδα στην Καβάλα που ήταν διοργανώτρια αυτήν τη χρονιά. Λόγω του κορωνοϊού όλο αυτό έγινε διαδικτυακά. Αναγκάστηκαν δηλαδή να στήσουν ξανά πλατφόρμες. Ωστόσο έχουμε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, είναι 150 φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως Κολομβία, ΗΠΑ κλπ. Είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Επίσης, το ΤΕΙ Καβάλας αρχικά και τώρα Πανεπιστήμιο Καβάλας, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Euroweek 2020. Συμμετέχουμε εδώ και 26 χρόνια και παίρνουμε και βραβεία. Θέλω να συγχαρώ αυτήν την ομάδα.

Το πανεπιστήμιό μας συμμετέχει με δύο εργασίες. Η μία αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ηθική και η άλλη αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Στην πρώτη είναι επικεφαλής ο κ. Γιώργος Θερίου και στη δεύτερη η κ. Ιφιγένεια Μυλωνά. Μόνο από τις συμμετοχές η Καβάλα θα είχε ένα έσοδο της τάξεως των 50 χιλιάδων ευρώ. Κι προσθέσουμε τις αγορές που θα έκαναν κλπ, το ποσό θα ήταν τριπλάσιο και αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη ζημιά έκανε ο κορωνοϊός τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή μας και τον τουρισμό.

Την τελευταία μέρα θα γίνει και διαδικτυακό πάρτι για το κλείσιμο της Euroweek 2020, με dress code. Θα τιμηθούν δύο ιδρυτικά μέλη, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Φίλιππος Τζιορόπουλος και η καθηγήτρια κ. Μελίνα Παπακωνσταντίνου που έφεραν το Euroweek στο ΤΕΙ μας».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Για τη λειτουργία του Ιδρύματος αυτήν την εποχή είπε ότι «οι διδασκαλίες γίνονται διαδικτυακά. Είναι το μόνο θετικό που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός. Η διδασκαλία θα πρέπει κατά κύριο λόγο να είναι δια ζώσης, αλλά συγχρόνως μάθαμε κι εμείς, όλα τα πανεπιστήμια, να λειτουργούμε και λίγο διαδικτυακά. Η δική μου πρόταση θα ήταν από τις 13 εβδομάδες που είναι το κάθε εξάμηνο, θα πρέπει 10 εβδομάδες να γίνονται μαθήματα δια ζώσης και 3 να είναι εξ αποστάσεως.

Μας ενημερώνουν οι καθηγητές μας ότι στα διαδικτυακά μαθήματα μπαίνει ένας τεράστιος αριθμός φοιτητών. Ένα κανονικό μάθημα έχει 50-70 μαθητές στην αίθουσα και διαδικτυακά μπορεί να φτάσει τους 250-300. Είναι εντυπωσιακό. Το να υπάρχει και αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι σημαντικό. Βέβαια στη σχολή θετικών επιστημών το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τα εργαστήρια που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά. Αυτήν τη στιγμή κάνουμε προσπάθεια ώστε να γίνει με επιδεικτική λειτουργία το εργαστήριο αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι συνηθισμένο.

Τα θεωρητικά μαθήματα πάνε καλά. Δεν έχει χαθεί καμία εβδομάδα. Υπήρξε και έξτρα βδομάδα από τη Μ. Δευτέρα ως τη Μ. Τετάρτη και από Τετάρτη μέχρι Παρασκευή μετά το Πάσχα. Θα πάμε φυσιολογικά».

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Για τις εξετάσεις ανέφερε  ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν όλες εξ αποστάσεως. Θα κοιτάξουμε μια σειρά από πλατφόρμες που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα των εξετάσεων. Ο στόχος της δικής μας σχολής είναι να τελειώσουμε χωρίς να φορτώσουμε επιπλέον βάρος στους φοιτητές. Θέλουμε να τελειώσουμε κανονικά την ακαδημαϊκή χρονιά μέχρι τις 5 Ιουλίου και μετά να δούμε τι θα γίνει από το Σεπτέμβριο με τη νέα χρονιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *