Κύριο άρθροΟικονομία

Ξεκαθάρισε η διαμάχη ΟΛΚ – «Δημωφέλεια»,  με τον ΟΛΚ να υποχρεούται την  καταβολή  1.462.314,20 ευρώ!!!

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η οικονομική διένεξη του Δήμου Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένα. Συγκεκριμένα η  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας Δημωφέλεια δέσμευσε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας με στόχο να λάβει το 1,5 εκ. ευρώ που της οφείλει για τα 74 στρέμματα που χρησιμοποίησε ο Οργανισμός για την κατασκευή του νέου Λιμανιού στην Καρβάλη. Η πρόεδρος της Δημωφέλεια κ. Ιωσηφίδου  χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι περίμεναν μέχρι την Δευτέρα     οι τράπεζες να τους γνωστοποιήσουν εγγράφως τα ποσά που υπάρχουν σε αυτούς τους λογαριασμούς για να κινηθεί η Δημωφέλεια αναλόγως.  Σύμφωνα με την κ. Ιωσηφίδου,  στην Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας  καλύπτουν  το 1,5 εκ. ευρώ και ως εκ τούτου η εκταμίευση μπορεί να  πραγματοποιηθεί από αυτές τις καταθέσεις.   Πλην όμως η Τράπεζα της Ελλάδος στην έγγραφη απάντηση της επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται ως προς τον τρόπο καταβολής του ποσού αυτού, με την έννοια αν θα γίνει μεταφορά των χρημάτων σε λογαριασμό της «Δημωφέλεια» ή αν θα δώσει στην «Δημωφέλεια» αυτό το χρηματικό ποσό σε άυλους τίτλους ή μετοχές. Η κ. Ιωσηφίδου δήλωσε ευθαρσώς ότι επιθυμούν μόνον μεταφορά χρημάτων και πως ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος ήρθε σε επαφή με τον νομικό της με την «Δημωφέλεια» για να ξεκαθαριστεί ο τρόπος καταβολής των χρημάτων. Η κ.  Ιωσηφίδου σημείωσε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και ότι είναι θέμα ημερών να αποζημιωθεί η «Δημωφέλεια» είτε από την τράπεζα της Ελλάδος είτε από τις άλλες ιδιωτικές Τράπεζες καθώς  αθροιστικά στις άλλες Τράπεζες υπάρχει ένα ποσό περίπου 1,3 εκ. ευρώ.

Έτσι αναμένουν να δουν κατά πόσο μπορεί να καταβάλει σε μετρητά  η Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό αυτό, την ίδια ώρα που από τον Οργανισμό  της διαμήνυσαν ότι επιθυμούν να ικανοποιηθεί η απαίτηση της «Δημωφέλεια» από την Τράπεζα Ελλάδος και να αποδεσμευτούν οι υπόλοιποι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η κ. Ιωσηφίδου αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης  τονίζοντας ότι η «Δημωφέλεια» δικαιώθηκε δικαστικά για το θέμα της απαλλοτρίωσης  των 74 στεμμάτων από τον ΟΛΚ τον Απρίλιο του 2016  ενώ ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δικαστηρίου που  κατέθεσε ο ΟΛΚ.  Ο ΟΛΚ αρνήθηκε να καταβάλλει τη αποζημιώσει και γι` αυτό η «Δημωφέλεια» προέβη στην κατάσχεση των Τραπεζικών του Λογαριασμών ενώ  προστάτευσε και το έργο του Λιμανιού καθώς η απαλλοτρίωση θεωρείται συντελεσμένη  και έτσι τελείωσε ένα σήριαλ πολλών ετών.  Το Υπουργείο Υποδομών μάλιστα πήρε παράταση μέχρι το 2017 για ολοκληρώσει το έργο στο νέο Λιμάνι.

Η κ. Ιωσηφίδου ανέφερε ότι  στις 16 Ιουλίου το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε διαταγή πληρωμής και διατάσσει τον ΟΛΚ να καταβάλλει το 1.462.314,72 ευρώ συν την δικαστική δαπάνη ύψους 14.640 ευρώ. Ο ΟΛΚ άσκησε αίτηση ανακοπής εκτέλεσης της απόφασης  και το Μονομελές; Στις 9 Αυγούστου απέρριψε την αίτηση του ΟΛΚΛ.

Τέλος η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» ανέφερε πως από πλευράς του ΟΛΚ την κατηγόρησαν για εκδικητικό μένος κατά του Οργανισμού και μάλιστα της έστειλαν και εξώδικο, ενώ η ίδια όπως είπε δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να διαφυλάξει τα συμφέροντα της «Δημωφέλεια». Μάλιστα η κ. Ιωσηφίδου ανέφερε πως μαζί με τους τόκους που επιδικάστηκαν το ποσό θα φτάσει το 1,5 ευρώ, τόκοι που μπαίνουν μετά την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *