Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
Στο 1,16 ευρώ κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανά λίτρο στον Νομό Καβάλας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος σε δηλώσεις του επεσήμανε την ανάγκη να μειωθεί ή να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «η μέση τιμή που ξεκινάμε για την ευρύτερη περιοχή είναι 1,16 ευρώ. Οι καταναλωτές θα βρουν και λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω, ανάλογα την περιοχή και την ποσότητα η οποία σκέφτονται να προμηθευτούν. Το ξέρουν οι καταναλωτές ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτή η χρονιά. Έχουμε προς το παρόν σύμμαχο τον καιρό, είναι αρκετά υψηλές οι θερμοκρασίες. Είναι αρκετά δύσκολη η χρονιά καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη πολλά πράγματα. Ούτε το επίδομα θέρμανσης. Πέρασαν κάποια πράγματα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όσον αφορά το τι σκέψεις υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα αλλά, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά δεν είναι ξεκάθαρο, παρ’ όλο που ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης».
ΕΠΙΔΟΜΑ- ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ειδικότερα για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι «σύμφωνα με το προσχέδιο είναι στα 12,5 λεπτά όπως ήταν πέρυσι. Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις για τον τρόπο που δίνεται, για τον τρόπο που διανέμεται και δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο ή θα υπάρξει κάποια αλλαγή».
Για τις παραγγελίες είπε ότι «μέχρι τώρα έχουν γίνει λιγοστές και όχι αυτά που αναμέναμε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι οι παραγγελίες να συρρικνώνονται στην αρχή της χρονιάς για το λόγο ότι είναι δύσκολο για ένα σπίτι να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης».
«ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ»
Πρόσθεσε δε πως «Το τονίζω κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία και θα το ξαναπώ ότι είναι παράλογο αυτό που γίνεται με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι είδος πολυτελείας ούτως ώστε να επιβάλλονται φόροι πάνω σ’ αυτό το προϊόν. Αν τυχόν δεν υπήρχε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, θα ήταν 35 λεπτά φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως είναι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεν ισχύει αυτό στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, η τιμή έχει ανέβει και λόγω της διεθνούς αγοράς που το βαρέλι έχει φτάσει γύρω στα 85 δολάρια. Είναι μια αναταραχή που υπάρχει παγκοσμίως σ’ αυτό το προϊόν. Κι αυτό διότι είναι καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν και προσαρμόζεται πάρα πολύ εύκολα κι είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει εύκολα, ούτε εμείς ούτε το κράτος. Είναι χρηματιστηριακό προϊόν και παίζουν παιχνίδια πάνω στις πλάτες τις δικές μας».
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
Για τη Θάσο είπε ότι «τα τελευταία χρόνια με την προσομοίωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, τη μη επιδότηση του μεταφορικού, σίγουρα το προϊόν θα είναι αρκετά ακριβότερο όπως είναι και τα καύσιμα κίνησης. Τα προηγούμενα χρόνια και είχαμε μειωμένο ΦΠΑ στο νησί και υπήρχε τρόπος επιδότησης για το μεταφορικό. Αυτά σταμάτησαν τα τελευταία χρόνια οπότε έχουμε και αυτήν την επιβάρυνση. Όπως έχουμε κι εμείς την επιβάρυνση έναντι των περιοχών που υπάρχουν διυλιστήρια, δηλαδή έναντι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, που το μεταφορικό είναι πολύ πιο χαμηλό απ’ ό,τι στην Καβάλα, όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο, σίγουρα υπάρχει ένα μέρος το οποίο επιβαρύνεται λόγω μεταφορικού κόστους».