Ξαφνικά, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θυμήθηκε ότι θέλει να συνενωθεί κι αυτό με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ ΑΜΘ και Σερρών

Εμπλοκή στη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τα ΤΕΙ ΑΜΘ και Σερρών προκάλεσε η πρόθεση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να συνενωθεί με αυτά. Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Θανάσης Μητρόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για αλαζονική συμπεριφορά από πλευράς ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχει μία εμπλοκή. Είναι μία εβδομάδα περίπου που κινείται το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, να θέλει να ενταχθεί κι αυτό μέσα σ’ αυτό το σχήμα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Σερρών και το δικό μας ΤΕΙ, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι άλλο. Υποτίθεται θα μας έστελνε κάποια πρόταση, κάποιο σχέδιο για το πώς μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα. Ακόμη δεν έχουμε πάρει τίποτα. Το πόρισμα της Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί, το έχουμε στείλει στον Υπουργό Παιδείας  κ. Γαβρόγλου, δεν έχουμε και καμία αντίδραση από το υπουργείο. Θεωρώ, δηλαδή, ότι υπάρχει κατά κάποιον τρόπο ένα θολό τοπίο αυτήν τη στιγμή».

«ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ»

Για το ξαφνικό ενδιαφέρον του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είπε ότι «κινήθηκε κατά κάποιον τρόπο, μάλλον αλαζονικά. Θεωρούσε ότι θα έπρεπε να είναι το Ίδρυμα αναφοράς όταν ξεκινήσαμε. Έμεινε από μόνο του απ’ έξω, συζήτησε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δεν ευώδωσαν αυτές οι συζητήσεις όπως και με το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Και αφού έκανε έναν μεγάλο γύρο, τελικά κατέληξε ότι δεν το θέλει κανένας και έτσι επανέρχεται να δει τι μπορεί να κάνει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο που αρχικώς ήταν σχέδιο. Ωστόσο να πω ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι το πράγμα δεν θα είναι τόσο εύκολο ούτε για μας, ούτε για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και επομένως θα έλεγα ότι θα έχουμε σοβαρές αναταράξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή η εμπλοκή μπορεί να χαλάσει ό,τι έχουμε σχεδιάσει ως τώρα, γιατί υπάρχουν πολλές ομοειδείς σχολές αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και θα έλεγα ότι αυτό που κινδυνεύει στο σχεδιασμό είναι και η Σχολή Οικονομίας και οι Σχολές Γεωπονίας και οι Σχολές Μηχανικών. Εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος σε ό,τι αφορά την οργάνωση όλου αυτού του εγχειρήματος. Από την άλλη μεριά θα έλεγα ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει ένα μεγαλύτερο όγκο σε ό,τι αφορά τα μέλη του ΔΕΠ κλπ με αποτέλεσμα να είναι και ετεροβαρής η όλη προσπάθεια ενώ μέχρι τώρα ήταν ισοβαρής».

«ΕΞΥΠΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΟ»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Το πιο σημαντικό είναι το εξής: Ότι αυτό που διαβάζουμε, τουλάχιστον από τη μεριά του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι για ένα νέο ισχυρό πανεπιστήμιο κλπ. Η συνένωση αυτή που εμείς προγραμματίσαμε με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ακόμη κι αν ήταν μέσα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δεν θα οδηγούσε ποτέ σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου πανεπιστήμιου και ενός «έξυπνου» πανεπιστήμιου, ευέλικτου, ικανού να προσφέρει άλλα πράγματα. Η συνένωση αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει ποτέ σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα είναι πάντα μεγαλύτερο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα είναι πάντα μεγαλύτερο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα είναι πάντα μεγαλύτερο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είναι πάντα μεγαλύτερο. Θέλω να πω ότι αυτές είναι λεκτικές υπερβολές οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Επομένως θα έλεγα ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Να δουν, εάν μπορούν να συμβάλουν, πώς μπορούν να το κάνουν χωρίς να διαταράξουν τις υφιστάμενες ισορροπίες. Είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν έχει γίνει κατανοητό, τουλάχιστον από τους συναδέλφους του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε καμία αντίδραση εκ μέρους τους. Υποτίθεται ότι ετοιμάζουν μία πρόταση να τη στείλουν. Δεν έχουμε καμία αντίδραση από το υπουργείο, για ποιον λόγο γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Έχω την πληροφορία ότι ούτε το Διεθνές Πανεπιστήμιο συμφωνεί σε αυτού του είδους τις απότομες κινήσεις και εκεί είμαστε.

Σ’ ένα σχεδιασμό, το πρώτο πράγμα που ξεκινάει κανείς –αν θέλει να κάνει σωστό σχεδιασμό- είναι να δει το όραμα του νέου πράγματος που πάει να σχεδιάσει. Εμείς αυτό που σχεδιάσαμε και παρά το γεγονός ότι δέχθηκε κάποιες επιθέσεις -κατά τη γνώμη μας κακοήθεις- από διάφορους ανθρώπους. Ότι, δηλαδή, αλλοιώνεται η δομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Ήταν να σχεδιάσουμε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είχε τρεις κόμβους και το οποίο θα λειτουργούσε σαν ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό, ένα smart University, ευέλικτο, το οποίο θα είχε άλλες δυνατότητες. Τώρα μπαίνει μέσα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο λέει ότι θα μας κάνει ισχυρότερους. Δεν θα μας κάνει ισχυρότερους. Δεν πρόκειται επειδή ένα Πανεπιστήμιο έχει 400 μέλη του ΔΕΠ να είναι ισχυρότερο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει 2500 μέλη. Απλώς είναι λεκτικές υπερβολές ότι «είμαστε αυτό, είμαστε εκείνο». Αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί ξανά, με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και δεν είμαι σίγουρος αν τα υπόλοιπα ΤΕΙ είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν τις συζητήσεις από την αρχή για το πως θα ενταχθεί το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μέσα σ’ αυτό το εγχείρημα. Και το λέω αυτό γιατί σηκώθηκαν κι έφυγαν από την αρχή, επέδειξαν κατά κάποιον τρόπο μια αλαζονική συμπεριφορά. Αυτά δεν είναι ωραία πράγματα. Θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να κάνουν την αυτοκριτική τους, να δουν για ποιον λόγο φτάσαν εκεί που φτάσαν και να βρουν αν είναι δυνατόν τον τρόπο να συμπλεύσουν με τα υπόλοιπα ιδρύματα. Θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να συμπλεύσουν στο δικό μας όραμα. Δεν είναι σωστό να πούμε ότι θα προσθέσουμε κι άλλα -τρεις Σχολές- από πάνω. Θα πρέπει να βρουν κάτι έξυπνο να προτείνουν. Αυτή είναι η πρόκληση γι’ αυτούς. Αν ήμασταν εμείς σ’ αυτήν τη θέση θα συνειδητοποιούσαμε ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια, να κάνουμε κάτι έξυπνο. Όταν σκεφτούμε ότι εμείς θα κρατήσουμε άλλα 5-6 τμήματα ίδια με αυτά που θα υπάρχουν ή να κλείσουμε αυτά που υπάρχουν εδώ για να ανοίξουμε τα δικά μας, ε, νομίζω ότι δεν είναι έξυπνη πρόταση. Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα υπάρχουν εξελίξεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.