ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής φακέλων για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και για την Καβάλα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής φακέλων για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και για την Καβάλα για την επόμενη 3ετία, ενώ θα υπάρξουν ανάδοχοι μέχρι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο της Περιφέρειας για θέματα Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά και δεν υπήρξαν ενστάσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «ολοκληρώθηκε κανονικά η διαδικασία το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 3 η ώρα έκλεισε και το σύστημα και με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν υποβληθεί και για τον επίγειο και για τον εναέριο και για όλες τις περιφερειακές ενότητες φάκελοι και επομένως έχουμε υποψήφιους αναδόχους. Που σημαίνει ότι οι όροι της διακήρυξης ήταν κατάλληλοι και αποδεκτοί από τους αναδόχους. Δεν είχαμε καμία ένσταση, επομένως η διαδικασία κυλάει κανονικά και βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει ως Περιφέρεια. Την επόμενη βδομάδα στις 8 του μηνός θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές από τριμελή επιτροπή στην Περιφέρεια και θα γίνει η αξιολόγηση των δικαιολογητικών και εφόσον όλα κυλήσουν καλά και υπάρχουν ανάδοχοι θα ακολουθηθεί η διαδικασία να κυρωθούν από την Οικονομική Επιτροπή και κατόπιν να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της νομιμότητας της διακήρυξης και των δικαιολογητικών. Θέλω να πιστεύω ότι επειδή όσοι κατέθεσαν φακέλους είναι έμπειροι και είναι γνώστες της διαδικασίας θα κυλήσουν ομαλά όλα τα πράγματα, ότι είναι τα δικαιολογητικά τους τα πρέποντα και θα έχουμε εντός του Απριλίου θα έχουμε και τους αναδόχους για την επόμενη τριετία».

«ΚΑΒΑ»

Όπως συμπλήρωσε δε «σε κάθε περίπτωση έχουμε κρατήσει «κάβα» όπως λέμε από πέρσι, επειδή και τις δύο προηγούμενες χρονιές έχουμε ακόμα υπόλοιπο από την προηγούμενη διακήρυξη για τουλάχιστον δύο μήνες. Επομένως θα μπορούμε σε περίπτωση που κάτι γίνει και κάτι στραβώσει μέχρι και τον Ιούνιο και σε μερικές περιπτώσεις και τον Ιούλιο να καλύψουμε και με την προηγούμενη διακήρυξη όλο το πρόγραμμα καταπολέμησης. Δεν θα μείνει δηλαδή το πρόγραμμα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε τους αναδόχους και θα δούμε από πότε θα ξεκινήσουμε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Φάκελο κατέθεσαν αν θυμάμαι καλά δύο για τον εναέριο και τέσσερις για τον επίγειο. Στον επίγειο βέβαια δεν ξέρουμε σε ποιους νομούς κατέθεσε ο καθένας, δεν μπορούμε να το δούμε, απλώς γνωρίζουμε μόνο ότι υπάρχουν τέσσερις εταιρίες που κατέθεσαν προφανώς η κάθε μία κατέθεσε σε ένα δύο νομούς, περιφερειακές ενότητες και για τον εναέριο θα είναι ένας. Τώρα όποιος θα έχει τα κατάλληλα προσόντα από τους δύο τους αιτούντες αυτός θα πάρει και το έργο».

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Για τους νέους αγρότες ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «έχουμε μια εξέλιξη. Είμαστε στη διαδικασία υποβολής για το πρόγραμμα των νέων αγροτών σε όλη την Περιφέρεια. Με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης που τα επεξεργαστήκαμε έχουν κατατεθεί σε όλη την Περιφέρεια 1.552 αιτήσεις νέων αγροτών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας 272 αιτήσεις, περίπου 70 και κάτι περισσότερες από την προηγούμενη φορά, από το 2014. Υπάρχει μεγάλη προσέλευση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σε όλη τη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση δηλαδή. Θα έχουμε περίπου 350 επιλαχόντες σε όλη την Περιφέρεια για αυτό οργανώνουμε μια σειρά εγγράφων και αίτησης που θα τη στείλουμε στο υπουργείο προκειμένου να μας επιχορηγηθεί το επιπλέον ποσό που απαιτείται που θα είναι περίπου στα 5 εκατομμύρια για να καλύψουμε τους επιλαχόντες. Θα δούμε τώρα πώς θα κινηθούν και οι άλλες περιφέρειες και το τι πολιτική θα ακολουθήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα δούμε πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. Έχουμε ήδη επιλαχόντες, πέρα από το ποσό δηλαδή των 23.400.000 που μας είχε εγκριθεί αρχικά. Φτάσαμε τώρα κοντά στα 29 εκατομμύρια. Βέβαια δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα από το υπουργείο κι έτσι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση η πρώτη θα γίνει στην κάθε περιφερειακή ενότητα και μέσα σε 45 μέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να σταλούν σε άλλη περιφερειακή ενότητα για δεύτερη αξιολόγηση. Θα γίνει μια εναλλαγή φακέλων με άλλη περιφερειακή ενότητα, έτσι ώστε να υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα είναι και η οριστική. Σύντομα μετά σε άλλες 45 μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα βγουν οι πίνακες των οριστικών εντάξεων των νέων αγροτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *