«Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης » δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης

Ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Τουλκίδης είναι αρμόδιος για θέματα του προγράμματος Βιώσιμης  Αστικής Ανάπτυξης  (ΒΑΑ) και στο πλαίσιο αυτό έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως  τόνισε αρχικά  «Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει τον σχεδιασμό της όπως και εμείς έχουμε προγραμματισμό και πολλές υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Όπως και να έχει η διαδικασία του ΒΑΑ ξεκίνησε και η πρώτη πρόσκληση είναι στον αέρα από την προηγούμενη ακόμη εβδομάδα.

Αφορά μάλιστα τα πρώτα έργα που ξεκινά η Περιφέρεια για το ΒΑΑ. Επίσης βγήκε και η απόφαση που περιμέναμε, η οποία εξουσιοδοτεί τους Δήμους με κάποιες ιδιότητες για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα, ένα θέμα τεχνικής φύσεως που επίσης ρυθμίσθηκε.

Επίσης έγινε και μια συνάντηση στην Κομοτηνή για να λυθούν θέματα τεχνικής φύσεως και όλα καλά πήγαν και εκεί. Εμείς ξεκινάμε….»

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Πρόσθεσε δε πως «Οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα  αν και αυτό είναι σχετικό!!! Οι διαγωνισμοί προχωρούν, έχουμε ήδη αναδόχους σε κάποια από τα έργα. Περιμένουμε και εμείς τις κινήσεις της Περιφέρειας αλλά νομίζω ότι κάτι θα δούμε όπως επίσης θα αναμένουμε και χρηματοδότηση. Αλλά 100% δεν μπορώ να πω τίποτε αφού υπάρχει μια ρευστότητα γενικώς.

Δεν νομίζω ότι  μπορεί να φτάσει σε επίπεδα καλά η χώρα αλλά οι κινήσεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Παρόλα αυτά οι κινήσεις και οι δράσεις προχωρούν. Η προγραμματική περίοδος είναι συγκεκριμένη και θέλουμε 8,5 εκ. ευρώ για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Καβάλα, δηλαδή για τα έργα που έχουμε προγραμματίσει να γίνουν μέσα από το πρόγραμμα ΒΑΑ.

Εμείς έχουμε 12 έργα συγκεκριμένα. Τεχνικά έργα, έργα προώθησης, ψηφιακά έργα και έργα κατάρτισης. Το καθένα από αυτά έχει τις δικές του δυσκολίες και αυτό που ξεκινά πρώτα είναι τα τεχνικά έργα. Αυτή είναι η εντολή της Περιφέρειας, αφορά και Καβάλα και Αλεξανδρούπολη μια και οι ίδιοι θέλουν γρήγορη – όσο το δυνατό βέβαια – απορρόφηση κονδυλίων. Και όλα αυτά στα πλαίσια προγραμμάτων. Έτσι ξεκίνησε ο προγραμματισμός, είχαμε ένα μικρό θέμα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο θα δούμε πως το λύσουμε».

ΠΕΡΙ ΚΑΠ

Στο ερώτημα αν πήρε ο Δήμος Καβάλας  χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)  ο ίδιος απάντησε ότι τα χρήματα γενικότερα έρχονται πολύ αργά. «Και για την ΣΑΤΑ έρχονται αργά. Προφανώς το κλείσιμο  της αξιολόγησης περιμένουν στην κυβέρνηση, το κράτος είναι σε στάση πληρωμών εδώ και πολύ καιρό. Δεν πληρώνει εξ ου και τα πλεονάσματα.

Τώρα το ότι θα αρχίσει το ΒΑΑ θα το καταλάβει ο πολίτης μόλις δει τα τρία έργα που ξεκινούν, η ανάπλαση του οικοπέδου ΚΡΕΗ (υπάρχει ανάδοχος), η ανάπλαση της Πλατείας Καπνεργάτη που θα χρειασθεί καλό σχεδιάγραμμα μια και κάτω από την πλατεία υπάρχει και ο χείμαρρος της Κασσάνδρου και ήρθαμε σε επαφή με τη ΔΕΥΑΚ ώστε κάτι να κάνουμε εκεί μια και είχαμε το άνοιγμα στην Παραλία λόγω του χείμαρρου. Και το τρίτο έργο είναι η βελτίωση  στον προσήνεμο μόλο. Έργο που θα αναλάβει ο  Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ)  σε συνδυασμό με την Περιφέρεια ενώ ο Δήμος  είναι αυτός που θα ελέγξει την όλη πρόοδο. Άρα και εκεί υπάρχει συμμετοχή».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ακολούθως αναφέρθηκε στο έργο της Βιοκλιματικής Αλλαγής που σχεδιάζουν να κάνουν στο 12ο Δημοτικό Σχολείο. Όπως ανέφερε «σύντομα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για  το έργο στο 12ο Δημοτικό Σχολείο.  Η Περιφέρεια επειδή αλλάζει ο νόμος για τα ενεργειακά έργα  έχει ενδοιασμό αν δεν ξεκινήσει το έργο, εμείς είπαμε να ξεκινήσει και για αυτό είχαμε θέμα.

Σε ότι αφορά το έργο ανάπλασης στην Πλατεία Καπνεργάτη μια και είναι δύσκολο να κάνεις εκεί ένα μεγάλο έργο, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Οι διαδικασία θα ξεκινήσουν, μια και θέλουμε συμβάσεις και προσυμβάσεις και πολλούς ελέγχους, άρα δεν μπορείς να τελειώσεις την προεργασία έτσι γρήγορα. Πάμε για 2018 για να δούμε κάτι στην Πλατεία Καπνεργάτη. Γενικά στα πλαίσια του ΒΑΑ ξεκινάμε και προχωράμε.

Θα αναφέρω όμως ότι το ΒΑΑ Καβάλας και Ηρακλείου επιλέχθηκαν για να παρουσιασθούν στον Ευρωπαϊκό Εργαστήρι. Κατεβαίνουμε στην Αθήνα την 1η  Ιουνίου για να παρουσιάσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που επικροτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλέον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση