ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Οικονομικό «πονοκέφαλο» δημιουργεί στο Δήμο Καβάλας το νέο Προεδρικό Διάταγμα για διπλασιασμό των ναυαγοσωστών

Το θέμα της πρόσληψης ναυαγοσωστών απασχολεί έντονα τον Δήμο Καβάλας καθώς αντί για 3 που διέθετε θα πρέπει με βάση την κείμενη νομοθεσία να προσλάβει 6! Ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Καλανταρίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το όλο γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Καβάλας, σύμφωνα με τη νομοθεσία η οποία ίσχυε, έκανε τον προγραμματισμό του όσον αφορά την πρόσληψη των ναυαγοσωστών. Όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας. Έχουν μπει στον προϋπολογισμό μας, τα απαραίτητα κονδύλια και επίσης υπήρξε απόφαση δημοτικού συμβουλίου να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης των ναυαγοσωστών τους οποίους οφείλαμε να έχουμε σύμφωνα με τη νομοθεσία και οι οποίοι ήταν τρεις σε αριθμό. Ξαφνικά, λοιπόν, χωρίς καμία προειδοποίηση, μέσα στο Μάιο, βγαίνει ένα καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο ανατρέπει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και ξαφνικά εκεί που οφείλαμε να έχουμε τρεις ναυαγοσώστες με τον απαραίτητο εξοπλισμό γι’ αυτούς, σύμφωνα με τον καινούργιο Νόμο οφείλουμε να έχουμε έξι –τους διπλάσιους- συν τρεις βάρκες, συν δύο ναυαγοσωστικούς πύργους κλπ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ένα κόστος το οποίο είναι 3 με 4 φορές επάνω από αυτό το οποίο είχαμε προϋπολογίσει και είχαμε ξεκινήσει ουσιαστικά να υλοποιούμε. Οπότε αυτήν τη στιγμή, όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε σε μία δύσκολη φάση.

Εμείς ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία της πρόσληψης των τριών που οφείλαμε να έχουμε. Ήρθαν μετά, πραγματικά, από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και με τη μέριμνα του γραφείου προσωπικού για να βρούμε αυτά τα τρία άτομα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν –να το πούμε έτσι- στην αγορά εργασίας τέτοιοι εξειδικευμένοι άνθρωποι. Καταφέραμε, λοιπόν, μετά κόπων και βασάνων να εξασφαλίσουμε αυτούς τους τρεις. Το οποίο, όμως, είναι κάτι που δεν μας καλύπτει αυτήν τη στιγμή, γι’ αυτό στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο πήραμε την απόφαση να αποστείλουμε προς το Υπουργείο ένα έγγραφο βάσει του οποίου, παραθέτοντας όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από αυτήν την ξαφνική αλλαγή της νομοθεσίας, ζητούμε ουσιαστικά να ξεκινήσει να ισχύει το νέο Προεδρικό Διάταγμα από το επόμενο έτος και όχι μέσα στο έτος το οποίο ήδη διανύουμε και το οποίο ήδη έχουμε προγραμματίσει. Υπάρχει, λοιπόν, ένας μεγάλος προβληματισμός ουσιαστικά εδώ. Έχουμε μιλήσει και με το Λιμεναρχείο, έχουμε μιλήσει και με τη Νομική μας υπηρεσία. Το πιο τραγικό, θα λέγαμε, της υπόθεσης είναι ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έβγαλε ένα Προεδρικό Διάταγμα χωρίς καν να ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι ο εποπτεύων φορέας για τους δήμους. Και το οποίο, βέβαια, γνωρίζει πολύ καλύτερα από κάθε άλλον, για το πώς ακριβώς λειτουργούν οι δήμοι και ποιες είναι οι διαδικασίες. Όταν, λοιπόν, εμείς ενημερώσαμε το Υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δήλωσε πλήρη άγνοια και την έκπληξή του για το πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μια αλλαγή νομοθεσίας ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η περίοδος και τρέχει και όλοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Αυτή είναι με λίγα λόγια η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή και ήδη, βέβαια, εμείς προγραμματίζουμε για το τι θα κάνουμε από ‘δω και πέρα, για το πώς και αν θα καταφέρουμε να βρούμε αυτά τα πολλαπλάσια κονδύλια τα οποία απαιτούνται».

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΟΔΩΝ

Πρόσθεσε δε πως «Και με την ευκαιρία να πω μια είδηση που διάβασα χθες (σ.σ. προχθές), ο δικός μας δήμος, ενώ με το Προεδρικό Διάταγμα που ίσχυε μέχρι το Μάιο, είχε έξοδα για όλους τους ναυαγοσώστες και για τον εξοπλισμό τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο της τάξεως, αν θυμάμαι καλά, των 50 με 60 χιλιάδων ευρώ, με το καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα καλείται να πληρώσει γύρω στις 250 χιλιάδες ευρώ. Καταλαβαίνουμε, δηλαδή, τι αιμορραγία είναι αυτή για τους δήμους. Και μάλιστα για παραλίες από τις οποίες δεν εκμεταλλεύεσαι τίποτα απολύτως. Δεν εισρέουν από κάπου χρήματα τα οποία να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτούς τους σκοπούς. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτά τα οποία εξασφαλίζει ένας δήμος από τα έσοδά του γενικότερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *