ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο Νομό Καβάλας

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο Νομό Καβάλας όπως το επιβεβαιώνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Για το θέμα είπε ότι «όσον αφορά τα κουνούπια, αν και δεν είμαι αρμόδιος φέτος για την καταπολέμησή τους, έχω να πω ότι έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια το πρόγραμμα καταπολέμησης, καθώς είναι συνεχιζόμενο έργο από την προηγούμενη χρονιά, επομένως δεν είχαμε πρόβλημα διαδικασιών και εγκρίσεων. Και συνεχίζεται. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα φανεί στο τέλος της περιόδου, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού. Έχουν ξεκινήσει, εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί ψεκασμοί διότι στα πρώτα στάδια είναι τα στάδια τα οποία γίνεται η καλύτερη καταπολέμηση κι επειδή οι συνθήκες ευνοούν, πλέον, τη δημιουργία μεγάλων πληθυσμών και την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Επομένως θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια και αυτή είναι και η δική μου πρόταση προς τον υπεύθυνο των κουνουπιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αν παραμείνουμε ή αν καθυστερήσουμε, τότε θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαμε πολύ παλαιότερα, όπου υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί, υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια από τους πολίτες και δεν γινόταν αποτελεσματική δουλειά. Δηλαδή τα δύο προηγούμενα χρόνια που είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, δεν θα πρέπει να χάσουμε αυτό το σερί των καλών επιδόσεων όσον αφορά με τα κουνούπια. Πιστεύω ότι θα εισακουστώ και θα συνεχίσει το πρόγραμμα να λειτουργεί κανονικά, έτσι όπως πρέπει, έτσι όπως το έχουμε οργανώσει, έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει με βάση τη Διακήρυξη και φυσικά θα προτείνω και τους Δήμους, βέβαια, να έχουν κάποια συμπληρωματικά έργα καθώς έχουν βγει κάποια φάρμακα τα οποία είναι κοκκώδη και μπορούν με συμπληρωματικό τρόπο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Εμείς δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί είμαστε δεσμευμένοι από την Προκήρυξη που είχαμε. Ενώ οι Δήμοι –και θα απευθυνθώ και στους τρεις Δήμους, ως Περιφερειακός σύμβουλος, βέβαια και όχι ως υπεύθυνος για τα κουνούπια- θα πρέπει να βάλουν κι αυτοί ένα συμπληρωματικό έργο, όπως κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νέστου, προκειμένου να έχουμε καλύτερα για τους πολίτες αποτελέσματα».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΦΛ

Για τους μετρητές ρύπων που πρόκειται να τοποθετήσει ο Δήμος Καβάλας στη Νέα Καρβάλη, σχολίασε ότι «επειδή και ως πολιτικός και ως επιστήμονας που σχετίζεται με τη διαχείριση και με τη μελέτη του περιβάλλοντος, ως γεωτεχνικός, θεωρώ ότι η απόφαση του Δήμου ίσως να έχει γίνει με κάπως πιο ελαφρά τη καρδία, διότι φαίνεται ότι χάνουμε το στόχο μας. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου άποψη. Ποιος είναι ο στόχος μας; Ο στόχος μας είναι να μην ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα, με τις όποιες δυσάρεστες επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου. Δηλαδή, να υπάρχει όλη αυτή η υποδομή από μέρους της εταιρείας που θα αποκλείσει μελλοντικές διαρροές. Άρα στόχος μας είναι αυτός και όχι ο ελεγκτικός μηχανισμός για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας που στο κάτω- κάτω δεν είναι και αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας  ή της «Δημωφέλεια». Επομένως, μια τέτοια εγκατάσταση δεν θα είναι επίσημη, δεν θα είναι πιστοποιημένη και άρα δεν θα μπορέσει να αποτελέσει τεκμήριο για την επιβολή προστίμου ή αν πάει στο δικαστήριο ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης προς την εταιρεία. Άρα θα πρέπει και η Περιφέρεια από τη μεριά της και ο Δήμος από τη δική του πλευρά, να προβούν σε όλες αυτές τις ενέργειες, τις αδειοδοτήσεις, τις διαδικασίες που θα βοηθήσουν στην αποτροπής μιας μελλοντικής διαρροής. Αυτό που προτείνω είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι, Δήμος και Περιφέρεια, τεχνοκράτες και πολιτικοί, για να δούμε πως θα συνεργαστούμε από κοινού για να λύσουμε το πρόβλημα. Οι πολίτες θέλουν τους φορείς να συνεργάζονται και όχι να ανταγωνίζονται. Όταν πηγαίνουμε σε μονομερείς δηλώσεις, σε μονομερείς ενέργειες, αυτό δυσαρεστεί τον κόσμο και να πω ότι είμαι και δέκτης πολλών τέτοιων τηλεφώνων που έχουν γίνει από τους πολίτες προς τα εμένα, δείχνοντας έτσι αυτή τη δυσαρέσκειά τους. Όλα τα υπόλοιπα, νομίζω είναι για εσωτερική κατανάλωση, για να μην το πω διαφορετικά. Άρα αυτό που προτείνω είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συνεργαστούμε, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποκλείσουμε μια μελλοντική ενέργεια και όχι πως θα ελέγχουμε. Πρέπει να προλάβουμε και όχι να θεραπεύσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *