«Ναι, είναι αναγκαία για την χώρα μας να γίνει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ» δηλώνει ο βουλευτής  Γιώργος  Παπαφιλίππου

Προβληματισμός επικρατεί από την τροπή που έλαβε η υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ μετά τις συλλήψεις των 8 ατόμων και μεταξύ αυτών και του ίδιου του προέδρου του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας κ. Θέμη Καλπακίδη και την προσαγωγή τους στην Δικαιοσύνη. Για το θέμα αυτό έκανε δηλώσεις ο βουλευτής κ. Παπαφιλίπου.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς πρέπει να πάψει η διγλωσσία και η υποκρισία από την πλευρά της ΝΔ και των στελεχών της που σήμερα εμφανίζονται ως επαναστάτες. Να πάψουν και μετά θα πάμε στην ουσία!

Γιατί βλέπω διάφορα πράγματα και εκπλήσσομαι ιδιαίτερα.  Η συμφωνία για την όδευση υπογράφηκε το 2014 από τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μανιάτη. Όταν λοιπόν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και επειδή και προεκλογικά διαφωνούσαμε με την όδευση, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε πολύ την συμφωνία και εν πολύς το πετύχαμε.

Υπήρχε μια αλλαγή όδευσης και πλέον ο αγωγός δεν θίγει. Πολλαπλασιάσαμε τα ανταποδοτικά οφέλη. Από τα 12 εκ. ευρώ εμείς τα ανεβάσαμε στα 32 εκ. Επίσης σε σχέση με τους φόβους για την ασφάλεια των αγωγών, εμείς αλλάξαμε και τον τύπο των αγωγών, τον κάναμε ημιαστικό. Τα τοιχώματα θα είναι πιο φαρδιά και επιτέλους διαλύουμε κάθε φόβο για την ασφάλεια των αγωγών. Θα κατασκευασθούν επίσης δύο σημαντικά έργα στην περιοχή Φιλίππων, ένα ύδρευσης και ένα άρδευσης.

Όλα αυτά λοιπόν είναι σημαντικές βελτιώσεις, τα κάναμε και μιλάμε για μια διπλή συμφωνία με ρήτρες και χροονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου και αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Το θέμα έκλεισε σε σύσκεψη τον Μάρτιο με παρόντες τη Δήμαρχο κ. Τσανάκα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μέτιο, εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και άλλων φορέων, όπως και του προέδρου του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας  κ. Καλπακίδη, έγινε γνωστό ότι πλέον σε σχέση με την όδευση δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής».

ΟΧΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ

Πρόσθεσε δε πως «Όπως έχει ανακοινωθεί από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ,  σαφώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα γεγονότα και τον τρόπο που αυτά εξελίχθηκαν. Θα πρέπει τέτοιου είδους γεγονότα να αντιμετωπίζονται με διάλογο. Όμως το τονίζω ότι είναι αναγκαία για την χώρα μας να γίνει η κατασκευή του αγωγού αυτού».

 

ΠΙΕΣΗ

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ ή κατά της κατασκευής του αγωγού. «Ας μην κρύβονται και ας μην προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Εμείς παλέψαμε να πετύχουμε αυτά που προανέφερα και αυτά διασφαλίζουν την περιοχή. Και αντιδρούν όσοι βρίσκουν τελικά έρισμα. Ας δούμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  και όλοι οι φόβοι τους φαίνεται να εξαλείφονται από αυτή την απόφαση!             

Η απόφαση του ΣΤΕ μπήκε στην ουσία. Αν υπάρχουν λοιπόν κίνδυνοι θα λέμε ότι αν ο καθένας χωρίς έρισμα ισχυρίζεται ορισμένα πράγματα εμείς πρέπει να το δεχθούμε; Προεκλογικά είπαμε κάποια πράγματα. Προσωπικά βλέπω μια ομάδα ανθρώπων να αγωνίζεται για κάτι που δεν έχει έρισμα, ούτε ουσιαστικό ούτε νομικό για αυτό και εμείς τι να κάνουμε; Θέλουμε ήπιες αντιδράσεις.

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη με τα επεισόδια. Υπάρχει δικαστική εξουσία, υπάρχει νομοθετική εξουσία και είμαστε και κράτος δικαίου. Είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω μια απόφαση δικαστική. Με βάση και την μελέτη της ομάδας επιστημόνων που έγινε από το ΤΕΕ εγώ πιστεύω ότι δεν ευσταθούν οι φόβοι και τα προβλήματα. Και μάλιστα δεν άκουσα να αρθρώνεται κάποια σοβαρή αντίδραση επί της μελέτης του ΤΕΕ. Ο καθένας ας μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Εμείς άλλωστε δεν κρυβόμαστε πίσω από το ΣΤΕ. Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία και αν δεν την τηρήσουμε τότε οι συνέπειες για την χώρα μας θα είναι τραγικές. Τον Σεπτέμβριο των εκλογών του 2015 είπαμε ένα πρόγραμμα και δεν αλλάξαμε κάτι. Εμείς ακόμη και παράλληλο πρόγραμμα εφαρμόσαμε και θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Δώσαμε πολλά, παρείχαμε στους αδύνατους. Στο τέλος της 4ετίας θα κάνουμε τον απολογισμό και θα δείτε πόσα πολλά θα έχουμε πετύχει. Στο τέλος της 4ετίας θα κάνουμε τον τελικό απολογισμό».

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ

Ο κ. Παπαφιλίππου σχολίασε ότι «Εμείς δεν αλλάξαμε σε τίποτε. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα για τον ΤΑΡ. Και δεν ξέρω αν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης είπε για δημοψήφισμα μιλώντας ως άτομο. Με βάση το πρόγραμμα του 2015 να μας κρίνετε. Εμείς έχουμε επαφή με την κοινωνία. Είμαστε μέσα στην κοινωνία, ακούμε και παρεμβάσεις κάνουμε. Περιορίσαμε την ακραία φτώχια που υπήρχε όταν αναλάβαμε την εξουσία. Είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα είμαστε συνεχώς. Θα κριθούμε στις εκλογές. Και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει! Οι μειοψηφίες έχουν δικαίωμα να διατρανώνουν την αντίθεση τους στις κυβερνητικές επιλογές».

ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Στο ερώτημα αν ζήτησε να διαγραφούν  οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Παπουτσής να κριθούν ως μη αποδεκτοί από το Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, ο ίδιος απάντησε πως είπε μόνο να γίνουν ανεπιθύμητα πρόσωπα. «Δεν είπα κάτι παράνομο, και δεν θα βγω τώρα στην πλατεία για να δηλώσω κάτι άλλο. Απλά και εμείς κάναμε κάποιους συμβιβασμούς επώδυνους για την ελληνική κοινωνία και για αυτό λέμε ότι τα στρώματα που θίξαμε θα δουν ευεργετικά μέτρα. Η συγκεκριμένη όδευση του αγωγού ΤΑΡ δεν πλήττει  τελικά κανέναν. Και το πιστεύω αυτό.  Η έλευση του αγωγού θα φέρει και άλλα καλά και ας το σκεφτούν οι αγρότες» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.