«Μπούσουλας λειτουργίας ο νέος κανονισμός για τα ΚΑΠΗ» εξηγεί η πρόεδρος της Αλληλεγγύης  Eυαγγελία  Δρακονάκη

Την περασμένη εβδομάδα  συνεδρίασε το Νομικό Πρόσωπο «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας και ασχολήθηκε με τον Κανονισμό Λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Σχετικές δηλώσεις έκανε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης κ. Eυαγγελία  Δρακονάκη, τονίζοντας ότι «Καταρχάς θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί αλλά και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι δεν είχαν ποτέ τους κανονισμό λειτουργίας. Μετά όμως και από την καλλικρατική συνένωση και τη δημιουργία ενός νομικού προσώπου από τον Απρίλιο του 2011, αναδείχθηκε η ανάγκη κατάρτισης ενός κανονισμού λειτουργίας. Γιατί ο κανονισμός αυτός έρχεται και κουμπώνει στον κανονισμό λειτουργίας του νομικού προσώπου στο σύνολο τους. Εμείς δουλεύουμε και τον εσωτερικό κανονισμό του νομικού προσώπου οπότε ό,τι προβλέπεται εκεί θεώρησα σωστά να γίνει και σε μορφή κανονισμού για τις τρεις δομές που έχει το νομικό πρόσωπο. Δηλαδή θέλουμε κανονισμό για το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς έτσι ώστε και οι υπάλληλοι να είναι  ξεκάθαροι και σε μορφή κανονισμού πια, για το ποια είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις τους».

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Πρόσθεσε δε πως «Τώρα ο νέος κανονισμός δεν επηρεάζει σε τίποτε την λειτουργία των ΚΑΠΗ για παράδειγμα. Ίσα ίσα και σε κάποιες δράσεις στη διάρκεια της χρονιάς, στις οποίες και θέλουμε να συμμετέχουμε, και ήταν δεσμευτικό το ότι δεν αναφερόταν κάτι στον κανονισμό, τώρα πια μας λύνει τα χέρια ένας νέος κανονισμός και μπορούμε να κάνουμε και δράσεις. Άλλωστε μετά από δύο χρόνια ξέρουμε πια τι καινούριο μπορούμε να κάνουμε και τι καινούριο να κάνουμε για τους ηλικιωμένους και το κάνουμε.

 

Για παράδειγμα θα αναφέρω ότι προ μικρού χρονικού διαστήματος είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τον χοροδιδάσκαλο. Και όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, επειδή δεν υπήρχε κάτι στον κανονισμό γενικά ή στον ΟΔΥ για την πρόσληψη χοροδιδασκάλου δεν μπορούσαμε και εμείς να καλύψουμε τη δαπάνη ενός τέτοιου δασκάλου. Για αυτό με το νέο κανονισμό, ουσιαστικά δημιουργούμε μια δαπάνη ασφαλείας και με το νέο κανονισμό ενισχύουμε τις δράσεις στα ΚΑΠΗ, στην συνέχεια στους Παιδικούς Σταθμούς ώστε να κάνουμε και άλλα πράγματα που καλύπτουν τις ανάγκες μας. Μιλάμε για έναν μπούσουλα πάνω στον οποίο μπορούν ν α πατήσουν άπαντες. Μάλιστα έχει δοθεί για ενημέρωση και διαβούλευση και οι υπάλληλοι είναι όλοι ενήμεροι και οι ηλικιωμένοι ξέρουν πια τι θα συμβεί, Ξεκαθαρίζουμε αρμοδιότητες, συνοδούς ηλικιωμένων στις εκδρομές και άλλα πολλά πλέον ξεκαθαρίζονται».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Καταληκτικά η κ. Δρακονάκη ανέφερε ότι «Για όλους τους φορείς υπάρχουν πρότυποι κανονισμοί λειτουργίας, όπως και για μια απλή πολυκατοικία,. Παίρνεις τον κανονισμό που είναι σε μορφή ΦΕΚ και τον προσαρμόζεις στις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός νομικού προσώπου. Ο νόμος είναι σε ΦΕΚ αν και αν δεν τον εφαρμόσεις δεν θα έχεις κάποιες κυρώσεις. Απλά θα έχεις σωστή λειτουργία του οργανισμού. Και ο κανονισμός θα περάσει από το Δ.Σ. του νομικού προσώπου και μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά Αποκεντρωμένη για να περιφρουρηθεί κάποιο δικαίωμα. Δεν νομίζω να έχουμε κάποιο πρόβλημα μια και έχει δοθεί προς διαβούλευση και με το προσωπικό και με όλους και πλέον θα έχουμε ένα μπούσουλα, ένα εργαλείο. Γιατί στα ΚΑΠΗ είναι πιο ηλικιωμένοι από τα παιδιά και καμιά φορά, λόγω και των διαπροσωπικών σχέσεων πολλά αιτήματα αγγίζουν το όριο του παραλόγου. Άρα τώρα έχουμε τον κανόνα και θα ξέρουμε πια τι θα δούμε στο ωράριο λειτουργίας των ΚΑΠΗ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.