Κύριο άρθρο

“Οι πετυχημένες μας δράσεις πρέπει να συνεχισθούν” τονίζει ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης

Το Συμπόσιο «Η Καππαδοκία των ζώντων μνημείων» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καππαδοκικών Μελετών στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Ν. Καρβάλης κ. Καπλάνης Ιωσηφίδης σημείωσε πως η μεγάλη επιτυχία του συμποσίου είναι προπομπός για το επόμενο.
Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι το τριήμερο 16 έως 18 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε το Γ΄ Συμπόσιο «Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων». Αυτό το Συμπόσιο μας έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον κύκλο του ενδιαφέροντος μας για τα μνημεία της Καππαδοκίας και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του συνεδρίου του 2024. Τότε άλλωστε συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από την “μετεγκατάσταση” των προσφύγων από την Καππαδοκία στην Ελλάδα.
Η χρονιά μας δηλαδή, που θα αναδείξει θέματα και του τόπου αλλά και της Καππαδοκίας είναι το 2024. Γι αυτό και προετοιμαζόμαστε
Πετυχημένες, πολυπληθείς εκδηλώσεις στο Ακόντισμα, όπου παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των καλεσμένων μας, αρχειακού και Ιστορικού ενδιαφέροντος. Βραβεύθηκε η Έφορος Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου κυρία Σταυρούλα Δαδάκη για το πολύπλευρο έργο και τη στήριξη που παρέχει στο Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και παρουσιάστηκε ο τόμος «Κώδιξ» των πρακτικών των δύο τελευταίων συμποσίων 2022-2023.
Το τριήμερο έληξε με την μοναδική παράσταση στην Αθήνα, στο θέατρο της Δώρας Στράτου, όπου το πολυπληθές μουσικό-χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών παρουσίασε με τον καλλίτερο τρόπο τους τουρκόφωνους χορούς και τραγούδια του Γκέλβερι Καππαδοκίας.
Ως οργανωτές, ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, τον Δήμο Καβάλας και την «Δημωφέλεια», τους εισηγητές, τα μέλη, τους χορευτές μας και όλους όσους με κάθε τρόπο ήταν παρόντες και μας συμπαραστάθηκαν”.
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Ο ίδιος τέλος σημείωσε ότι έτυχαν ευρείας αποδοχής τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενώ υπήρξε διεθνής αναγνώριση. “Και πλέον αφού πάρουμε δύναμη θα συνεχίσουμε για τα επόμενα” τόνισε καταληκτικά.