ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Νωρίτερα, στη 1 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει και στην Καβάλα το νέο δικαστικό έτος

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά το νέο δικαστικό έτος και στην Καβάλα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος σημείωσε ότι ο κλάδος τους είναι πανέτοιμος για την έναρξη της λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου ενώ αναμένεται να εκδικαστούν αυξημένες υποθέσεις καθώς λόγω κορωνοϊού εκκρεμεί σημαντικός αριθμός.

Συγκεκριμένα είπε ότι «φέτος λόγω  των ειδικών συνθηκών και της αναστολής λειτουργίας από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, το δικαστικό έτος παρατάθηκε μέχρι 15 Ιουλίου και η έναρξή του ορίστηκε για τη 1 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 15 μέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων που είχαν αναβληθεί. Από την πλευρά μας έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο βαθμό που μας αναλογεί. Έχουν εκδοθεί οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους κατά τη είσοδο στο δικαστικό μέγαρο, σε όλους τους χώρους. Επίσης, στη διαδικασία ενώπιον των ακροατηρίων έχει προβλεφθεί μειωμένος αριθμός παρισταμένων στην αίθουσα για να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος όπου συνήθως παρατηρείται ο μεγαλύτερος συνωστισμός. Θα υπάρχουν αντισηπτικά σε όλους τους χώρους του μεγάρου και νομίζω δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία του δικαστηρίου και στο να έχουμε κρούσματα εξαιτίας αυτού. Παίζει ρόλο και το ότι το δικαστικό μέγαρο έχει μία κίνηση όχι πολύ μεγάλη ώστε να δημιουργεί ανησυχία και κινδύνους. Θα έρθουν μέρες, βέβαια, που θα υπάρχουν υποθέσεις με αρκετά άτομα. Έχει προβλεφθεί κι αυτό και δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα».

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Συνέχισε λέγοντας ότι «την Τρίτη είχαμε μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και σε μια επαφή με την Εισαγγελία και τον πρόεδρο πρωτοδικών σχετικά με υπαλλήλους κατ’ αρχάς των δικαστηρίων που έρχονται από διακοπές σε μέρη με πολλά κρούσματα, οπότε να ληφθεί μια μέριμνα και γι’ αυτό. Δεν μπορεί να έρχεται από τις διακοπές κατ’ ευθείαν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνεται κάποιο προληπτικό μέτρο, διότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Διότι αν συμβεί κάτι θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας ένα κομμάτι των δικαστηρίων και θα αντιμετωπίσουμε πάλι τα προβλήματα που είχαμε την περίοδο της αναστολής.

Σαν Δικηγορικός Σύλλογος θα συστήσουμε στα μέλη μας να παραστούν στο δικαστήριο με όλα τα μέτρα προφύλαξης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι επαφές είχαν και ποια μέρη επισκέφθηκαν. Τους συνιστούμε να τηρούν κάποια μέτρα και αν είναι εφικτό να μην παρίστανται άμεσα στο δικαστήριο και να μπουν   σε οικιοθελή καραντίνα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *