Κύριο άρθροΠολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος για στρατόπεδο Ασημακοπούλου: “Άλλα περιμέναμε και άλλα προέκυψαν”

Την ανησυχία του για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στην βάση να φιλοξενεί αυτό μελλοντικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το σημερινό στον ανοιχτό καταυλισμό στην Ασπρη Αμμο. Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως «έχω κάνει επίκαιρη ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο, θα συζητηθεί την Παρασκευή αν δεν έχουμε θέμα αναβολής και εκεί ζητάω να μάθω τι σκέφτεται και τι σχέδια έχει το υπουργείο για το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Γιατί άλλα περιμέναμε. Διαπραγματευόμασταν ως Δήμος Καβάλας δηλαδή μέχρι πρότινος για το στρατόπεδο αυτό. Συγκεκριμένα υπήρχε κατατεθειμένη στο υπουργείο μια μελέτη του Δήμου Καβάλας για την πολεοδομική αξιοποίηση του μεγάλου αυτού ακινήτου που είναι και μοναδική ελπίδα της πόλης για οικιστική επέκταση. Και μια που ο υπουργός μίλησε για ανάπτυξη, θεωρώ ότι το μεγάλο έργο για την Καβάλα θα είναι η αξιοποίηση αυτού του ακινήτου,όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που είναι ιδιοκτήτης τώρα, προκειμένου να υπάρξει ανοικοδόμηση σχεδιασμός και κατασκευή κοινόχρηστων χώρων, πάρκων κλπ. Μπορεί αυτό το ακίνητο να δώσει αυτές τις λύσεις σε μια πόλη που είναι κορεσμένη ως προς την οικιστική της επέκταση. Αρα η Καβάλα έχει σχέδια για αυτό το στρατόπεδο. Και έρχεται ξαφνικά η κυβέρνηση, χωρίς να ρωτήσει κανένα θεσμικό φορέα της τοπικής κοινωνίας και μας λέει ότι πρόκειται να μεταφέρει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Εσκί Καπού, σε έναν όχι καλό χώρο αλλά μάλλον ακατάλληλο, προς το στρατόπεδο».

ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ

Πρόσθεσε δε «Προσωπικά έχω δύο θέματα τώρα. Πρώτον πώς γίνεται να μην ερωτάται ποτέ η τοπική κοινωνία για μια απόφαση που την αφορά στο 100% και δεύτερον τι γίνεται με αυτά που οι ίδιοι είχανε σε επίπεδο σχεδιασμού στο τραπέζι για το στρατόπεδο αυτό από το Δήμο Καβάλας με κατατεθειμένες προτάσεις. Η οποία διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κρατάει αρκετά χρόνια. Επομένως το να γίνει αυτός ο αιφνιδιασμός τώρα και ένα στρατόπεδο το οποίο πραγματικά είναι ένα μεγάλο ακίνητο να ετοιμαστεί με τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να φιλοξενήσει αυτούς τους 300 ανθρώπους περίπου,
μού δημιουργεί απορίες. Μα αυτό το στρατόπεδο αν ανακατασκευαστείδεν μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 300 αλλά 3.000. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός; Γιατί δεν μας λένε τίποτα; Γιατί δεν μας είπαν τίποτα από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να έρχονται πρόσφυγες στην Καβάλα, όταν ψάχναμε να βρούμε κάποιον από την κεντρική κυβέρνηση στο τηλέφωνο να μας πει τι θα γίνει; Και τότε ο Δήμος Καβάλας, όπως και ο Δήμος Παγγαίου και αργότερα και ο Δήμος Δράμας έδειξαν περίσσευμα και ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας στην υποδοχή και εγκατάσταση αυτών των προσφύγων εκείνες τις δύσκολες ώρες. Οταν πάρα πολλοί αναρωτιόνταν τι θα γίνει και πού θα μείνουν οι άνθρωποι και πώς θα καλυφθούν οι δαπάνες. Ας είναι καλά η τοπική αυτοδιοίκηση που τότε έδειξε τα σωστά ανακλαστικά ως προς την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, αλλά και ως προς την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Ομως θυμάμαι από τότε την αδράνεια ή μάλλον την έλλειψη επικοινωνίας από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης. Κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν για τίποτα. Στην πορεία και με μισόλογα. Οταν λοιπόν μετά αναζητήθηκε κάποια λύση δημιουργήθηκε ο καταυλισμός στο Εσκί Καπού, που οπωσδήποτε δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο και τώρα μετά από μερικούς μήνες αποφάσισαν ότι δεν είναι εκεί καλές οι συνθήκες και πρέπει να πάνε αλλού. Ποιοι αποφάσισαν; Οι αλληλέγγυοι μού λένε και ειδοποίησαν τοαρμόδιο υπουργείο και αυτό το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ειδοποιήθηκαν και οι τοπικοί βουλευτές και ψάχτηκαν και διάφορες εναλλακτικές και κατέληξαν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Εγώ ρωτάω, οι αλληλέγγυοι αποφασίζουν τι θα γίνει στην Καβάλα; και οι αλληλέγγυοι προτείνουν λύσεις σχετικά με αυτό το πρόβλημα που επηρεάζουν απόλυτα το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη αυτής της πόλης; Δεν πρέπει να είναι έτσι. Υπάρχουν και τοπικά θεσμικά όργανα τα οποία έχουν και την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στον κόσμο να αποφασίζουν για αυτά τα ζητήματα. Αυτά τα ερωτήματα θέτω στην ερώτησή μου και ελπίζω να έχω κάποιου είδους απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *