ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Οι μετρήσεις για το επίμαχο διάστημα είναι πάρα πολύ χαμηλές και δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς» είπε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Β.Φ.Λ., Θεοδώρα Κουλουρά

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Καρβάλη για το θέμα των αέριων ρύπων και τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων παρουσία στελεχών της Περιφέρειας και του Δήμου Καβάλας, λοιπών φορέων, κατοίκων και εκπροσώπων της εταιρείας. Αφορμή στάθηκε το θέμα της δυσοσμίας στην Καρβάλη τη Μεγάλη Εβδομάδα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της εταιρείας Λιπάσματα Καρβάλης ΑΕ κ. Θεοδώρα Κουλουρά να τονίζει ότι οι μετρήσεις των ρύπων που γίνονται από την Βιομηχανία είναι πολύ πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Η Κ. Κουλουρά αρχικά τόνισε ότι  «το εργοστάσιο δραστηριοποιείται έχοντας αρκετές παραγωγικές μονάδες οι οποίες είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Αρχών και κάτω από όρους οι οποίοι τίθενται από διάφορες αδειοδοτήσεις. Το εργοστάσιο και οι διάφορες μονάδες του φροντίζουν και είναι πάντοτε κάτω από αυτά τα όρια και για να είναι σίγουρη ότι είναι κάτω από αυτά τα όρια, μετρούν συνεχώς αυτές τις εκπομπές. Το εργοστάσιο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μετρήσεων σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι στην πηγή εκπομπής, δηλαδή στην καμινάδα. Ό,τι βγαίνει από τις καμινάδες. Εκεί πέρα υπάρχουν συνεχείς μετρήσεις και για πάρα πολλά χρόνια και οι μετρήσεις αυτές για το επίμαχο τουλάχιστον χρονικό διάστημα που γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος δείχνουν ότι είναι όχι απλά κάτω τα όρια, είναι πολύ κάτω από τις οριακές τιμές, σε επίπεδα πάρα πολύ χαμηλά που δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν καμία ανησυχία. Το δεύτερο επίπεδο μετρήσεων είναι αυτό που γίνεται μέσα στο εργοστάσιο, στον εργασιακό χώρο. Και το τρίτο επίπεδο μετρήσεων που κάνει το εργοστάσιο, χωρίς να είναι υποχρέωσή του και χωρίς να επιβάλλεται από κάποια νομοθεσία, είναι στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Διαθέτει ιδιόκτητο σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος με πολλαπλά όργανα, ο οποίος βρίσκεται σε μία απόσταση από το εργοστάσιο και καταγράφει κάποιες μετρήσεις κάποιων ρύπων. Όλες αυτές οι μετρήσεις οι οποίες και μας ζητήθηκαν από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, φαίνεται ότι για το επίμαχο διάστημα όχι μόνο είναι απλά χαμηλές, είναι πάρα πολύ χαμηλές, σε επίπεδα πολύ κάτω από τις οριακές τιμές, μετρήσεις για τις οποίες δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς».

ΟΠΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για τη νέφωση που παρατήρησαν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης είπε ότι «ανάλογα με το τι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μία περιοχή, οι διάφορες αέριες μάζες φαίνονται και διαφορετικά κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει, για παράδειγμα, πολύ υγρασία στην ατμόσφαιρα, βλέπουμε να στέκεται ένα σύννεφο πάνω από κάθε περιοχή. Αυτό ακριβώς συνέβη κι εκείνες τις μέρες. Όμως, παρ’ όλα αυτά, για εκείνες τις μέρες δεν φαίνεται να υπάρχει όχι μόνο υπέρβαση των ορίων αλλά ούτε και αύξηση των τιμών. Που σημαίνει ότι είναι ίσως κάποιο οπτικό φαινόμενο που ίσως με αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει να δημιουργεί κάποια ανησυχία στους κατοίκους αλλά αυτή η ανησυχία δεν στοιχειοθετείται με καμία από τις μετρήσεις».

Σχετικά με τις μετρήσεις που αποστέλλουν στην Περιφέρεια και όπου αλλού είναι απαραίτητο είπε ότι «τις μετρήσεις από τις καμινάδες –το πρώτο επίπεδο, δηλαδή- τις στέλνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Υπηρεσία της Περιφέρειας και σε κάποιες άλλες υπηρεσίες που είμαστε υποχρεωμένοι, στην Αθήνα. Τις μετρήσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, μας ζητήθηκαν, τις δώσαμε για όλο αυτό το διάστημα, αναλυτικά, για να έχει η Περιφέρεια όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για να δει τι συνέβαινε στην περιοχή. Είναι ενήμερη η Περιφέρεια όπως όφειλε».

ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ

Για τα πλυντήρια αερίων που θα προμηθευτεί η εταιρεία είπε ότι «οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πολύ περισσότερο οι εγκαταστάσεις του δικού μας εργοστασίου εξελίσσονται συνεχώς. Παρακολουθούνε ό,τι καινούργιες τεχνικές προκύπτουν, βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τα λισπασματάδικα. Μαθαίνουμε άμεσα τι εξελίξεις υπάρχουν και προσπαθούμε όλα αυτά να τα εφαρμόζουμε και στο δικό μας εργοστάσιο έτσι ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς οποιαδήποτε κατάσταση μπορούμε να βελτιώσουμε. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, θα τοποθετηθούν και δύο πλυντήρια στην περιοχή των λιπασμάτων τα οποία θα μειώνουν ακόμη περισσότερο τις αέριες εκπομπές».

Για τη χθεσινή σύσκεψη είπε, πριν γίνει αυτή, ότι «θα εκπροσωπηθούν οι εταιρείες. Δεν έχω ακόμη σαφή εικόνα ποιοι θα είναι συγκέντρωση αλλά πάντως θα είναι εκεί οι εταιρείες για να πουν και την άποψή τους»

Κατέληξε λέγοντας ότι «συνολικά, αν αθροίσουμε τους εργαζόμενους της εταιρείας είναι πλέον των 500 ατόμων. Για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μία εταιρεία πρότυπο όσον αφορά την τεχνολογία, τους εργαζόμενους, τα προϊόντα τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρίσιμα, τη συμμετοχή της στο εξωτερικό, όπου πηγαίνουμε και ακούγεται το όνομα της Ελλάδας, το όνομα της Καβάλας, της Νέας Καρβάλης και δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί και είμαστε εδώ πέρα. Παράγουμε για την Ελλάδα λιπάσματα και είμαστε η μοναδική ελληνική παραγωγός εταιρεία. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μία χώρα που στηρίζει την οικονομία της στη γεωργία. Είναι δύο οι παραγωγικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται. Υπάρχει και μία υποστηρικτική εταιρεία που υποστηρίζει και τις δύο παραγωγικές εταιρείες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *