Μ. Κατρίνης: Ο ρόλος του ΤΕΙ θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπηρετείται και γι αυτό θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο

Όπως ήταν προγραμματισμένο, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου  του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜΘ καθηγητή Αθανάσιο Μητρόπουλο, συνοδευόμενος από τα στελέχη του κόμματος, τους κ. κ. Χοροζίδη, Παπουτσή, Γρανά, τον κ Παπακοσμά, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ κ Εμμανολούδης και οι καθηγητές κ. κ. Μαδυτινός, Ράντος, η κ Φλώρου και ο Ορυκτολόγος κ Καργιώτης. Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως  «σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον κ.  Κατρίνη ο οποίος ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέμα στο Πασοκ  και ήρθε στην Καβάλα για να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχει το ίδρυμα μας , τις καλές πρακτικές και τις στρατηγικές και πολιτικές που ενδεχομένως πρέπει να ακολουθούμε , αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το ΤΕΙ ΑΜΘ. Τον ευχαριστούμε που είναι εδώ και πιστεύουμε  πως θα ακούσουμε τις θέσεις του Πασοκ για τα ΤΕΙ, άκουσε τις δικές μας απόψεις και αυτές των συγκλητικών που είναι εδώ και νομίζω πως έγινε ένας γόνιμος διάλογος».

ΜΕΤΕΩΡΗΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κ. Μητρόπουλος επεσήμανε   πως τα ΤΕΙ , βρίσκονται σε μια μετέωρη κατάσταση που κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί.  «Αφ ενός μεν τα ΤΕΙ πρέπει να ολοκληρωθούν ως ιδρύματα, και να γίνουν τεχνολογικά πανεπιστήμια ,κάτι που θα εξοικονομήσει πολλούς πόρους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, τις οποίες λυμαίνονται τα φροντιστήρια αλλά και τα «μαύρα» φροντιστήρια, που παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι. Επομένως είναι θέματα τα οποία περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι θέσεις από την συγκεκριμένη  παράταξη  και πως μπορούμε να τα λύσουμε. Το φλέγον θέμα είναι ότι εμείς το 2009 είχαμε 7,5 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και τώρα έχουμε 1,1 εκατομμύριο. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει για το Πολυτεχνείο ή για το πανεπιστήμιο Αιγαίου, γιατί εκεί δίνονται κάτι παραπάνω. Αυτό είναι θέμα για μας» σημείωσε καταληκτικά.

Όπως τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Γρανάς, το ΤΕΙ της Καβάλας, είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ελλάδα και αυτό έχει αναγνωριστεί . Έχουν γίνει εδώ τόσα πολλά πράγματα εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Έχει δε βοηθηθεί και από τη τοπική κοινωνία, ώστε να είναι σε πολύ καλό βαθμό με εξαίρετους καθηγητές .

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο κ Κατρίνης μίλησε για το εκπαιδευτικό σύστημα στην  Ελλάδα και πως το βλέπει το κόμμα, λέγοντας πως με χαρά βρέθηκε σε ένα από τα πλέον εμβληματικά τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. «Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του ιδρύματος και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως και την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να έχει για την ευρύτερη περιοχή . Υπάρχει το αγκάθι με τα επαγγελματικά δικαιώματα που είναι συνολικά , υπάρχει το θέμα της αναμόρφωσης του χάρτη της εκπαίδευσης. Θεωρώ πως μέσα από ώριμη συζήτηση και διάλογο μπορεί να γίνουν αλλαγές που πραγματικά έχουν πολλαπλασιαστική αξία για το μέλλον της χώρας . Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά θεσμικό, θέμα παιδείας, εκπαίδευσης που πρέπει να επενδύσουμε σ αυτά. Ο δικός μας χώρος που έχει στηρίξει όχι μόνο το ΤΕΙ της ΑΜΘ αλλά συνολικά την τεχνολογική εκπαίδευση από την ίδρυσή της μέχρι και την μετεξέλιξή της και την καθιέρωση της στο βαθμό που της αξίζει και της ανήκει, νομίζω πως και τώρα έχουμε μια πρόταση που δίνει αξία στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και μια διέξοδο σε μια χώρα που η ανεργία και δυστυχώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Για μας είναι στόχος η ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και πρέπει να συνδεθεί με το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και τις ανάγκες όπως διαμορφώθηκαν και πρέπει να διαμορφωθούν στο μέλλον.

Αυτός ο περιβόητος διάλογος για την παιδεία ποτέ δεν έγινε σε θεσμικό επίπεδο, αλλά ήταν μια αλληλουχία αιφνιδιασμών  και από τους τρείς υπουργούς παιδείας της παρούσας κυβέρνησης δυστυχώς. Εμείς επιμένουμε πως πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση και με τους θεσμικούς εκπροσώπους όπως είναι τα ιδρύματα και τα πολικά κόμματα, να υπάρχει αλλαγή δηλαδή. Έχουμε περιγράψει ήδη στη δική μας ατζέντα ότι είμαστε υπέρ του συστήματος αλλαγής στην δομή της εκπαίδευσης από το Λύκειο, ώστε να υπάρχει πιο παιδαγωγικός ρόλος και να μπορέσει να συνδεθεί με τη οικονομία και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές, νομοθετικές πρωτοβουλίες – τροπολογίες που τις πιο πολλές φορές συνοδεύονται μόνο με διευθετήσεις ζητημάτων προσωπικών ή επί μέρους. Επιμένουμε στον διάλογο και από την Καβάλα απευθύνουμε έκκληση στην τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να μην κάνει διακρίσεις σε ιδρύματα αναλόγως των προτιμήσεων ή και των πολιτικών προελεύσεων στελεχών της κυβέρνησης, κάτι που είναι εύλογο παράπονο από πολλούς. Φοβάμαι πως στη στόχευση των μελών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, η ανώτερη τεχνολογική εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο και γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της. Εμείς σ αυτό κρατάμε Θερμοπύλες, πιστεύουμε και στηρίζουμε τους θεσμούς και πάνω απ όλα ζητάμε διάλογος για να δούμε με ωριμότητα πλέον και να ανασχεδιάσουμε τον χάρτη της τεχνολογικής εκπαίδευσης αφού πολλές επιλογές έγιναν με τοπικά κριτήρια, αλλά πάνω απ όλα να σεβαστούμε τη προσφορά και την ιστορία των ιδρυμάτων καθώς και τις αναπτυξιακές προοπτικές που δίνουν στην κάθε περιοχή.

Στην συνδιάσκεψη του Μαΐου καταθέσαμε ένα πλαίσιο προτάσεων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που προέρχονται από την αλληλουχία πολιτικών επιλογών που κάναμε , πολλές δε εξ αυτών είχαν ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στην Βουλή και με διακομματική συναίνεση, κάτι που ήταν μια κατάκτηση σε μια δύσκολη περίοδο. Πολλές από τις προτάσεις αφού υπάρχει πραγματική διάθεση και  πρόθεση διαλόγου από το Υπουργείο Παιδείας  υπάρχει διάθεση συζήτησης. Στα θέματα παιδείας πρέπει να υπάρχει συμφωνία και συναίνεση γιατί όλοι συμφωνούμε πως μέσα από την παιδεία μπορούμε να αλλάξουμε τις δομές και τα κακώς κείμενα στην χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά..

                                                                                           

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση