Νέα οριστικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου   για την Energean στο Ισραήλ

Τρία νέα οριστικά συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου (Gas Sales and Purchase Agreements – GSPA’s) υπέγραψε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο Τελ Αβίβ η Energean Israel. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν με τον όμιλο Dorad Energy και τις εταιρείες Ramad Negev Energy και Ashdod Energy του ομίλου Edeltech, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο.

Οι συμφωνίες αφορούν την προμήθεια φυσικού αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και ανήκουν κατά 100% στην Energean Israel. Με βάση τις δύο συμφωνίες, σε ένα διάστημα 14 ετών η Dorad θα λάβει συνολικά 6,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και οι εταιρείες Ramat Negev και Ashdod συνολικά 2,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΡΗΓΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας σχολίασε σχετικά:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πρόοδο που καταγράφηκε τόσο γρήγορα στην οριστικοποίηση αυτών των συμφωνιών. Ο ιδιωτικός τομέας του Ισραήλ εκμεταλλεύεται τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η Energean. Οι εταιρείες που υπογράφουν συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin, ενισχύουν την θέση τους στην εγχώρια αγορά και διασφαλίζουν την προμήθεια φυσικού αερίου για το μέλλον.

Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει με τους ομίλους της Dalia, της Dorad και της Edeltech οριστικές συμφωνίες για την πώληση συνολικά 33 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η Energean έχει ήδη διασφαλίσει έσοδα της τάξης των 3 δισεκ. δολαρίων, με βάση τις ρήτρες Take or Pay που έχουν συμπεριληφθεί στις συμφωνίες. Έχουμε προχωρήσει στη σύναψη συμβολαίων σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και εργαζόμαστε για την επίτευξη όλων των καθοριστικών στόχων του project, η οποία είναι απαραίτητη για την λήψη της τελικής Επενδυτικής Απόφασης».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΛΦΟΝ

Εκ μέρους του ομίλου Dorad ο Έρεζ Χάλφον, Πρόεδρος της Dorad και της EAPC, δήλωσε τα εξής:

«Η συμφωνία εξυπηρετεί την ανάγκη για βεβαιότητα και αξιοπιστία στον εφοδιασμό σε συνδυασμό με μια ελκυστική τιμή. Η συμφωνία με την Energean θα επιτρέψει στην Dorad να προετοιμαστεί για αύξηση της παραγωγής της και για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Άσκελον και περιμετρικά της Γάζας. Η Dorad δημιουργεί ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στην Ισραηλινή αγορά αερίου».

Εκ μέρους των εταιρειών Ramat Energy και Ashdod στη διάρκεια της τελετής αναφέρθηκε ότι «οι συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου που υπογράφηκαν σήμερα, ενισχύουν την διαφοροποίηση των πηγών για τα εγχώρια projects και εισφέρουν στην υλοποίηση της στρατηγικής των εταιρειών».

Σημειώνεται ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία ανήκουν στην Energean Israel, θυγατρική της Energean και του επενδυτικού οργανισμού Kerogen Capital, διαθέτουν συνολικά δυνητικά (2C) αποθέματa 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 33 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν  συνολικά σε περίπου 430 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.