Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της συνένωσης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Σερρών.
Την ίδια ώρα, όμως, με ερώτησή του, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ζητά να παραμείνει αυτόνομο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και να μην συνενωθεί με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων «το Διεθνές Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο στα Βαλκάνια… Δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αυτού, που διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο με διεθνή ακτινοβολία, τυχόν συγχώνευσή του με άλλα Ανώτατα Ιδρύματα, ιδίως δε με τα δύο ΤΕΙ, θα αλλοίωνε οριστικά την ταυτότητα και την αποστολή του».
Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μητρόπουλος με δηλώσεις του αναφέρθηκε στην συνένωση αλλά και στην παρέμβαση Φορτσάκη. Ξεκίνησε λέγοντας ότι «έγινε μία συνάντηση τη Δευτέρα. Ήταν η τελευταία, ολοκληρώθηκε το πόρισμα. Είναι σ’ αυτά που μέχρι τώρα έχουμε πει, δηλαδή εδώ στην Καβάλα γίνεται μία Σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα, Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής και μία Σχολή Διοικητικών Επιστημών με δύο τμήματα, Λογιστικής- Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Τεχνολογίας. Επίσης, στη Δράμα γίνονται δύο τμήματα, Οινολογίας- Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Δασολογίας- Φυσικού Περιβάλλοντος. Το πόρισμα είναι έτοιμο, το είδαμε χθες (σ.σ. προχθές), συμφωνήσαμε και πιστεύω ότι μέσα στη βδομάδα θα διαβιβαστεί στον κ. Γαβρόγλου και ενδεχομένως θα γίνει κάποια πανηγυρική συνεδρίαση, στο τέλος αυτής της εβδομάδας- αρχές της άλλης, στη Θεσσαλονίκη».
ΟΞΥΜΩΡΟ
Για την ερώτηση του κ. Φορτσάκη, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη συνένωση, σχολίασε ότι «και ο κ. Μήτκας ήταν αντίθετος στο παρελθόν με την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και τώρα συζητάει με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πώς θα συνενωθεί μαζί του. Θέλω να πω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι φοιτητές, είναι οι πολίτες, είναι να δούμε τις ανάγκες που έχει η χώρα μας κι όχι να καθόμαστε να συζητάμε εάν μας ταιριάζει το ένα ή το άλλο. Αυτό θα ήταν λάθος. Θα έλεγα, επίσης, ότι στην ερώτηση που έχει κάνει ο κ. Φορτσάκης παραδέχεται κι ο ίδιος ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν ολοκλήρωσε τους στόχους του. Αυτό φαίνεται λίγο οξύμωρο. Δηλαδή, από τη μία μεριά πραγματικά παραδέχεται ότι δεν πέτυχε τους στόχους κι από την άλλη λέει να μην καταργηθεί, να μείνει εκεί που είναι. Έχει αντίφαση μέσα του».
ΤΡΕΙΣ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΚΟΜΒΟΙ
Πρόσθεσε δε ότι «Είναι τρία Ιδρύματα, δεν υπάρχει ένα είδος κηδεμονίας από κάποιο Ίδρυμα. Αυτό το διαπιστώνουμε σε άλλες περιπτώσεις συγχωνεύσεων. Εδώ δεν θα υπάρξει ένα τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι οι τρεις «κόμβοι» τους οποίους έχουμε προτείνει, δηλαδή ο ένας κόμβος είναι η Θεσσαλονίκη, ο άλλος η Καβάλα και ο άλλος οι Σέρρες, είναι ισότιμοι και θα λειτουργήσουν σωστά. Επίσης να πω ότι έχει προβλεφθεί και η διάταξη, τη βάλαμε χθες (σ.σ. προχθές), σε ό,τι αφορά το θέμα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και της Περιφέρειας, δηλαδή όλα αυτά που αφορούν το ΤΕΙ το δικό μας δεν υπάγονται και δεν μετακινούνται και υπεισέρχεται κανένας άλλος σ’ αυτά. Άρα, λοιπόν, κι αυτό είναι καλυμμένο, το γεγονός ότι ο κόμβος της Καβάλας είναι δικαιούχος σε όλα τα προγράμματα της ΠΑΜΘ είναι σωστά, πιστεύω ότι εντός των επόμενων 1-2 ημερών θα ενημερώσουμε και τον κ. Περιφερειάρχη για να έχει υπόψιν του αυτά, οπότε νομίζω ότι όλα είναι καλυμμένα».
«ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ»
Τέλος καλό, όλα καλά; Ο ίδιος σχολιάζει ότι «θα έλεγα σ’ αυτή τη φάση –είμαι προσεκτικός σ’ αυτά τα ζητήματα- οι συνενώσεις, οι νόμοι όλα αυτά είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Η εφαρμογή του νόμου είναι το δύσκολο κομμάτι. Επομένως θεωρώ ότι έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά το νέο σχήμα. Έχει πολλά στοιχεία να δουλέψει. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η απόφαση που έχει πάρει η Επιτροπή και την οποία τη διαβιβάζει στον υπουργό Παιδείας, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία πλήρης ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτό απαιτεί και χρήματα και εκπαίδευση του προσωπικού και κάποιου είδους αλλαγή στη νοοτροπία. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Όπως και να ‘χει, τέλος καλό, όλα καλά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πρώτη φάση αυτού του εγχειρήματος».