ΕργασίαΚύριο άρθρο

Να βρεθεί ο κοινός τόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα στη ΒΦΛ ζητά ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος που διακρίνει φαινόμενο κοινωνικού αυτοματισμού

Τραγικό χαρακτήρισε ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος το γεγονός ότι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ που μέχρι πρότινος εργαζόντουσαν αρμονικά σήμερα να είναι στα όρια του να προπηλακίζει ο ένας τον άλλο …  Πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ Διοίκησης του εργοστασίου και όσων δεν έχουν υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας, όπως σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες απολύσεις που έγιναν  εντελώς λανθασμένη επιλογή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «η άποψή μου για την αντιδικία με το εργοστάσιο και τα δύο στρατόπεδα στα οποία έχει χωριστεί δυστυχώς όχι μόνο το εργαζόμενο προσωπικό αλλά και η Καβάλα, έχει διατυπωθεί και είναι λίγο πολύ γνωστή. Είδα ένα δημοσίευμα που δείχνει αν μη τι άλλο ότι ο δημοσιογράφος που το έβγαλε πρέπει να ήταν σε άλλο χώρο κι όχι στο χώρο της συζήτησης με εργαζόμενους από την πλευρά αυτών που έχουν υπογράψει τη νέα ατομική σύμβαση εργασίας. Επαναλαμβάνω για να το ξεκαθαρίσω. Δεν στηρίζω ούτε απεργοσπάστες ούτε απεργούς. Στηρίζω την εργασία, τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Γιατί νομίζω ότι η εργασία είναι το βασικό ζητούμενο και βασικό διακύβευμα σε αυτήν την υπόθεση. Η οποία παίρνει μια άσχημη τροπή για την πόλη και την κοινωνία της Καβάλας και για τους ανθρώπους που εμπλέκονται, διότι η κατάσταση έχει πάει στα άκρα. Μιλάμε για κοινωνική συνοχή σε θεωρητικό επίπεδο όπως είχα πει και σε μια συζήτηση που έγινε παρουσία δημοσιογράφων. Τώρα αν μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα κομμάτια της συζήτησης κι όχι άλλα αυτό δεν το ξέρω, δεν είδα το προϊόν αυτού του ρεπορτάζ το βράδυ στα κανάλια, αλλά θεωρώ ότι η πρόθεση ήταν μόνο αυτή, να γίνει ανοιχτή συζήτηση γιατί οι συνάδελφοί μου από το κυβερνόν κόμμα δεν ήθελαν να μεταδοθούν στιγμιότυπα από αυτά που συζήτησαν με τους ίδιους ανθρώπους που επισκέφθηκαν εμένα, ζήτημα δικό τους. Εγώ δεν είχα τίποτα να κρύψω. Είπα λοιπόν ότι αυτό που είναι απαράδεκτο για μας και πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπο να τελειώσει είναι ότι άνθρωποι που μέχρι πρότινος ζούσαν αρμονικά στον ίδιο εργασιακό χώρο και λειτουργούσαν, σήμερα όχι μόνο να μη μιλάει ο ένας στον άλλο γιατί έχουν διαλέξει διαφορετικές πλευρές σε αυτήν την αντιδικία, αλλά να είναι έτοιμοι και να προπηλακίσουν ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι κάτι που είναι ασύλληπτο για μια μικρή κοινωνία και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να υφίσταται ως κατάσταση».

ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

Πρόσθεσε δε πως «Επανέλαβα τη γνωστή μου θέση ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε αυτούς που αντιδικούν αυτή τη στιγμή με την πλευρά της εργοδοσίας που δεν έχουν υπογράψει δηλαδή, μέσα σε κλίμα αμοιβαίων συμβιβασμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων. Κάποιες έχουν γίνει, έχουν γίνει και από τους εργαζόμενους που δεν έχουν υπογράψει, πρέπει να γίνουν και από τον εργοδότη, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος. Αυτή η διάσπαση του προσωπικού των Λιπασμάτων είναι ότι χειρότερο και αφορά και την πόλη στο φινάλε. Δεν αφορά μόνο 200 – 300 ανθρώπους. Την Τρίτη δεν πήγα στην τριμερή διότι δεν παρέστη ο υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος τον οποίο ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα. Κατέβηκαν αρκετοί εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Εργασίας όμως θεωρώ ότι θα γίνουν κι άλλες επαφές αυτήν την εβδομάδα, ο σκοπός είναι να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις και τα πείσματα της κάθε πλευράς και να προσέλθουν στο διάλογο για να τα βρουν και να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Θα ήταν πραγματικά καταστροφικό να μη συμβεί αυτό και μέσα σε όλη τη γενικότερη κατάσταση της χώρας μέσα στην αδράνεια και την ύφεση θα ήταν αυτό ακόμα χειρότερο για την Καβάλα».

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ακολούθως  «Όμως από την άλλη υπάρχουν και κάποια δεδομένα και κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή, δεν νομίζω να είναι τόσο εύκολο αλλά και σωστή σαν γραμμή η γραμμή το να φύγει χθες ο ιδιοκτήτης και να βρεθεί καινούριος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και αυτά είπα, δηλαδή προσπάθησα να κάνω μια ρεαλιστική προσέγγιση, όχι αυτό που θα επιθυμούσα αλλά αυτό που συμβαίνει και είναι η πραγματικότητα. Από κει και πέρα και από κει ξεκίνησε μια παρεξήγηση εκουσίως ή ακούσια, σε μια αποστροφή του λόγου μου είπα ότι καταλαβαίνω αυτόν που κάνει αγώνα εναντίον του εργοδότη γιατί θεωρεί ότι οι όροι που του προσφέρονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ χειρότεροι και επομένως πρέπει να διαμαρτυρηθεί δυναμικά, βέβαια σε πλαίσια ευπρεπή θα έλεγα πάντα καλό είναι να γίνεται αυτή η διαμαρτυρία. Από την άλλη όμως καταλαβαίνω και αυτόν ο οποίος απέχει ένα χρόνο από τη συνταξιοδότηση και επιλέγει να υπογράψει τη νέα σύμβαση έστω και με μειωμένο μισθό για να ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο ομαλά. Τους καταλαβαίνω και τους δυο. Είναι μια δήλωση κατανόησης που έχουν επιλέξει τον έναν και τον άλλο δρόμο. Αυτό λοιπόν θέλω να καταστεί σαφές, όπως σαφές να καταστεί ότι συνεχίζουμε, μιλάω και με τους κυβερνητικούς συναδέλφους μου, μιλάω και με τους παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, προσπαθώ να μιλήσω και με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον ιδιοκτήτη».

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ…

«Θεωρώ ότι πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία, γιατί όσο διαιωνίζεται τόσο πιο τεταμένη γίνεται η κατάσταση στην Καβάλα. Και σε μια μικρή κοινωνία δεν μπορεί να εκδηλώνονται αυτή τη στιγμή μέσα στο κατακαλόκαιρο αυτού του είδους αντιδικίες και κόντρες, είναι καταστροφικό δηλαδή ότι έχει απομείνει από την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας. Να βρεθεί ο κοινός τόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και ει δυνατόν να γυρίσουν όλοι στη δουλειά τους. Είμαι αντίθετος στις νέες απολύσεις που κοινοποίησε η εργοδοσία, θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σημάδι καλής πίστης και θεωρώ ότι για να ξαναγυρίσει όλος ο κόσμος στο τραπέζι του διαλόγου θα πρέπει να ανακληθούν ει δυνατόν όλες οι απολύσεις» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *