Νέες γεωτρήσεις  στον Πρίνο  από την ενεργειακή Αιγαίου, σύντομα ξεκινά η νέα γεώτρηση στο πεδίο «Ε»

Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων, υπέγραψε η Ενεργειακή Αιγαίου  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθώς και μία σειρά άλλων μεγάλων Τραπεζών. Η νέα σύμβαση θα χρηματοδοτήσει καταρχήν την εν εξελίξει ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» με τη συνδρομή της εταιρείας GSP Offshore SRL, η οποία έχει αναλάβει το έργο. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον», αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος στην Λεκάνη του Πρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ως το 2021 την πραγματοποίηση έως και 25 ακόμη γεωτρήσεων καθώς και την κατασκευή δύο νέων εξεδρών για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Ο κ. Δημήτρης Γόντικας, πρόεδρος της Καβάλα Oil και Διευθύνων Σύμβουλος της Ενεργειακής  δήλωσε πως η Ενεργειακή εισέρχεται σε μία νέα επενδυτική φάση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «νομίζω ήταν λίγο πολύ γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας ήταν η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε». Ουσιαστικά λοιπόν η υπογραφής αυτής της δανειακής συμβάσεως έρχεται να επεκτείνει το δάνειο που είχαμε κάνει το 2016 με την EBRD με τη συμμετοχή κι άλλων τραπεζών της Παρευξείνιας Τράπεζας και δύο ρουμανικών τραπεζών EximBank SA και  Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania ούτως ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να επενδύσουμε το ακριβές ποσό που έχουμε υπολογίσει για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε». Εκεί προβλέπεται να προχωρήσουμε σε τρεις νέες γεωτρήσεις και προβλέπεται να προχωρήσουμε και στην κατασκευή νέας πλατφόρμας που θα συνδέεται με τις νυν υπάρχουσες πλατφόρμες του Πρίνου με ένα σύστημα αγωγών, πράγμα που ήδη έχουμε κοινοποιήσει στις αρμόδιες αρχές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα».

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ερωτηθείς ο κ. Γόντικας αν αυτή η επένδυση θα φέρει νέες θέσεις εργασίας σημείωσε πως «πάντα μια επένδυση έχει μια θετική επίδραση στην οικονομία γενικότερα και έχει θετικές συνέπειες. Η ουσία είναι ότι η επένδυση αυτή κατά την ταπεινή μου άποψη προσδίδει μια νέα προοπτική χρονική στην νυν εγκατάσταση του Πρίνου. Γιατί και με τα διαπιστωμένα αποθέματα όπως μας τα έχουν δώσει οι ανεξάρτητοι εκτιμητές, δίνουν μια διάσταση προοπτικής χρονικής στη ζωή της υπάρχουσας εγκατάστασης. Άλλη μια φορά και παλαιότερα είχαμε παράγει από το κοίτασμα «Ε» με εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν είχε συνεχιστεί εκείνη η προσπάθεια για καθαρά τεχνικούς λόγους. Ήρθε η ώρα λοιπόν τώρα να «οχυρωθεί» καλύτερα όλη αυτή η προσπάθεια. Έχουμε αρκετά μεγάλες προσδοκίες από αυτό και προσβλέπουμε σε ένα μέλλον καλύτερο από ότι είχαμε αρχικά σχεδιάσει. Αυτή τη στιγμή η ολοκλήρωση της συμβατικής διαδικασίας για τη δανειοδότηση διευρύνει τον ορίζοντά μας».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σε σχετικό ερώτημα για την ημερήσια παραγωγή σχολίασε πως «η ημερήσια παραγωγή μας κυμαίνεται περί τις 4.500 βαρέλια, αλλά έχει καλές προοπτικές ανόδου. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου και σε όλο το 2018 θα έχουμε τις νέες δραστηριότητες στο κοίτασμα «Ε», αλλά παράλληλα με το δικό μας ιδιόκτητο γεωτρύπανο το Energean Force θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και στην περιοχή του Πρίνου. Με βάση τα σχέδια που έχουμε, τα οποία διευκρινίζω ότι πολλές φορές υπάρχουν διαφοροποιήσεις και αναθεωρήσεις, προβλέπονται οι τρεις γεωτρήσεις να γίνουν φέτος το 2018 στο κοίτασμα «Ε» και εν παραλλήλω θα αρχίσουν οι κατασκευές τόσο της μίας πλατφόρμας που θα ονομάζεται πλατφόρμα Λ, όσο και του συστήματος αγωγών που θα συνδέει την εξέδρα Δ με την καινούρια πλατφόρμα Λ. Αυτή θα είναι μία μη επανδρωμένη πλατφόρμα η οποία όμως θα είναι προφανώς τακτικά επισκέψιμη για λόγους συντήρησης και εποπτείας και η οποία θα λειτουργεί συνδεδεμένη απόλυτα με το υπάρχον σύστημα του Πρίνου».

ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ

Συμπληρωματικά ανέφερε πως «η σύμβαση αυτή έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι οι γεωτρήσεις και ο άλλος είναι οι κατασκευές. Θα έλεγα μάλιστα ότι το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος πέφτει στο κομμάτι κατασκευές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.