Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Καβάλας
Ολοκληρώθηκε το τριήμερο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Καβάλας με θέμα « Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918 : από τη σύσταση του Ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα έως την λήξη της Βουλγαρικής κατοχής της πόλης».
Οι 45 σύνεδροι παρουσίασαν τις εργασίες τους για τις δράσεις των τότε επιστημόνων , γιατρών, στρατιωτικών, δασκάλων, ιερωμένων, πολεοδόμων, ιστορικών, την κατάσταση από την Βουλγαρική κατοχή, το καπνεμπόριο, την ναυτοσύνη, τον Μακεδονικό Αγώνα, τις δραστηριότητες της Εκκλησία, της Δικαιοσύνης, την παρουσία γνωστών ισχυρών οικογενειών και την προσφορά τους στην κοινωνία της πόλης και την ζωή της αστικής τάξης.
Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε την Κυριακή σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Λούσυ» της Καβάλας που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας για να βραβεύσει τον ιδρυτή του Ιστορικού Λογοτεχνικού Αρχείου της πόλης, Νικόλαο Ρουδομέτωφ, μετά τον ξαφνικό θάνατό του, λίγο πριν την βράβευσή του. Χαιρετισμό απηύθυναν η Δήμαρχος κ. Τσανάκα,ο Βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Πατέρας Παύλος Κίτσος, ο καθηγητής κ. Κεκρίδης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Μητρόπουλος. Ομιλίες αρχικά έγιναν από την Δήμαρχο και τον Ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Χιόνη , ενώ στο τριήμερο συνέδριο έγιναν πολλές εισηγήσεις από 45 συνέδρους .
ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ
Η Δήμαρχος βράβευσε τον αείμνηστο Νικόλαο Ρουδομέτωφ στο πρόσωπο του γιού του Βίκτορα ο οποίος αναφερόμενος για την μελλοντική πορεία του θαυμάσιου αρχείου του πατρός του, είπε ότι θα φροντίσει να γίνουν όλα στην ώρα τους.
Το Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, έγινε για δύο λόγους. Αφ ενός για να παρουσιαστεί μέσω των εισηγήσεων ένα μέρος του αρχείου που δώρισε ο αείμνηστος Γεώργιος Αστεριάδης μέσω των κληρονόμων του στον Δήμο Καβάλας και αφ ετέρου η απόδοση τιμής στον Νικόλαο Ρουδομέτωφ στην πόλη και την ιστορία της.
ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Ο ιστορικός κ Κωνσταντίνος Χιόνης, αναφέρθηκε στα πρόσωπα δύο ανδρών που ξεχώρισαν στη πόλη μας ο αείμνηστος Γεώργιος Αστεριάδης με την μεταβίβαση ακινήτων του και την δωρεά της πλούσιας βιβλιοθήκης στον Δήμο Καβάλας καθώς και την προσφορά των αρχείων του στο Δημοτικό Μουσείο και ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ που ξεχώρισε για την πνευματική προσφορά του και το συγγραφικό έργο του που θα αποτελέσει κληρονομιά για τις επόμενες γενιές των καβαλιωτών.
«Στο παρόν συνέδριο» είπε ο κ Χιόνης, «ο Ν . Ρουδομέτωφ θα συμμετείχε με ανακοίνωση του που είχε ως τίτλο « η παρουσία Βουλγάρων ως μονίμων κατοίκων στην Καβάλα- Αναφορά σε παλιά και νέα στοιχεία κατά την περίοδο 1890-1920» Οι πηγές του αποδείκνυαν ότι δεν υπήρχαν Βούλγαροι στην Καβάλα προ του 1903. Τα νέα στοιχεία που θα παρουσίαζε για να ανατρέψει τους ισχυρισμούς των Βουλγάρων ιστορικών που υποστήριζαν ότι υπήρχε στην πόλη της Καβάλας Βουλγαρικό στοιχεία».
Η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα στον λόγο της είπε ότι δίνοντας συνέχεια στα ιστορικά συνέδρια του Μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου τα οποία συνέχισε ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ, έρχεται ο Δήμος Καβάλας να τιμήσει τους ανθρώπους που προσέφεραν πολλά στη πόλη της Καβάλας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Σήμερα, παρουσιάζουμε το έργο του Ν . Ρουδομέτωφ , αυτού του ακούραστου πνευματικού εργάτη ο οποίος εξέδωσε το 1991 το πρώτο του έργο που έχει τίτλο « Τοπικά νομίσματα στην Ανατολική Μακεδονία κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας 1980-1910» Ακολούθησε το 1998 το δεύτερο έργο του , το πιο σημαντικό με τίτλο « Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Καβάλας κατά τη περίοδο της τουρκοκρατίας μέσα από ένα κώδικα των ετών 1895-1908». Έκτοτε τον λόγο έχει το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχειο Καβάλας 1997 γνωστό και ως ΙΛΑΚ. Το προσωπικό αρχείο του που λειτουργούσε άτυπα από το 1959 πήρε την νομική μορφή του. Έτσι άρχισαν οι εκδόσεις πολλών έργων που γράφτηκαν από ντόπιους συγγραφείς και παρέμειναν ανέκδοτα. Το 2000 κυκλοφόρησε το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που φέρει τον τίτλο «Ελληνικές Εκδόσεις Μακεδονικών Πόλεων πλην Θεσσαλονίκης επι τουρκοκρατίας 1859-1913». Ακολούθησαν το 2003 άλλες δύο σημαντικές εκδόσεις για τους πρόσφυγες και τον ποντιακό ελληνισμό. Ακολουθούν άλλες εκδόσεις το 2004 για τις εξορίες, το 2007 για τα Βαλκάνια και την διατριβή της Στεφανίδου για την Καβάλα με τίτλο η «Πόλη λιμάνι της Καβάλας κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Μια πολεοδομική και ιστορική διερεύνηση» . Το 2010 εξέδωσε την θεατρική τριλογία του Ιωάννη Πριμικίδη «Ασπρούλα, Γκιουλινάρ, Μαχαραγιάς, Αρανταμπούλ» και το 2010 το έργο του Ζήση Μπρουκάκη με τίτλο « Παιδιά της κατοχής και της προσφυγιάς» προσπαθώντας να διασώσει κάθε ενδιαφέρουσα πηγή που αναφέρεται στην ιστορία της πόλης. Το 2013 δημοσιεύει το έργο «Η Καβάλα κατά τους Βαλκανικούς πολέμους» . Το έργο της ζωής του όμως είναι τα «Τετράδια της Βουλγαρικής Κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία 1916-1918» που εκδόθηκαν σε τέσσερις τόμους».