ΕργασίαΚύριο άρθρο

Νέα σύλληψη χθες στη ΒΦΛ, σύσκεψη το Σάββατο

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Με νέα 48ωρη απεργία συνεχίζουν από χθες τον αγώνα τους  οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ενώ χθες το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια στη δυτική πύλη του εργοστασίου κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθη από τις αστυνομικές δυνάμεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Θεοχάρης. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι  έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για τη σύλληψη Θεοχάρη, ο οποίος μετά αφέθηκε ελεύθερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καβάλας απέστειλε επιστολές σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Καβάλας ώστε να πραγματοποιηθεί μία  σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας. Για προμελετημένα επεισόδια εις βάρος των εργαζομένων στη ΒΦΛ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καβάλα Oil  κ. Μανώλης Κελαϊδάκης με αφορμή τη σύλληψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών κ. Θεοχάρη κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην δυτική πύλη του εργοστασίου. Την ώρα που οι απεργοί επιτρέπουν την είσοδο των απεργοσπαστών στο εργοστάσιο, άτομα της εργοδοσίας προκαλούν φραστικά τους απεργούς, σύμφωνα με τον κ. Κελαϊδάκη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Κελαηδάκης σημείωσε για τα συμβάντα το πρωί της Πέμπτης πως «στο σχεδιασμό που έχει επιβάλλει πλέον στην πόλη και στις αστυνομικές δυνάμεις ο κ. Μπεχράκης και οι συνεργάτες του μπράβοι, σε συνδυασμό με την Αστυνομία, βιώνουμε πρωτοφανή περιστατικά. Εδώ και λίγες μέρες που γίνεται η απεργία οι αλλαγές των απεργοσπαστών γίνονται κανονικά, δεν έχει ενοχληθεί κανείς και παραταύτα για να συνεχιστεί το έργο που πρέπει να βγάλει ο κ. Μπεχράκης στην κοινωνία της Καβάλας, βάζει τους δικούς του ανθρώπους πίσω από τα ΜΑΤ, γιατί το σκηνικό στήνεται, τα ΜΑΤ κάνουν έναν κύκλο μπροστά από αυτούς και περνάνε από πίσω οι απεργοσπάστες που έχουν δεχθεί τους όρους του κ. Μπεχράκη. Αυτό που βιώνουμε από την Τετάρτη είναι ότι άνθρωποι του κ. Μπεχράκη οι οποίοι ούτε φεύγουν ούτε είναι να μπουν, είναι μέσα στο εργοστάσιο, συνοδεύουν τους απεργοσπάστες που είτε βγαίνουν είτε έρχονται να παραλάβουν, φτάνουν ακριβώς πίσω από τα ΜΑΤ και προκαλούν τον κόσμο, τους απεργούς απέξω λέγοντας ότι «θα τα πούμε», «θα δείτε» και τέτοια, για να προκαλέσουν την αντίδραση των απεργών. Κι από κει και πέρα η Αστυνομία να προβαίνει σε συλλήψεις. Ή αν δεν το κάνει αυτό η Αστυνομία βλέπουμε το θέατρο να βγαίνει ο κ. Μπεχράκης και να κατηγορεί κάθε μέρα την Αστυνομία ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της και βάζει πλάτη στους απεργοσπάστες».

ΣΥΛΛΗΨΗ

Πρόσθεσε δε πως «Την Πέμπτη βιώσαμε ένα σκαλί παραπάνω, έγινε μια σύλληψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών, ο οποίος είναι εδώ από την πρώτη στιγμή γιατί είναι δική του απεργία και την έχει προκηρύξει αυτός. Συμπαρίσταται στον αγώνα όπως κι εμείς, όπως και πάρα πολλοί φορείς, καθώς σιγά σιγά όλη η πόλη αρχίζει και καταλαβαίνει το παιχνίδι κι όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αυτό αγώνα. Δήθεν πέταξε ένα αυγό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πέσανε πάνω του πέντε άνθρωποι της Αστυνομίας, περισσότεροι με πολιτικά, τον συλλάβανε κι αμέσως μετά όλος ο κόσμος των απεργών αφού έγιναν συμπλοκές με τα ΜΑΤ δεν καταφέρανε να τον πάρουν πίσω, ήταν πιο πολυπληθείς οι δυνάμεις της Αστυνομίας, με τον εξοπλισμό τους χτυπήσανε τους απεργούς, πήρανε τον πρόεδρο μέσα, τον έκαναν προσαγωγή στην Αστυνομική Διεύθυνση. Μετά όλοι οι απεργοί μεταφέρθηκαν εδώ, ασκήθηκε πίεση και προς την Αστυνομία και μετά τον άφησε ελεύθερο. Προφανώς είναι αυτό το στόρι που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Μπεχράκης και δυστυχώς πολλοί από τους φορείς της Καβάλας με αυτήν την αμήχανη στάση ηθελημένη ή όχι τον αφήνουν να το παίξει. Μέρα παρά μέρα έχουμε συλλήψεις, χτυπάνε τα ΜΑΤ τους απεργούς, προφανώς δεν του βγαίνει η δικιά του η ιστορία και θέλει να προκαλέσει αυτά που πιστεύει. Κι αυτό αποδεικνύεται που βάζει δικούς του ανθρώπους να έρχονται πίσω από τα ΜΑΤ και να προκαλούν τους απεργούς. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται μονίμως στο εργοστάσιο, τους έχουν βαφτίσει διευθυντές, είναι πληρωμένοι μπράβοι και χρησιμοποιούνται για να προκαλούν, να εξαγριώνουν τον κόσμο για να χαλάσει η εικόνα των απεργών προς τους Καβαλιώτες».

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

«Αυτό που γίνεται κάθε μέρα, έρχεται το λεωφορείο που μαζεύει τους απεργοσπάστες από την Καβάλα, σταματάει γύρω στα 30 – 40 μέτρα από το μπλόκο των απεργών που είναι περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ, κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι με τα πόδια, περνάνε από αυτό το μπλόκο και τους παραλαμβάνει άλλο λεωφορείο από την άλλη πλευρά και τους πηγαίνει μέσα στο εργοστάσιο. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι στο ενδιάμεσο τη στιγμή που περνάνε οι εργαζόμενοι να προκαλέσουν τους απεργούς για να δημιουργηθούν εντάσεις και να υπάρχει η δικαιολογία ότι οι απεργοί δεν αφήνουν τους απεργοσπάστες να μπουν μέσα. Απείλησε ο κ. Μπεχράκης ότι θα κάνει μήνυση τον αδελφό του στην ELFE για διαφυγόντα κέρδη. Αλλά επειδή δεν του έβγαινε αυτό το στόρι, αφήνανε οι απεργοί τους απεργοσπάστες να μπουν μέσα, προσπαθεί να το κάνει με εντάσεις που δημιουργεί ο ίδιος και οι άνθρωποί του. Είναι λυπηρό αυτό που του επιτρέπουν στην πόλη να παίζει αυτά τα παιχνίδια σε βάρος όλης της πόλης, εις βάρος ανθρώπων νοικοκυραίων που έχασαν τη δουλειά τους και με αυτούς τους παράνομους τρόπους. Γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα πόρισμα του υπουργείου Εργασίας που δικαιώνει αυτούς τους ανθρώπους που χάσανε τις δουλείες τους, ότι οι μεθοδεύσεις της εταιρίας είναι παράνομες, ότι είναι επί τούτου για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά της, αλλά κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη του και δυστυχώς ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Εγώ βλέπω ότι σκληραίνει και η στάση των απεργών και δυστυχώς θα έχουμε και χειρότερα στην πόλη» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *